Usvojen regulacioni plan za najveću vetroelektranu u Evropi

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
201.851
Subotica: Usvojen regulacioni plan za najveću vetroelektranu u Evropi
Grad Subotica usvojio je Plan detaljne regulacije za izgradnju vetroelektrane "Maestrale ring" u Čantaviru, što je prvi korak i preduslov za izradu projekata za najveću vetroelektranu u Evropi.
Plan je da park obuhvati 6.626 hektara, u prvom redu okolinu Čantavira, Bikova i Starog Žednika.
Prema ranijim najavama, turbine će biti smeštene na najmanje jedan kilometar od naselja, a kako prenosi RTV Pannon, usvajanje ovog plana je prvi korak realizacije investicije koju gradi lokalna firma italijanske Fintel Energija Grupe, piše portal Energija Balkana.
Direktor Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica Predrag Radivojević kaže da će snaga vetroelektrane, kada bude završena, biti 600 megavata i da će proizvoditi više od 1.000 gigavati časova struje godišnje. To je, dodaje, dovoljno električne energije za više od 200.000 domaćinstava.
Navodi da je ono što će ostati kao trajna korist za grad Suboticu mreža od više od 100 kilometara atarskih puteva koja treba da pokrije dopremanje opreme do 113 stubnih mesta, odnosno 113 vetrogeneratora.
https://www.021.rs/story/Info/Vojvo...-plan-za-najvecu-vetroelektranu-u-Evropi.html

Nisam znao da je Subotica tako vetrovita varoš. Ne bih se baš kladio u uspeh ove priče, Svaka priča u kojoj smo mi naj ovo i ono mi je u startu sumnjiva. A vama?
 

Back
Top