UTICAJ IGRICA NA PSIHU I AGRESIVNOST

Koliko sati dnevno igrate igrice?
0

Koje vrste igrica najcesce igrate(strategije,sportske igre,FPS...)
strategije i avanture su mi ql

Koja vam je omiljena igrica?
syberia :D

Sta mislite koje su korisne a koje negativne strane igrica?
korisne-zabavne i poucne su
negativne-pa zavisi koliko se igra... gubljenje vremena, asocijalnost, razdrazhljivost... da, i loshe je za ochi i kichmu i sve to

Zasto igrate igrice-koji su razlozi da igrate igrice?
zabava

Da li ste iz neke igrice naucili nesto korisno(sto vam je posluzilo u zivotu)?
da organizujem vojsku, shto me i danas dobro sluzhi :D

Sta vam se u igricama bilo koje vrste dopada?
uh, pa to mora da bude spoj dobre priche i grafike

Da li ste nekada u stvarnom zivotu oponasali neki lik iz igrice(koji?)?
ne

Da li vam neki lik iz igrice predstavlja uzor? Zasto?
ne

Da li ste kod sebe ili kod nekog drugog primijetili neke od negativnih oblika ponasanja a da su uzrokovani pretjeranim igranjem igrica?
teshko je odvojiti gamera od kompa, neki postanu nasilni :P

Ako ste roditelj,prijatelj,poznanik djeteta koje krace ili duze vrijeme igra igrice,navedite neke od negativnih pojava koje ono ispoljava u toku igranja igrica ili u svakodnevnom zivotu?
pa loshe je kad se previshe uzhivi, pa onda postane asocijalno, odsutno, gubi vezu sa ljudima i real life-om

Da li ste upoznati koje igrice igra vase dijete?
/

Da li vas zanima koje su to igrice ili vam to nije vazno?
pa necu da mu banjavam u sobu i njushkam po kompu, ali ako vidim da to shto igra loshe utiche na njega...ima da mu zabranim :D

Generalno-da li mislite da li igrice uticu pozitivno,negativno ili uopste ne uticu na psihu i ponasanje djeteta?
zavisi koja igrica i koje dete, ali ipak vishe pozitivno

1. U poslednje vreme ne igram, ali dok sam igrala, oko 6-8 sati dnevno...

2. RPG

3. Summoner, BG, NWN.

4. Korisne-odmaras mozak od svakodnevnih RL gluposti... Ucis jezik... Razvijas mastu... Ostajes dete... Negativne-zanemarujes sve drugo

5. ... ne znam, jednostavno volim, mastam o tome da sam neki super heroj, neko siroce, nameless, koji ima neku misiju, the chosen one, a neko drugi se fino potrudio da mi da bar neku "materijalizaciju" toga...

6. Nisam naucila nista konkretno sto bi mi posluzilo u zivotu, ali da se odmah ogradim, zbog toga jer igram RPG, neke druge bi mozda pomogle-neke igre sa automobilima, ili Atomix, recimo... :lol: Sto me podseti, te male logicke igre mogu pomoci u brzom razmisljanju, boljem zapazanju, sto se kod mene pokazalo na raznim testovima (inteligencije itd...).

6. Pa, dopada mi se sve... Ono, od pravljenja lika, do muzike, ma, sve... najbolje mi je kad osetim trenutak u kome kao da sam to stvarno ja u tom svetu, da stvarno od moje odluke zavisi nesto, da osetim potrebu da mora da pozurim, da pobegnem, ili da jednostavno odustanem od te borbe, ono, izgubicu, plasim se, sta ce biti posle?

7. Oponasala sam Flece iz Summonera. Lopov. 8) :P

8. Uzor-Isto Flece-slobodna je, otresita, drcna, neustrasiva...

9. Negativni oblik ponasanja-nisam primetila ni kod koga, ni kod sebe.

10. Kao sto rekoh, nema negativnih "oblika" ponasanja.

11. Nemam dete.
12. Nemam dete. :P

13. Generalno-jedino sto sam shvatila posle samo nekoliko godina intenzivnog igranja (znaci, oko 5) jeste potpuna nezainteresovanost za druge stvari-manje knjiga procitanih, gledanje samo odredjenih filmova, propustanje bilo kog drugog oblika zabave, nemogucnost da se nadje tema sa ljudima koji ne igraju igrice...

Ali-i nakon svega, volela bih da imam vremena i sada da igram kao nekada, i obecala sam sebi, naci cu to vreme.

Poceo sam raditi na kompjuteru sa 3 godine sa 6 godina poceo sam opako igrat quake 2 a sa 7 godina sam bio najbolji u igraonici u quake 2 8) ove godine igram malo manje nego prosle otprilike 7-11 sati,sa 10 godina brat je primjetio da imam "talent" za kompjuter ne samo igrice nego snalazenje na njemu npr. ako se pojavi neki problem na kompjuteru a nikad prije nije bio odmah cu poceti gledati po googleu i sve znam tocno ako zelim nesto naci gdje cu naci a ako ne znam onda znam kako cu ;-) sa 13 godina sam poceo igrat World of warcarft i bio sam tolko opsjednut da sam se budio oko 4 ujutro da bih igro,zato i naravno sta bi bilo nego:"Jesam ti rekla da se okanis te glupe igrice ako ti neces se odreci onda cu te ja odreci" i eto sta da kazem sad u ovo vrijeme sam vise agresivan nego ikad!! kada igram pucacine ili mmorpg ili tako i ako me neko ubije ili svasta onda pocnem prostacit i derat se :roll:
I eto sta a kazem sad sam kuhar i mogu da si napravim neko lijepo jelo i hop za kompjuter al naravno posao i kondicija na No1 mjestu!!

1. najcesce 0, ali kad dodje dobra igra i po 5 sati
2. RTS, RPG
3. Baldur's Gate: Shadows of Amn, Sudden Strike, Titan Quest, Age serijal
4. Pozitivno: oslobadjaju od stresa, beg od realnosti, ucenje stranih jezika, Negativno: lose uticu na drustveni zivot, ako se pretera, lose uticu i na telo (cirkulacija, rad creva, oci, pritisak, zglobovi, drzanje)
5. Cine me srecnim
6. Uz igrice sam zavoleo kompjutere pa je znanje o kompjuterima najveca korist
7. Sve mi je vazno. I gameplay da omogucava da je igras mnogo puta, i grafika da je lepa i zvuk dobar jer to te uvlaci u jedan novi svet i naravno interfejs. Primeri: Baldur's Gate - replayability, Titan Quest - lepa je ko slika, Company of Heroes - interfejs doveden gotovo do savrsenstva.
8. Ne bas.
9. Ponovo ne, ali ako bih morao nekog da izdvojim: Guybrush Threepwood (Monkey Island) neprevazidjeni antiheroj.
10. Da, lose navike u ishrani.
11. Poteskoce sa ucenjem iz knjiga i drugih iskljucivo tekstualnih izvora koji ne okupiraju cula.
12. Nemam dece i
13. ne mogu da odgovorim
14. Uticu negativno kada se sa njima pretera kao i na sve nas.

1. Koliko stignem, pored obaveza skole, brata koji mi često zauzima mesto na kompu, i roditelja koji me teraju da nenormalno učim...3. Warcraft 3 The Froyen Throne (http://www.bttournaments.com/forum/showthread.php?t=4619) obavezno pogledati link.
4. Igrajte warcraft3 ili starcraft duze vreme, i videcete da to nije samo igra.
5. Da bih naučio nešto novo i iz zabave.
6. Ono što se nauči iz online igranja uglavnom iz RTS naslova odozgo, promeni način razmišljanja kod čoveka, brže kapiranje stvari i pospešuje rešavanje logičkih problema.
7. Mnoge stvari mi se ne dopadaju koje bih lično promenio... Svidja mi se kad je igra teška pa nemoze svaka budala da to igra ;)
8. Kad sam bio mali pokušavao sam da izvedem neke poteze u fudbalu :D
9. Nemam idola...
10. Lenjost verovatno i glupoća uglavnom kada taj igra mmorpg igre "koje su uglavnom za žensku populaciju" mislim na sve mmorpg igre* (sve mmorpg su bolesne igre).
11. Pa najgora je nervoza izazvana faktorom sredine u procesu igranja, evo sad me majka tera da idem da doručkujem... Negativan efekt zaglupljivanja prostim igrama ili psihička nemogućnost da se postigne cilj u igri (uglavno izazvan nedovoljnim vežbanjem date igre).
12. Nisam roditelj, ali ću se sigurno postarati da moje dete ne igra igre koje njemu škode (pogotove ne world of warcraft i slično). I da nešto nauči iz igara, a ne samo da gubi vreme.
13. -||-
14. Zavisi koje igre? Neke stvarno treba zabraniti, kao što treba zabraniti duvan, marihuanu, alkohol (dnevna doza..) ali šta ćeš, ljudi vole da se "utepuju".

n00B...

Zanima me vase misljenje o uticaju igrica na ponasanje kod covjeka,(POSEBNO KOD DJECE).Ukoliko ste povremeni ili strastveni igrac,slucajni posjetilac,roditelj ili neko koga zanima isto pitanje,molila bih vas da napisete svoje misljenje o temi.
Da li ste kod sebe ili kod nekog drugog primijetili neke od negativnih oblika ponasanja a da su uzrokovani pretjeranim igranjem igrica?
Ako ste roditelj,prijatelj,poznanik djeteta koje krace ili duze vrijeme igra igrice,navedite neke od negativnih pojava koje ono ispoljava u toku igranja igrica ili u svakodnevnom zivotu?
Generalno-da li mislite da li igrice uticu pozitivno,negativno ili uopste ne uticu na psihu i ponasanje djeteta?

Hvala vam!

1.Sad sve manje i manje zbog kante od kompjutera.Nekad sam znala i po 10 sati dnevno.Minimum 5-6.Sad vise surfujem ponavaljam zbog kante od kompjutera.
2.Nekad sam obozavala FPS i Akcione Avanture,sad vise igram simulacije(football manager,the great art race,the sims).To je takodje zbog kante od kompjutera.
3.Mafia,PoP 1 i CoD.Ali Mafia definitvno jeste no1.
4.Naucite istorijske cinjenice,pa i jezik.Vijetnamski rat mi ni upola ne bi bio zanimljiv da nije Vietconga.Lose stvari...ima ih,ali ne mislim da neko ko igra Manhunt moze da postane kriminalac,a neko ko igra Still Life serijski ubica.
5.Pocela sam sa 3.5 godine.Ujak mi igrao,pa zasto ne ja?Onda sam postala ADDICTED.
6.Cesto s*rem o pravdi...ne znam da li je to dobro ili lose,ali istina.To je zbog mojih heroja iz video igara...:)...
7.Jer napustite ovaj ''normalan'' svijet i mozete da radite sta god vam je volja,ako je igra nelinearna.Imala sam osjecaj u CoDu da sam stvarno dio Drugog Svjetskog Rata.I prijalo mi je,a na kraju igre,osjecala sam se herojski :).Ako umrete samo load game i ponovo zivite.Da ne budem Sara,vec Max Payne :)
8.Jesam jednom ...ne sjecam se koga,ali sam bila mala,trcala skakala i zakucala se glavom o drvo...Od tada...no thanks.
9.Gordon Freeman --jer cutanje je zlato :),sto na zalost ja ne shvatam.Max Payne--ima milion razloga ali ne mogu sad da ih se sjetim.Mona Sax...plakala sam kad je crkla...Ima jos neko,znam da umire na kraju igre,ali ne mogu da se sjetim ko.
10.Kak'i.
11.Zavisi.Ako ubija ljude na ulicama i krade kola,obucen kao reper--reagovala bih.Ako u slucaju pozara igra oko vatre--reagovala bih.Ako ne moze da dodje do drugog kraja sobe zbog case koja je ispred njega,a ne moze da zaobidje--reagovala bih.
12.Nemam dijete.
13.Da imam dijete --apsolutno--necu da mi igra POSTAL u 5. godini zivota.
14.Jok.

zaboravila sam jednu vaznu stvar:oslobadjaju od stresa...najbolji lijek.Smire vas.Odkad prestadoh redovno da igram FPS temperament mi je grozan-poludim za pet minuta.:)

Kako kome...ja sam postao zivchan zbog pc igara. Pocevshi od super maria i one avanture na nintendu sa skejtbordom na istom fazonu sa svetovima...preko fudbala i avanture crasha na soniju, do raznih FPS-a i avantura na pc-ju...
Mislim, miran sam ja kao osoba, ali kad se iznerviram pomislim u sebi da mi treba psihijatar :D

1. Od 30 min do 3 sata , zavisi od igre
2. Strategije , ali volim i tabachine ( posebno Guilty Gear )
3. HoMMIII , company of heroes , Warhammer 40000 ( svi shto je pravio THQ ) i Guilty Gear
4. Korisno - neke mogu da razviju mozak
Negativno - izazivaju zavisnost , propustish dosta stvari u zhivotu
5. Zabavne su , strategije mi omogucavaju da radim neke stvari koje ne mogu u pravom zhivotu ( upravljanje armijom , koja je shansa da ja to radim:))
6. Ne
7. Pricha , igrivost , grafika i zvuk na drugom mestu ( ako je zvuk sr*nje a igra nije mnogo zahtevna samo pustim muziku)
8. Brzhe engleski
9. Ponekad uvecana razdrazhljivost , izlivi besa , preveliko uzhivljavanje u igru ( jednom su se 2 lika potikla zbog CS-a)
10. Nemam dete
11. Nemam dete
12. Zavisi od choveka i kako on shvata igru

Imala sam osjecaj u CoDu da sam stvarno dio Drugog Svjetskog Rata.I prijalo mi je,a na kraju igre,osjecala sam se herojski

А то се најбоље види при оном јуришу, у ваљда задњој мисији руске кампање (други део), када викне командир :"КОМРАДЕС! ФОР РАША!" ^_^

Има да је инсталирам опет ^_^

@Miki,a onaj osjecaj kad uzmu zastavu a ti iza njih...ili dok uzimate zastavu ona muzika dok se penju niz stepenice...huh...

А у кецу, када се попнеш на Рајхстаг а испред тебе се одиграва сцена са оне чувене фотографије... уф...

uz 5.1 sistem i monitor od 21incha..uuh

Ух... Фуф... Бух :(

1. Koliko stignem, pored obaveza skole, brata koji mi često zauzima mesto na kompu, i roditelja koji me teraju da nenormalno učim...
2. Volim sve RTS FPS logičke fudbal...
3. Warcraft 3 The Froyen Throne (http://www.bttournaments.com/forum/showthread.php?t=4619) obavezno pogledati link.
4. Igrajte warcraft3 ili starcraft duze vreme, i videcete da to nije samo igra.
5. Da bih naučio nešto novo i iz zabave.
6. Ono što se nauči iz online igranja uglavnom iz RTS naslova odozgo, promeni način razmišljanja kod čoveka, brže kapiranje stvari i pospešuje rešavanje logičkih problema.
7. Mnoge stvari mi se ne dopadaju koje bih lično promenio... Svidja mi se kad je igra teška pa nemoze svaka budala da to igra ;)
8. Kad sam bio mali pokušavao sam da izvedem neke poteze u fudbalu :D
9. Nemam idola...
10. Lenjost verovatno i glupoća uglavnom kada taj igra mmorpg igre "koje su uglavnom za žensku populaciju" mislim na sve mmorpg igre* (sve mmorpg su bolesne igre).
11. Pa najgora je nervoza izazvana faktorom sredine u procesu igranja, evo sad me majka tera da idem da doručkujem... Negativan efekt zaglupljivanja prostim igrama ili psihička nemogućnost da se postigne cilj u igri (uglavno izazvan nedovoljnim vežbanjem date igre).
12. Nisam roditelj, ali ću se sigurno postarati da moje dete ne igra igre koje njemu škode (pogotove ne world of warcraft i slično). I da nešto nauči iz igara, a ne samo da gubi vreme.
13. -||-
14. Zavisi koje igre? Neke stvarno treba zabraniti, kao što treba zabraniti duvan, marihuanu, alkohol (dnevna doza..) ali šta ćeš, ljudi vole da se "utepuju".

kako to mislis da se iz igrica nesto moze nauciti?? kao prvo ako iz WoW-a ili simova i slicnog nemozes naucit onda nemozes ni iz jedne druge...jedino ako zelis od djeteta napravit pravog nerda,a kolko ja znam nije u redu reci djetetu svom sta ce igrat a sta nece,trebao/la bi ostvariti sam svoj ukus...sve najbolje

1-2 sata,al kad uzmem wow onda znam da presedim i po 4-5 h.

Startegije,RPG,MMORPG...

Tesko pitanje al trenutno WOW

Korisne strane: Pa da nije bilo wow-a nebi znao ni trecinu engleskog kog znam.
Negativne strane: Previse vrmena protraceno,izazivaju zavisnost....

Pa da se malo odmorim i kad mi je dosadno.

Iz WOW-a engleski,iz COD istoriju.....

Grafika,zvuk,gameplay,mada u zadnje vreme sve mi je vazniji gameplay a graficka sve manje

Ne bas

Ne bas

Nikako da se odvoje od kompa i neki su agresivni,a neki izgube i ono malo zivota sto su imali pa po ceo dan sede za igricama.

Hoces kratak odgovor ? Nek igra dete kolko hoce..ja sam poceo od svoje 5-e godine sa onim nintendom i super mariom..igrao sam po 6-7 sati dnevno, posle sam redovno igrao sve konzole koje su izlazile..do pre 6,7 meseci igrao sam 2 godine komp po ko znaa kolko sati dnevno, sada imam slabiju konfu pa qliram sa nekim laganim igrama i sasvim sam normalan kolko ja znam. Osim...sto imam izvesnu kolicinu nervoze u sebi, i retko slomim nesto sto mi je pri ruci ako mi ne podje kako treba u fm-u ili nekom sportu, ovako kada igram fps, rpg...zaglavim ili izgubim..izadjem i ne ulazim do sledeceg dana dok se ne opustim i isqliram Nisam tjale, imam 18 godina, ali bio sam bas klinac pa mogu da kazem samo opusteno, ali skola i devojke na prvom mestu Ima dosta ljudi koji propuste bar petinu ako ne i cetvrtinu zivota pored igrica, a posle im je malo kasno da se uklope u drustvo.. Znaci opusteno, ali u granicama

SLAZEM SE U POTPUNOSTI, ISTI SLUCAJ! :twisted:

Ma bre ljudi zavisnost od igrica ne mora da se pojavi kod svakog deteta/coveka to zavisi od njega samoga.Neke igra smore posle sat-dva a neki mogu i po ceo dan da provedu nad kompjuterom ne sklapajuci oci.Deci ne treba zbranjivati igre,ali ako bas preteruju u njima......sankcije.Ne bukvalno da im zabranite da igraju nego im postavite limit 1-2 na dan.U pocetku ce sigurno da se bune ali kasnije videcete sve ce doci na svoje.Ja bih isto mogao da sedim 24 casa na kompu ali znam da ima vaznijih stvari od toga.Sta bi ste pre izabrali izlalazak napolje sa drustvom ili camenje kuci i buljenje u ekran????
Ha i ja ponekad ostanem na kompu ali covece imam granicu...
Ja ne mogu da verujem kako neko moza da sedi po ceo dan u igraonicama(zatvorenim zagusljivim prostorima)i igra igrice........
Ali ljudi danas se u drustvu smatra ne pismenim onaj ko ne zna da radi na komjuteru.....
Vremena se menjaju

Zanima me vase misljenje...
Oko 2 sata dnevno
Pucačina
Call of Duty (kompletan serijal)
Pozitivne:
Oštrenje percepcije u vremenu i prostoru u smislu jačanja sposobnosti da se pronađu korisna logička rješenja u što kraćem roku (dobar tening percepcije)!! Opuštanje u virtuelnom svijetu!!! Značajne mogućnosti razvijanja kreativnosti!!! Dobar način za izbacivanje nakupljenih frustracija!!! Povećana mogućnost praćenja razvoja informatičke tehnologije!!! ...
Negativne:
Uglavnom su to povećane vjerovatnoće za neke neželjene efekte (ništa garantovano - sve od slučaja do slučaja)!!! Značajna opasnost od ovisnosti o igranju igara, mogućnost apstiniranja i inertnosti u društvenom životu i tsl.!!!
Opuštanje!!!
Svakako!
Mašta u simulacijama realnosti!!!
Ne baš mada mi neki ostanu upečatljivi zbog svoh karakternog i psiho profila!!! Nešto otprilike slično filmskim likovima!!!
Ne baš!!! Život je ipak mnogo ozbiljnija stvar da bi se u njemu ugledali na virtuelne likove iz mašom pokrivenih avantura koje traju par sati!!!
Jesam!!!
Leti za igricama i moram da ga tjeram sa kompa!!!
Naravno!!!
Izuzetno mi je važno!!!
Generalno-da li mislite da li igrice uticu pozitivno, negativno ili uopste ne uticu na psihu i ponasanje djeteta?
Na psihu i na ponašanje djeteta utiče apsolutno sve ono što ga okružuje pa zašto onda igranje igrica bilo nekakav izuzetak??? Kao i sve stvari u životu, i igranje igara treba držati pod kontrolom roditelja!!! Postoje igre koje razvijaju zdravu dječiju maštu ili ispunjavaju njihove prirodne potrebe za zabavom!!! To je ok!!! Naravno, pod uslovom da treba imati mjeru u pogledu vremena provedenog kraj kompa!!! Međutim, na žalost pa sve igre i nisu baš namijenjene za klince te ih obavezno treba držati dalje od dječijih ruku!!! Nije mi baš sasvim ni jasno čemu bolesne igre uopšte i služe (npr. Postal)!!!
Nema na čemu!!! Pozz

Back