Увалили сте ме у г... сад ме вадите!

Пилипенда

Veoma poznat
Poruka
12.443
Доста се по форуму писало о рачунању израза као нпр. 8:4*2 и већина је била сагласна да се то рачуна редом којим је записано. Шта ћу, демократски сам прихватио мишљење већине и учио дјечицу да то рачунају редом како је записано, дакле 8:4=2, па онда 2*2=4 и ето га, ријешено.
Јуче сам имао неки тест и ја им дам управо овај задатак:
Израчунај:
8:4*2​
Могу се похвалити, сви су ми израчунали тачно, свима је испало 4. Мени драго што сам их добро научио, али ето ти белаја! Увалише ми неку групу малих Арапа и шта ћу, ја им дам исти задатак, само им оно „израчунај” преведем на арапски, да им буде лакше, чика Гугл ми је избацио то на арапаком и ја им дам да ријеше:
:احسب
8:4*2​
Они брзо заврше, али свима резултат 1?! Ама сваком дјетету! Ја у збуну... па нису ваљда сви дебили?! Питам како су их учили да се то рачуна, они кажу па лако је, рачунамо редом како је записано. Тад се лупим по челу, па Арапи пишу (и читају) с десна на лијево! Њима „редом како је записано” заправо значи с десна на лијево!

Шта ћу, похвалим их што су сви тачно израчунали израз и тако откријем да је математика мултидисциплинарно повезана с лингвистиком, наиме, резултат зависи од језика на ком је исписано оно „израчунај”! Што ми то нисте одмах рекли, а не да се овако мучим и бламирам пред дјецом? :evil:

Poslednja izmena:
Valda i od dole prema gore.

Meni nije jasno zar tako nije lakse levacima?

Jesu li Arapi kultura koja ne diskriminise levake?

Kakve su im makaze?
Негдје сам читао да су они клесали слова у камену па им је зато било лакше тако, с десна на лијево. Они који су писали (рецимо пером) писали су тако да не размазују роком мастило па су зато писали с лијева на десно. Наравно, све ово је прилагођено дешњацима који су већена, љевацима је згодније обрнуто.

Poslednja izmena:
Racun je zabavan, steta sto nam losi nastavnici ogadise algebru. Da je bilo vise takvih kao ti, gde bi nam bio kraj!
Огади се вала и мени, ал бар сам извукао поуку. Више не одговарам ни на питање колико је сати, само покажем сат па нек чита како ко оће. :mrgreen:

Огади се вала и мени, ал бар сам извукао поуку. Више не одговарам ни на питање колико је сати, само покажем сат па нек чита како ко оће. :mrgreen:
Пита пандур клинца на улици:
-Мали, колико је сати?
Мали погледа на свој дигитални сат:
- Двадесет један и тридесет осам.
- Ууу, јеесте, хиљаду !!! :mrgreen:

Пита пандур клинца на улици:
-Мали, колико је сати?
Мали погледа на свој дигитални сат:
- Двадесет један и тридесет осам.
- Ууу, јеесте, хиљаду !!! :mrgreen:
Е зато је Мујо учио на оном обичном сату с казаљкама и лијепо је научио:
Мала на 1, вел’ка на 12 – 1 сахат.
Мала на 2, вел’ка на 12 – 2 сахата.
Мала на 3, вел’ка на 12 – 3 сахата.
Итд...

Након неколико дана га сретне Суљо и упита колико је сати (било 20 до 2), Мујо поносно заврне рукав и загледа се у сат... Суљо мало сачека па упита: „Па колико је?” Мујо и даље буљи у сат...
„Ама колко има сати, болан!”
„Па чекај, куд си навро, још се не зна!”

Е зато је Мујо учио на оном обичном сату с казаљкама и лијепо је научио:
Мала на 1, вел’ка на 12 – 1 сахат.
Мала на 2, вел’ка на 12 – 2 сахата.
Мала на 3, вел’ка на 12 – 3 сахата.
Итд...

Након неколико дана га сретне Суљо и упита колико је сати (било 20 до 2), Мујо поносно заврне рукав и загледа се у сат... Суљо мало сачека па упита: „Па колико је?” Мујо и даље буљи у сат...
„Ама колко има сати, болан!”
„Па чекај, куд си навро, још се не зна!”

Back