Utvrdjivanje uracunljivosti

skoljkica90

Obećava
Poruka
94
Radi se mom deki, koga zele na pravdi Boga da stave pod starateljstvo, i zato je pred sudom pokrenut postupak za utvrdjivanje njegove uracunljivosti i poslovne sposobnosti.
Prvo su ga pregledali psihijatri... i rekli da dekica iako je stariji i slabijeg obrazovanja, odlicno razume sve sto mu se prica, ima zdrav rezon, i sposoban je da se na pravi nacin brine o sebi i svojim pravima i interesima.
Onda je valjda bilo primedbi da taj nalaz nisu izvrsili u odgovarajucoj ustanovi (deka je pregledan kod kuce umesto u domu zdravlja), i nalozen je novi pregled (vestacenje), od drugog lekara....
Odveli smo deku kod tog neuropsihijatra... i on je deki postavljao pitanja tipa... Kako provodis dan, ko placa racune kuci, koliko je iznosio zadnji racun, kolike su ti dimenzije sobe, kako se grejete, sta pijes od lekova... na sta je deka davao vrlo koncizne i tacne odgovore.Onda je taj psih. rekao da je deka dobro, ali da on mora da uzme u obzir njegove godine, slabije obrazovanje, i misljenje Centra za soc. rad da ga treba staviti pod starateljstvo... i da ce ga proglasiti ga neuracunljivim, tj. nesposobnim da raspolaze imovinom i da se brine o sebi.

Interesuje me, da li je to normalno i moralno?
Kako uopste psihijatri utvrdjuju da li je neko uracunljiv (ova pitanja mi deluju nekako banalno... mora da postoji valjda neka dijagnostika??), i na osnovu cega je psihijatar uopste napisao da je on neuracunljiv, kad smo mi bili prisutni tokom "vestacenja", i culi da je svaki dekin odgovor bio na mestu.
Ocajna sam... volim ga najvise na svetu, i htela bih da mu pomognem. :( :( :(

A ko hoce tvoji roditelji..rodjaci?ja bih tu potego pitanje da li je umesana neka nekretnina nasledstvo ili korist time sto bi on bio smesten u dom..jel ima penziju..jel nekom na teretu..jel ima neko da se pobrine za njega..a ako neko oce da ga smesti moze i veze neke potegnuti

Tata i mama rade u Nemackoj, nisu bas u toku... :@
Nece da ga smeste u dom, nego da mu oduzmu pravo da upravlja imovinom (ima 2 kuce, imanje...) da bi navodno "nas" zastitili ako eventualno odluci nesto da proda mimo naseg znanja...
U odbranu smo stali starija sestra, tetka i ja... a to pravo (valjda se zove poslovna sposobnost) zeli da mu oduzme Centar za soc. rad... sa kojim je deda vise puta imao konflikte... (tj. oni su pravili konflikte njemu)...
Inace, covek je kao is vaki drugi dedica kojeg srecete na ulici... sporo se krece, ali je normalan, zdrav, cita novine, gleda tv... :/ bash mi je frka :/

Ma mi ne zelimo da nam bilo sta prepise... niti da prepise bilo kome... sve sto ima napravio je sa svoje 2 ruke, i dok god je ziv to treba da je u njegovom vlasnistvu, bez da se bilo ko mesa!
Nego se ovi navodno plase da ce deda da flipne, pa da za male pare proda to shto ima nekome... i tako nas oshteti (tatu, mamu, nas...) za ono shto bi nasledili... shto nema veze sa istinom, jer je deka tip koji je uvek gledao da uveca ono sto ima, nikako da raskuci.
Najzalosnije od svega je shto jednog normalnog choveka prvo proglase normalnim, pa 10 dana kasnije ludim i neuracunljivim... :/

Pa da ali se to bas radi zbog imovine..nije vama sad bitno ali roditeljima ocigledno jeste..realno moj deda nije nikom prepisao a mogao je..otiso je na onaj svet i imanje vec 20 godina propada..a familija se na noz posvadjala medjusobno..zbog cega..budale koje samo teraju mak na konac..niko nije izrazio zelju da nesto uradi s tim imanjem i da se podeli na ravne casti..i to koce oni koji nikad nisu bili da im se nadju..oni koji imaju kuce..stanove i vikendice nisu ih primili kad su isli po lekarima..nego mi koji najmanje imamo..tako da sto se toga tice sto pre to resavajte pa mu onda pomagajte i budite uz njega i nece biti potrebe da se smesta u dom

Aman... nije u pitanju imovina... nemamo mi oko cega da se svadjamo, kad deda ima samo jednu cerku, moju majku.
I uopste se ne govori o slanju u dom (?????)... nego o oduzimanju poslovne sposobnosti, tj. stavljanju pod starateljstvo na osnovu misljenja vestaka koji ga je bez razloga proglasio neuracunljivim, nakon pregleda na kom mu je postavio pitanja koje sam napisala, a na koje je deda dao normalne odgovore.
O tome se radi...
I mene samo zanima kako inace lekari utvrdjuju da je neko neuracunljiv??

Skoljkice...
meni bas nije najjasnije ko je u ovoj prici potegao oduzimanje poslovne sposobnosti?
Obicno to radi neko od rodbine ko je zabrinut da se imovina ne raskuci ili sl.
U principu,procedura za oduzimanje poslovne sposobnosti ide tako da se pred sudom pokrene postupak,onda sud prosledi zahtev Centru za socijani rad,koji onda postavlja privremenog staraoca do okoncanja postupka...
to moze da bude neko od rodbine ili neko iz samog centra za socijalni rad
Onda se nalaze vestacenje kod vestaka neuropsihijatra koji donosi nalaz upravo na osnovu raznoraznih pitanja koje postavlja,a koji imaju veze sa svakodnevnim zivotom onoga koji se vestaci
Nakon pozitivno donetog nalaza,centar za soc.rad donosi odluku o postavljanju trajnog staraoca
Trajni staraoc mozes da budes i ti...tako da deka ne bi imao vise nikakve probleme sa centrom :)

Draga Jelena, da li je moguće da se izveštaji centra ne poklapaju. Radnik centra je doneo jedan izveštaj a pravnik centra koji se pojavio na sudu je dao neko svoje mišljenje. Ja tražin utvrđivanje poslovne sposobnosti svoga supruga koji boluje od šizofrenije. Radnica zadužena za taj slučaj je bila zgrožena ponašanjem moga supruga i sama je rekla da taj čovek mora hitno na silu da se leči , međutim , na sudu je došla pravnica centra koja nije ni videla moga muža i rekla da sam ja bivša žena (što je netačno) i da mislim samo na imovinu. Što je delimično i tačno jer moram sačuvati ono što treba od čoveka koji je spreman sve da rasproda za malo para. Pa me zanima koliko sve to može da potraje i dali moj suprug može da otuđi imovinu,koja je njegovo vlasništvo i da tako mene i sina ostavi na ulicu. A sve zbog njegovog lošeg mentalnog stanja?

Правник не може да говори о нечијој урачунљивости.
Да ли је неко урачунљив о томе ће одлучити лице које је школовано за то, пре свега психијатар који је положио додатне испите за конкретне ствари.
Мој савет Вам је да се посаветујете са неким адвокатом и да на тај начин сазнате како се добија потврда нечије урачунљивости/неурачунљивости.

Правник не може да говори о нечијој урачунљивости.
Да ли је неко урачунљив о томе ће одлучити лице које је школовано за то, пре свега психијатар који је положио додатне испите за конкретне ствари.
Мој савет Вам је да се посаветујете са неким адвокатом и да на тај начин сазнате како се добија потврда нечије урачунљивости/неурачунљивости.
Тачно Софија..
Без адвоката и судског вештака из области психијатрије ништа...
Какав правник...
И колико сам упућена, поступак јако дуго траје..
Јер у свим случајевима када се у медицину умеша право у држави као што је Србија...поступак се на жалост вуче "као гладна година"...
Али није немогуће да се " изгура"..

Back