UTICAJ IGRICA NA PSIHU I AGRESIVNOST

1. Zavisi od dana u nadelji, uglavnom oko 5-6 sati.
2. RPG, FPS, RTS, flesh...
3. Star Wars KotOR 1
4. Zabava++, dioptrija++...
5. Nemam pametnija posla.
6. Iz MMORPG - nikad ne veruj na reč da te neće ubiti...
7. To što su igrice.
8. Džedaje, Tom Fishera...
9. Lord Revan
10. Da, kod sebe...
11. Ja sam primer...
12. Igrice koje igra moje dete? Kad ga napravim (dete) javiću ti!
13. ...
14. Negativno, ali , baš me briga!!!!!!

I aj sam Cuo price o tome kako igrice izazivaju agresivnost itd itd.
U starije vreme, u doba ataria i drugih konzola, igrice kao sto su pong, pacman, alien attack i tako dalje, nisu izazivale takva ponasanja kod njihovih korisnika. Zato sto nisu imale taj kljucni faktor... Pricu.
Danas igrice izigravaju dogadjaje iz proslosti, sci-fi, ili neke izmisljene scene koje predstavljaju okrutni zivot.
Igrice koje najvise izazivaju nasilje su tuce kao sto je Tekken, ili neka slicna njoj. Sve ostale donose zavisnost, ruzne reci, agresivno ponasanje, nepaznja na casovima...
Ni ja sam nepazim na casu nesto posebno, zato sto i ja spadam u one Gejmere.
U nasoj zemlji igrice ne mogu da prouzrukuju mnogo tuznih reci, zato sto u nasoj drzavi popularne igrice kao sto su Svi GTA-ovi, koji imaju vise Psovki nego amer bar jedne subotnje veceri.
Sve igrice su danas ocenjene 3+, 6+, 10+, 16+, 18+. Pirati nisu. Zato savet roditeljima: ako kod vaseg deteta u komp postoje titlovi 16 ili 18+, nemojte da se trudite, zakasnili ste!:p

I aj sam Cuo price o tome kako igrice izazivaju agresivnost itd itd.
U starije vreme, u doba ataria i drugih konzola, igrice kao sto su pong, pacman, alien attack i tako dalje, nisu izazivale takva ponasanja kod njihovih korisnika. Zato sto nisu imale taj kljucni faktor... Pricu.
Danas igrice izigravaju dogadjaje iz proslosti, sci-fi, ili neke izmisljene scene koje predstavljaju okrutni zivot.
Igrice koje najvise izazivaju nasilje su tuce kao sto je Tekken, ili neka slicna njoj. Sve ostale donose zavisnost, ruzne reci, agresivno ponasanje, nepaznja na casovima...
Ni ja sam nepazim na casu nesto posebno, zato sto i ja spadam u one Gejmere.
U nasoj zemlji igrice ne mogu da prouzrukuju mnogo tuznih reci, zato sto u nasoj drzavi popularne igrice kao sto su Svi GTA-ovi, koji imaju vise Psovki nego amer bar jedne subotnje veceri.
Sve igrice su danas ocenjene 3+, 6+, 10+, 16+, 18+. Pirati nisu. Zato savet roditeljima: ako kod vaseg deteta u komp postoje titlovi 16 ili 18+, nemojte da se trudite, zakasnili ste!:p

Slažem se! Ali, da nema priče, ne bi bilo zanimljivo za igranje! Samo FPS i neke trke mogu da idu bez pozadinske priče! Pozadinske priče podstiču kreativnost i maštu!

Slažem se! Ali, da nema priče, ne bi bilo zanimljivo za igranje! Samo FPS i neke trke mogu da idu bez pozadinske priče! Pozadinske priče podstiču kreativnost i maštu!

Slažem se.Ja sam više za dobru priču.One ubijaju monotoniju koju igra može da nanese.Zato ne volim pucačine.Ne sećam se koju sam igru igrao.Bila je neka pucačina u toatlno zatvorenom prostoru da sam najednom postao klaustofobičan.Istripovao sam je gadno od te igre te i danas ne volim pucačine u uskom prostoru.Doom evo igram nekoliko meseci i jedino sto me vuce da je i dalje igram jeste želja da otkrijem kraj i vidim šta se tamo desilo.Da me samo vidite umrli biste od smeha.
Evo,ja sam savršenja osoba za ispitivanje.:shock:

Zanima me vase misljenje o uticaju igrica na ponasanje kod covjeka,(POSEBNO KOD DJECE).Ukoliko ste povremeni ili strastveni igrac,slucajni posjetilac,roditelj ili neko koga zanima isto pitanje,molila bih vas da napisete svoje misljenje o temi.
Koliko sati dnevno igrate igrice?
Koje vrste igrica najcesce igrate(strategije,sportske igre,FPS...)
Koja vam je omiljena igrica?
Sta mislite koje su korisne a koje negativne strane igrica?
Zasto igrate igrice-koji su razlozi da igrate igrice?
Da li ste iz neke igrice naucili nesto korisno(sto vam je posluzilo u zivotu)?
Sta vam se u igricama bilo koje vrste dopada?
Da li ste nekada u stvarnom zivotu oponasali neki lik iz igrice(koji?)?
Da li vam neki lik iz igrice predstavlja uzor? Zasto?
Da li ste kod sebe ili kod nekog drugog primijetili neke od negativnih oblika ponasanja a da su uzrokovani pretjeranim igranjem igrica?
Ako ste roditelj,prijatelj,poznanik djeteta koje krace ili duze vrijeme igra igrice,navedite neke od negativnih pojava koje ono ispoljava u toku igranja igrica ili u svakodnevnom zivotu?
Da li ste upoznati koje igrice igra vase dijete?
Da li vas zanima koje su to igrice ili vam to nije vazno?
Generalno-da li mislite da li igrice uticu pozitivno,negativno ili uopste ne uticu na psihu i ponasanje djeteta?

Hvala vam!

Uh, ovako:
1. Radnim danima oko 3-4 sata, vikendom oko 6.
2. RPG
3. Star Wars Knights of the Old Republic 1 i Elder Scrolls IV: Oblivion
4. Korisnih ima mnogo, a negativnih prilicno malo. Recimo u gorepomenutim igrama NPC moze da te slaze, sto bi recimo nekom detetu reklo da mu nece svako i uvek govoriti istinu. Takodje ga uce da se neki problem ili situacija moze resiti na vise nacina, miran ili nasilan i, ako krene nasilnim iliti "zlim" putem, drugi likovi ce ga opomenuti. Uce ga i da sve sto radi, dobro ili lose, nosi izvesne posledice (dobre ili lose) i utice na ostale ljude. I da i ostali ljudi imaju osecanja i potrebu da ih iskazuju. Ima tu jos dosta, ali me mrzi vise da pisem.
5. Prvo, da bi se zabavio. Zatim, da bi "ispratio" storyline i video kako se cela prica zavrsava.
6. Skoro sve iz odgovora br. 4.
7. Previse generalizovano pitanje ali neka bude, recimo, mnostvo razlicith izbora.
8. Ne.
9. Ne.
10. Postao sam koliko-toliko asocijalan iliti nedrustven ali je igranje igrica samo doprinelo tome, nikako prouzrokovalo.
11. Nema ih. Nisam roditelj ali poznajem podosta dece koja igraju World of Warcraft i skroz su normalna.
Generalno - Uticu mnogo vise pozitivno nego negativno. Mozda ce biti ludaka koji ce posle igranja recimo GTA poceti da (pokusavaju da) kradu kola ili pucaju u ljude po ulicama, ali to ce biti jedan covek u 100 godina. Da li zbog tog jednog coveka treba zabraniti sve igre koje sadrze odredjenu dozu nasilja? Sta bi bilo sledece? Filmovi (koji sadrze mnogo vise nasilja nego igre)? Alkohol? Cigarete? Preterivanje sa igrama mozda i dovodi do nekakvih psihickih i/ili fizickih problema ali zamisli da zabranimo sve sto bi POTENCIJALNO moglo da ugrozi nase zdravlje. Ekonomije bi propadale, ljudi bi se bunili na sve strane jer samo industrija igara obrce vise kapitala od Holivuda. Drugim recima, sve moze da skodi ako se preteruje. Tako da malo manje price o uticaju igara na ljude i decu a vise se pozabavite temama kao sto su recimo zlostavljanje dece unutar porodice i u skolama nego sto trazite krivca za agresivno ponasanje dece u video igrama, molim.

1. Koliko stignem, pored obaveza skole, brata koji mi često zauzima mesto na kompu, i roditelja koji me teraju da nenormalno učim...
2. Volim sve RTS FPS logičke fudbal...
3. Warcraft 3 The Froyen Throne (http://www.bttournaments.com/forum/showthread.php?t=4619) obavezno pogledati link.
4. Igrajte warcraft3 ili starcraft duze vreme, i videcete da to nije samo igra.
5. Da bih naučio nešto novo i iz zabave.
6. Ono što se nauči iz online igranja uglavnom iz RTS naslova odozgo, promeni način razmišljanja kod čoveka, brže kapiranje stvari i pospešuje rešavanje logičkih problema.
7. Mnoge stvari mi se ne dopadaju koje bih lično promenio... Svidja mi se kad je igra teška pa nemoze svaka budala da to igra ;)
8. Kad sam bio mali pokušavao sam da izvedem neke poteze u fudbalu :D
9. Nemam idola...
10. Lenjost verovatno i glupoća uglavnom kada taj igra mmorpg igre "koje su uglavnom za žensku populaciju" mislim na sve mmorpg igre* (sve mmorpg su bolesne igre).
11. Pa najgora je nervoza izazvana faktorom sredine u procesu igranja, evo sad me majka tera da idem da doručkujem... Negativan efekt zaglupljivanja prostim igrama ili psihička nemogućnost da se postigne cilj u igri (uglavno izazvan nedovoljnim vežbanjem date igre).
12. Nisam roditelj, ali ću se sigurno postarati da moje dete ne igra igre koje njemu škode (pogotove ne world of warcraft i slično). I da nešto nauči iz igara, a ne samo da gubi vreme.
13. -||-
14. Zavisi koje igre? Neke stvarno treba zabraniti, kao što treba zabraniti duvan, marihuanu, alkohol (dnevna doza..) ali šta ćeš, ljudi vole da se "utepuju".

Nisam ni prwi post procito do kraja, mrzi me..samo da kazem da dosta igrica negatiwno uticu na decu, pogotowo p0staju zla i nasilna. A mislim da su dobre ratne pucacine npr jer tu wec widite otp kakwa je atmosfera rata i ako npr (nedo Bog) izbije rat na Kosowu, lakse cete se snaci nego neko ko je d0so s planine i prwi put widi pusku u ziwotu...malo glupaw primer..al ewo recim0 dosta m0ze da se nauci iz igrica..recim0 naucio sam kako izgledaju neki automobili igrajuci nfs (nisam znao kako izgleda alfa romeo lol) ili naucio sam neke nfl igrace igrajuci madden... I naucio sam kako se owce pare igrajuci Sven (haha zezam se :))..umeju da budu korisne igrice al recimo igrica INFERNAL je uzasna igrica. podstice was da se udaljite od Boga, pa cak i da wise wolite satanu..ima dosta takwih igara, swe u swemu PAZITE STA IGRATE ;)

1. Pa obicno oko 3 sata, a vikendom i po 6 sati
2. MMORPG, Strategije, GTA Multiplayer
3. WoW, GTA SA, Civilization 2
4. Pozitivne su sreca, zadovoljstvo, opustenost, negativne su dosta vremena provedenog za kompom
5. Zato sto je TV program ocajan i nemam sta da radim tokom veceg dela nedelje
6. Da ubijam ljude? pa naucio sam da budem opak prevarant varajuci noobove na online igrama i uzimajuci im pare....da, mnogo mi je lakse da lazem otkako to radim
7. Sloboda...ogroman svet
8. Nisam, ali sam oponasao sinisu mihajlovica
9. Ne
10. Pa da, ima ortaka koji su stalno zivcani i ***** a bas dosta igraju. Sa druge strane imam i sasvim opustene ortake, tako da ne mogu tako lako proceniti kakva je uloga igara na ponasanje.
11. Ma bolje da sedi gajbi i igra igre nego da izleti negde drogira se, pije , pushi i sedi na ladan beton
12. Ja nemam dete
13. Pa bilo bi mi bitno
14. pa, pozitivno nekako nadvladava negativne strane ovoga

Koliko sati dnevno igrate igrice?
Prosek 8-10 sata(i)

Koje vrste igrica najcesce igrate(strategije,sportske igre,FPS...)
RPG,strategije

Koja vam je omiljena igrica?
War Craft 3TFT,Rise Of Nations T&P,WoW

Sta mislite koje su korisne a koje negativne strane igrica?
Korisne-Bude mastu,kreativnost,daju inspiraciju barem kod mene
Negativne-Eventualno ce da se previse udje u virtuelni svet,i tu pocinju lose stvari...

Zasto igrate igrice-koji su razlozi da igrate igrice?
Opustaju me,prijaju na mnogo nacina!Iznerviran,nervozan,gledam da se opustim uz neku igru:D

Da li ste iz neke igrice naucili nesto korisno(sto vam je posluzilo u zivotu)?
Naravno,manje-vise svaja igra vuce neku pouku

Sta vam se u igricama bilo koje vrste dopada?
Uglavnom prica i tema igre,naravno grafika i ostale konfiguracijske stvari nisu na odmet:D

Da li ste nekada u stvarnom zivotu oponasali neki lik iz igrice(koji?)?
Primer:Vampires-The Masquerade Bloodlines naslov sve kaze

Da li vam neki lik iz igrice predstavlja uzor? Zasto?
Prethodno napisana igra,,,Valjda zato sto bih zeleo da budem to...

Da li ste kod sebe ili kod nekog drugog primijetili neke od negativnih oblika ponasanja a da su uzrokovani pretjeranim igranjem igrica?
Nervoza,neispavanost,kriza za kompom,cak i zdravstveni problemi [ukocenost,bol u zglobovima](Pa zar je zdravo sedeti i pokretati samo mozak i ruke???)

Ako ste roditelj,prijatelj,poznanik djeteta koje krace ili duze vrijeme igra igrice,navedite neke od negativnih pojava koje ono ispoljava u toku igranja igrica ili u svakodnevnom zivotu?
Nisam roditelj,ali znam par primera:odsutnost,nervoza[jos u ranim periodima zivota].

Da li ste upoznati koje igrice igra vase dijete?
Nemam dece,mladic sam jos:D 18 god

Da li vas zanima koje su to igrice ili vam to nije vazno?
Bilo bi mi vazno...ali sumnjam da ce neko dete da uzme da igra Resident evil 3,Ili neku tezu horror igru,verujem da ce da uzme nesto mnogo lakse poput Harry Poter serijala

Generalno-da li mislite da li igrice uticu pozitivno,negativno ili uopste ne uticu na psihu i ponasanje djeteta?
Pravilo je da je sve sto je preterano stetno,isto vazi i ovde,Igre sluze za razonodu,a ne kao opsesija.

Nadam se da sam uspeo da pomognem.Srecno u resavanju problema!

Back