Усвојена Декларација: Војводина је Србија - Србија је Војводина

Sensei

Master
Moderator
Poruka
86.368
СРЕМСКА МИТРОВИЦА – Декларација о Војводини усвојена је данас у Сремској Митровици на позив председника Србије Александра Вучића, на великом скупу поводом обележавања Дана државности Србије под називом "Срећемо се на Сретење".

"Све оно што смо вечарас говорили и све што сте могли да прочитате кроз један историјски контекст - до закључка да је Војводина Србија и Србија Војводина, акламацијом прихватите овде", поручио је Вучић што су окупљени поздравили аплаузом и узвицима.

Имамо и ми своје пленуме и то много веће него сви њихови пленуми заједно, истакао је Вучић.

Он је захвалио нашем народу у Републици Српској и Црној Гори.

"Ви сте снага Србије и ви сте ми све и ви ми дајете снагу да се борим и борићу се како никада до сада видели нисте и како наши противници не могу ни да сањају", поручио је Вучић.

https://www.politika.rs/scc/clanak/...acija-vojvodina-je-srbija-srbija-je-vojvodina
1739665527947.png

Koliko je bitna ova dekleracija?

У тексту народне Декларације о Војводини наводи се да је Војводина нераскидиви део националног политичког, уставног и културног идентитета модерне Србије и као што Србије нема без Војводине, тако ни Војводина не може постојати изван Србије.

Она садржи пет тачака.

Прва тачка односи се на историјски развој српске Војводине, друга говори о континуираним покушајима етатизације Војводине и наметања идеје о тзв. војвођанској нацији у којој се наводи да је без историјске основе, социјалне, економске и националне оправданости, вештачки створен војвођански сепратизам, еуфемистички је детермисан као "аутономаштво".

У трећој тачки говори се о уставноправном положају Војводине после Другог светског рата – од аутономне покрајине чија аутомонија се шири преко квази федералне заједнице до повратка у уставне оквире стандардне политичко-територијалне аутомоније.

У четвртој тачки описује се заустављање сепаратистичких тенденција и враћање АП Војводине у уставне оквире (2012-2014).

Тема пете тачке је Војводина као мултикултурална, мултинационална и мултикофесионална заједница заснована на равноправности грађана.

Низом манифестација Србија данас обележава Дан државности у знак сећања на Сретење 1804. године, када је почео Први српски устанак, и у знак сећања на дан када је 1835. године донет први модерни Устав Србије, преноси Танјуг.

СРЕМСКА МИТРОВИЦА – Декларација о Војводини усвојена је данас у Сремској Митровици на позив председника Србије Александра Вучића, на великом скупу поводом обележавања Дана државности Србије под називом "Срећемо се на Сретење".

"Све оно што смо вечарас говорили и све што сте могли да прочитате кроз један историјски контекст - до закључка да је Војводина Србија и Србија Војводина, акламацијом прихватите овде", поручио је Вучић што су окупљени поздравили аплаузом и узвицима.

Имамо и ми своје пленуме и то много веће него сви њихови пленуми заједно, истакао је Вучић.

Он је захвалио нашем народу у Републици Српској и Црној Гори.

"Ви сте снага Србије и ви сте ми све и ви ми дајете снагу да се борим и борићу се како никада до сада видели нисте и како наши противници не могу ни да сањају", поручио је Вучић.

https://www.politika.rs/scc/clanak/...acija-vojvodina-je-srbija-srbija-je-vojvodina
Pogledajte prilog 1685479

Koliko je bitna ova dekleracija?

Koliko lanjski sneg.

Više je bitna baka sa gornjeg sprata što hrani mačiće kod zgrade.

на позив председника Србије Александра Вучића,
sta znaci nece mu poci za rukom da proda vojvodinu orbanu ortaku? milsim, kurtiju je prodao kosovo, osladilo mu se da raasprodaje srbiju, aljeku siftaru
и борићу се како никада до сада
joj nemoj bolje, nayebacemo opet, a ti ces da se pravis pametan sto nas potlradas za po koji milion koji kao fol placas klintonu i bleru, a u strabi se talite pola-pola

Nisam gledala ceo prenos iz Sremske Mitrovice, ali sam sada pročitala ovo:

" biće srpska vlada i izabraće je Narodna skupština i štitiće interese Srbije, a imaće najmanje 50 odsto novih ministara, ali ne samo ministara već i direktora i svih ostalih rukovodilaca po dubini, zato što su nam potrebne promene - poručio je Vučić. "

Preneto sa https://www.blic.rs/vesti/politika/...ic-poslao-poruku-djacima-i-studentima/9gvfkrv

Sada znamo da će formirati novu Vladu i da neće biti vanrednih parlamentarnih izbora.

Što se tiče te Deklaracije mislim da nije bilo potrebe da se donosi jer niko ne traži ocepljenje Vojvodine.

Nisam gledala ceo prenos iz Sremske Mitrovice, ali sam sada pročitala ovo:

" biće srpska vlada i izabraće je Narodna skupština i štitiće interese Srbije, a imaće najmanje 50 odsto novih ministara, ali ne samo ministara već i direktora i svih ostalih rukovodilaca po dubini, zato što su nam potrebne promene - poručio je Vučić. "

Preneto sa https://www.blic.rs/vesti/politika/...ic-poslao-poruku-djacima-i-studentima/9gvfkrv

Sada znamo da će formirati novu Vladu i da neće biti vanrednih parlamentarnih izbora.

Što se tiče te Deklaracije mislim da nije bilo potrebe da se donosi jer niko ne traži ocepljenje Vojvodine.
Neće biti izbora jer skoro cela opozicija je najavila bojkot ako ne bude prelazne vlade. Verovatno izbora neće biti sve do 2027. Biće ranije samo u slučaju da Vučić podnese ostavku ako ga ovi protesti dovedu do toga.

Samo onaj ko nije rodjen ili odrastao u Vojvodini moze da tvrdi ovo. O secesiji Vojvodine se tajno govorilo jos od vremena Tita i komunista. Zar ti mislis da su Madjari zaboravili da je Vojvodina nekada bila deo Madjarske? Da Rumuni nemaju aspiracije ka Banatu? Ja sam rodjen i odrastao u Vojvodini. Jos kao klinac u osnovnoj skoli se o tome tajno pricalo. Ne retko bi mi moji drugovi madjari rekli "ovo je trebalo biti madjarsko", misleci na Vojvodinu. Bilo je nekoliko Rumuna u skoli koji nikada nisu hteli da izmedju sebe pricaju srpski vec iskljucivo rumunski. I Srbi, odnosno "Lale" su diskutovali sa njima da Vojvodina treba da bude nezavisna od Srbije, ali ne i deo Madjarske. Niko o tome nije govorio glasno i to se govorilo samo medju dobrim drugarima pa niko nikoga nije prijavljivao jer su svi znali posledice. Otcepljenje Vojvodine verovatno nije vise toliko aktuelno kao pre, ne znam. Ali siguran sam da nije ni potpuno utihnulo. Ne budi sigurna da "niko ne trazi otcepljenje", samo zato sto ti to glasno ne cujes.
Tako da je ta deklaracija Vucicev dobar potez. Mozda on zna nesto sto mi ne znamo.

Samo onaj ko nije rodjen ili odrastao u Vojvodini moze da tvrdi ovo. O secesiji Vojvodine se tajno govorilo jos od vremena Tita i komunista. Zar ti mislis da su Madjari zaboravili da je Vojvodina nekada bila deo Madjarske? Da Rumuni nemaju aspiracije ka Banatu? Ja sam rodjen i odrastao u Vojvodini. Jos kao klinac u osnovnoj skoli se o tome tajno pricalo. Ne retko bi mi moji drugovi madjari rekli "ovo je trebalo biti madjarsko", misleci na Vojvodinu. Bilo je nekoliko Rumuna u skoli koji nikada nisu hteli da izmedju sebe pricaju srpski vec iskljucivo rumunski. I Srbi, odnosno "Lale" su diskutovali sa njima da Vojvodina treba da bude nezavisna od Srbije, ali ne i deo Madjarske. Niko o tome nije govorio glasno i to se govorilo samo medju dobrim drugarima pa niko nikoga nije prijavljivao jer su svi znali posledice. Otcepljenje Vojvodine verovatno nije vise toliko aktuelno kao pre, ne znam. Ali siguran sam da nije ni potpuno utihnulo. Ne budi sigurna da "niko ne trazi otcepljenje", samo zato sto ti to glasno ne cujes.
Tako da je ta deklaracija Vucicev dobar potez. Mozda on zna nesto sto mi ne znamo.
Ajde jedi sendvič i ne piši besmislice.

Значи припремио примопредају?
S jedne strane niko nije pomenuo otcepljenje, čak ni saveznik mu Gluhonja a ako i jeste to je jedan zarez nešto posto. S druge strane šta god su oni branili to je propalo. Otvarajući taj problem ishod je izvesan.

Jako je bitna. Krucijalna da ne kazem. Deklaracija nad deklaracijama.
Као "Песма над песмама", декларација свих декларација, мајка и помајка свих декларација? Можда ће бити део књиге "Како сам странпутицама заводио блентави народ"? :namcor:

Могуће да ће се након смене Вучића Војводина отцепити од Србије. Рећи ће, "Београд је крив за пад надстрешнице". Војводина се не може отцепити по етничкој основи, али може по политичкој, економској, културној. Изгледа да нам Вучић најављује шта је у плану.

Могуће да ће се након смене Вучића Војводина отцепити од Србије. Рећи ће, "Београд је крив за пад надстрешнице". Војводина се не може отцепити по етничкој основи, али може по политичкој, економској, културној. Изгледа да нам Вучић најављује шта је у плану.
Рече ли шта за Косово и Метохију, "пророк" преЦедник? :namcor:

Back