Ima li ko nekih iskustava u vezi sa usvojenom decom?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Da, i meni to deluje kao najnesigurniji (možda najstresniji?) deo takve priče... Mislim da je žalosno što je kod nas procedura oko usvajanja tako spora, a čak, možda i nehumana, ponekad. Hraniteljske porodice lagodnije prolaze sa administracijom. Čini mi se da, kao i štošta drugo u životu, nije pravedno ljude koji su već nesrećni, zbog činjenice da ne mogu da imaju potomke, izlagati svojevrsnoj vrsti... bezosećajne torture, ovde, u našim prilikama, prilikom procedure provere podobnosti. Prirodnim roditeljima niko ne proverava podobnost pre začinjanja embriona.cvukut:Smilice kako si deci objasnjavala zasto su ih roditelji ostavljali, kako su oni to doživljavali i preživljavali i jesu li imali kontakt sa roditeljima?
"Usvojeno dete nije raslo ispod maminog srca, ali je raslo u maminom srcu."Lea011:Cvikut, mogu samo da kazem da kao prvo divim se osobama koje su usvojile tu nevinu decicu.
Kao drugo, brat od moje bake je usvojen, uvek je gledan kao deo porodice i voljen.
Znam jednu porodicu koja je usvojila klinca u Kragujevcu jer nisu mogli dugo da imaju dece...stvarno ga obozavaju i mali je presrecan, uvek nasmejan!
I znam jos par porodica, i dosta sam citala o tome.
U svakom slucaju, procedura jeste duga i iscrpljujuca, ali se itekako isplati.
Usvojeno dete nije raslo ispod maminog srca, ali je raslo u maminom srcu.
cvukut:Vaistinu se rodi! Drago mi je Annamarija što očigledno nisi tj. ti i tvoja porodica, vernici samo na reči već i na delu. Srećna sam što u Zvečanskoj ima jedna dušica manje. Baš se spremam da popodne idem tamo, to mi dođe ko odlazak u crkvu; apsolutno niko i ništa ne može da me spreči u mojim nedeljnim "zvečanskim razmenjivanjima emocija".
Elem, svojski se trudim da propagiram hraniteljstvo i usvojenje, i zato su mi potrebne izvorne prave informacije, pa te molim za tvoju priču: kolika su ti deca, njihov stav, gde živite (grad ili selo), mišljenje okoline, kako ste se odlučili...Bilo bi dobro da o tome govoriš javno, ali ako ti je lakše možeš mi i lično poslati mail - ima ga u prethodnim temama Zvečanske. Hvala unapred!!!
annamarija:Cvukut pozdravljam te puno,zato sto si ti isto veliki covek u onom pravpm smislu reci.I nasa vera u Boga se zaista zasniva na tome ziveti po bozijim recima a ne trcati u crkvu i nositi krst od 1kg da se vidi da volimo Bogas i crkvu.....elem da ne tupim o tome sad mozda ce me neko i pogresno shvatiti ali bas me briga.
E a da vam sad sve ponovo pisem iskreno ne mogu,ali moju pricu imate na temi "DECA IZ ZVECANSKE" tamo smo se i sreli pre nekog vremena.mozda te buni jer sam promenila avatar (slicicu) bilo je nasmejano sunce a sad su ovi slatki delfini......
pratim ja redovno ovakve teme pa ce mo biti u kontaktu.Zelim ti lep rovod u zvecanskoj da poklonis puno osmeha i ljubavi deci. A za tebe imam jedan specijalan poklon poslacu ti mail odma. :razz:
evo ja ti drzim fige i sigurna sam da ces uspeti u svojoj nameri[i ja sam dve rodjake odhranila bez ikakve naknade}cvukut:Čujte šta mi se dešava! Želela sam ali i postalo je neophodno da zbog volontiranja dobijem zvaničnu "podobnost" od nadležnih sližbi odnosno prođem tečaj za hranitelja. U toku je trenutno lekarski pregled u domu zdravlja. Bila sam prvo kod neuropsihijatra, pa kod psihologa, kod koga moram ići još jedanput, i kod socijalnog radnika. Svi su bili vrlo ljubazni, ali im nikako nije jasno zašto ja pored svoje dece poklanjam vreme nekoj drugoj deci, i ko uopšte čuva moju decu kad sam ja sa tamo nekom decom. Stvarno je "neverovatno" da ja odvajam po 4 sata jednom nedeljno od svoje dece?! Kao da ona nemaju tatu i kao da ja nisam sa njima svaki bogovetni dan i noć!
Socijalna radnica mi je rekla da je njoj sasvim dovoljno to što radi tu gde radi i da svo drugo vreme posvećuje svojoj porodici i da je "boli k..." da ona nekom drugom posveti i minut svog slobodnog vremena!!!??? I nije joj jasno što su meni ta deca zanimljiva, i šta ima neobično u tim ustanovama?
Ljudi moji, pa ko je ovde lud i ko treba da ide na procenu?! Na slične stavove i mišljena sam nailazila i u centrima za socijalni rad. U trenutku sam pomislila da bi najbolje bilo da dignem ruke od svega, jer šut s rogatim ne ide, ali sam se onda setila svih onih kojima je pomoć neophodna i da je mogu dobiti samo od sličnih ludih entuzijasta poput nas a nikako od gnjida i uljeza koji rade od 7-15 i stvarno ih boli za sve drugo.
Zapravo, da sam im rekla da želim da zasnujem hraniteljski odnos zbog love, verovatno bi sve prošlo bez mnogo zapitkivanja. Prosto je nezamislivo da neko nešto radi BEZ IKAKVE MATERIJALNE KORISTI! Pa gde ide ovo naše društvo? Ćao, javiću vam dal su me procenili ko normalnu ili ne, kad se završi ispitivanje, mada nisam baš optimista.