Усвојен приједлог декларације о Јасеновцу

DarkSoul

Ističe se
Poruka
2.958
Међународна комисија за утврђивање истине о Јасеновцу усвојила је данас Приједлог декларације о геноциду Независне Државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима у Другом свјетском рату, која ће бити усвојена на 5. међународној конференцији о Јасеновцу 24. и 25. маја у Бањалуци.

Члан Комисије Србољуб Живановић рекао је да ће Декларација, након усвајања, бити послата парламентима свих земаља свијета, а посебно парламентима земаља насталих распадом Југославије.
"До сада нико није донио оваквку декларацију, нити је Хрватска признала злочине геноцида над српским, јеврејским и ромским живљем на овим просторима", рекао је Живановић.
Он је додао да је Комисија данас разматрала и проблем страдања дјеце у јасеновачком систему логора, те да су до сада прецизно прикупљена имена више од 33 000 дјеце са подручја Козаре.
"Вјероватно никад нећемо сазнати имена све дјеце која су страдала у Јасеновцу. Приближан број је око 110 000. Поједини аутори најприје су дошли до око 20 000 имена и презимена дјеце, од којих је било око 1 000 јеврејске и та имена су већ предата меморијалном центру Јад Вашем у Израелу", рекао је Живановић.
Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић рекао је да ће на Петој међународној конференцији о Јасеновцу бити више од 50 излагања, уз учешће једног броја преживјелих логораша, а отварању ће присуствовати највиши званичници Републике Српске.
"Удружење 'Јасеновац-Доња Градина' ће, уз помоћ Владе РС, настојати да се истина о Јасеновцу прошири што даље, а добро је што ће на конференцији учествовати и представници Русије, с обзиром на то да се у руској јавности мало зна о о концентрационим логорима на подручју НДХ", рекао је Велимировић.
Према његовим ријечима, посебна пажња на конференцији биће посвећена улози Дијане Будисављевић која је током Другог свјетског рата у Загребу спасила око 12 000 српске, јеврејске и ромске дјеце.
Потпредсједник Свјетске скупштине Рома Драгољуб Ацковић рекао је да су у Јасеновцу процентуално највише страдали припадници овог народа, њих око 88 000.
"Око 15 000 ромске дјеце је страдало, а егзактно имамо око 8 000 имена и презимена", рекао је Ацковић.

http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=40605

Наравно, овакве вијести нећете наћи на РТС, али зато је ту РТРС. Можда ово и није много значајно, можда нећемо скоро ништа постићи, али ми се трудимо. Не усвајамо резолуције о Сребреници, која није како треба ни доказана (нити се може доказати). Још један + за Републику Српску! :ok:

Надам се да ће макар неке државе ову резолуцију прихватити, тим прије што је ово и доказано... питам се шта ће Израел урадити... :mrgreen:

Наравно, овакве вијести нећете наћи на РТС, али зато је ту РТРС. Можда ово и није много значајно, можда нећемо скоро ништа постићи, али ми се трудимо. Не усвајамо резолуције о Сребреници, која није како треба ни доказана (нити се може доказати). Још један + за Републику Српску! :ok:

Надам се да ће макар неке државе ову резолуцију прихватити, тим прије што је ово и доказано... питам се шта ће Израел урадити... :mrgreen:

Одавно је било време ДА СЕ ДОНЕСЕ ЈЕДНА ОВАКВА РЕЗОЛУЦИЈА - али очигледно су увек превладали усташки интереси увијени у обланду "добросуседских односа" - ЗАТО ОВЕ ВЕСТИ И НЕМА НА ЈАВНОМ СЕРВИСУ КОЈИ ПЛАЋАМО... треба испрати мозак Србима, треба да забораве ужасне злочине геноцида... једино ће Јевреји помињати СВОЈЕ СТРАДАЛЕ, али чак ни они неће поменути СТРАДАЛЕ СРБЕ и ЦИГАНЕ:::

Браво за РС !!!

У јуну је и први међународна конференција на тему Јадовна исто у Бањој Луци.
http://www.jadovno.com/dokumenti/articles/prva-medjunarodna-konferencija-o-jadovnu-1941-cir2.html

Најквалитетнији део срппског националног корпуса је тренутно тамо, у РС . :)

Браво за РС !!!

У јуну је и први међународна конференција на тему Јадовна исто у Бањој Луци.
http://www.jadovno.com/dokumenti/articles/prva-medjunarodna-konferencija-o-jadovnu-1941-cir2.html

Најквалитетнији део срппског националног корпуса је тренутно тамо, у РС . :)

Тачно!

srbkolosc5-1.gif
.........................
smil443643319dc3d-1.gif

Одлично.

Израел зна за своје жртве и врло вероватно да ће прихватити, тим пре што Израел има врло позитиван став према Србима и Републици Српској.

"Он је додао да је Комисија данас разматрала и проблем страдања дјеце у јасеновачком систему логора, те да су до сада прецизно прикупљена имена више од 33 000 дјеце са подручја Козаре.
"Вјероватно никад нећемо сазнати имена све дјеце која су страдала у Јасеновцу. Приближан број је око 110 000."

Ako znamo kako je to mali geografski prostor..ta potkozarska sela, onda mozete samo da naslutite koliki je to zlocin i kolika tragedija od koje se taj narod nikada nije oporavio.

Doskora nismo ni znali koja je narodna nosnja tog kraja, jer su sve zene posle rata obukle crno i nikada ga nisu skinule. Deca su odrasla sa tim oziljcima i tim pricama, svemu onome sto je zvanicna vlast krila . Oni sto su pretekli su prenosili deci istinu o stradanju,a istina se nije smela reci.

Tako su ubijani i po nekoliko puta..sto od ustasa , sto od komunista..

"Он је додао да је Комисија данас разматрала и проблем страдања дјеце у јасеновачком систему логора, те да су до сада прецизно прикупљена имена више од 33 000 дјеце са подручја Козаре.
"Вјероватно никад нећемо сазнати имена све дјеце која су страдала у Јасеновцу. Приближан број је око 110 000."

Ako znamo kako je to mali geografski prostor..ta potkozarska sela, onda mozete samo da naslutite koliki je to zlocin i kolika tragedija od koje se taj narod nikada nije oporavio.

Doskora nismo ni znali koja je narodna nosnja tog kraja, jer su sve zene posle rata obukle crno i nikada ga nisu skinule. Deca su odrasla sa tim oziljcima i tim pricama, svemu onome sto je zvanicna vlast krila . Oni sto su pretekli su prenosili deci istinu o stradanju,a istina se nije smela reci.

Da li postoji mogucnost da se komunisti ne mesaju bar u ovu temu?

Не постоји. Комунисти су велики саборци усташа и нациста. Тамо где је стала папска војска, псле рата су наставили комуњаре.

Два највећа зла у прошлом веку јесу језуитски фашизам и комунизам - два зла која су умало уништила православне Србе и тотално осакатила православне Русе.

Ne postoji!

Po sto puta cu ponoviti- dok su komunisti igrali kozaracko kolo u " oslobodjenom" Beogradu ( valjda oslobodjenom od Srba starosedeoca i napredne srpske misli) , dotle su Kozarcane jos POLA GODINE ustase klale u Jasenovcu.

Objasni mi sta komuniste i ustase veze u ovoj prici.

Ne postoji!

Po sto puta cu ponoviti- dok su komunisti igrali kozaracko kolo u " oslobodjenom" Beogradu ( valjda oslobodjenom od Srba starosedeoca i napredne srpske misli) , dotle su Kozarcane jos POLA GODINE ustase klale u Jasenovcu.

Objasni mi sta komuniste i ustase veze u ovoj prici.

Samo tvoja konstrukcija i vise nista.

Samo tvoja konstrukcija i vise nista.

Ja sam potpuno sposobna da se emotivno distanciram od tih stvari i razlozno razmisljam.

Ono na sta vi nemate odgovor jeste : Zasto je jasenovacka klanica punom parom radila jos pola god. po oslobodjenju Beograda? Zasto su svi tragovi izbrisani i sve poruseno, zatravnjeno? I , konacno zasto taj tvoj idol sa avatra nikada u svojoj poluvekovnoj vladavini nije nasao za shodno da poseti Jasenovac?

Odgovori sam sebi na ova pitanja, meni ne moras. Ja sam odgovore odavno nasla.

"vredi li carstvo na zemlji i nebu i jedne suze prolivene nevinog deteta....".

"vredi li carstvo na zemlji i nebu i jedne suze prolivene nevinog deteta....".

Da li iko moze da razume tu cifru ...110.000 dece ?????

Dece, bre ljudi! Od 6 meseci do 15 god. Te decake od 15 god. ( ni deca, ni momci) su mucili u zloglasnom C odelenju. Sam Bog zna kakve muke su videli ..

Cisto radi poredjenja. U Srebrenici na kojoj je navodno izvrsen genocid ogranicenog karaktera ...uz sve dovucene leseve iz BIH , uz sve lazne ubijene i sl..nisu namakli vise od 8.000 i to odraslih ljudi, vojnika...sposobnih da nose pusku.

Ne zaboravimo da o Kozarcanima pricamo o deci !!!

Poslednja izmena:
Ja sam potpuno sposobna da se emotivno distanciram od tih stvari i razlozno razmisljam.

Ono na sta vi nemate odgovor jeste : Zasto je jasenovacka klanica punom parom radila jos pola god. po oslobodjenju Beograda? Zasto su svi tragovi izbrisani i sve poruseno, zatravnjeno? I , konacno zasto taj tvoj idol sa avatra nikada u svojoj poluvekovnoj vladavini nije nasao za shodno da poseti Jasenovac?

Odgovori sam sebi na ova pitanja, meni ne moras. Ja sam odgovore odavno nasla.

Na koji nacin mislis da su partizani mogli da oslobode Jasenovac kada su borbe na Sremskom frontu trajale 132 dana?

Није само њена.
Све комисије које раде на разоткривању злочина то знају и имају материјала колико хоћеш.

Изаћиће и то на видело !

Ovde se radi o Jasenovcu i molio bih da u pricu ne mesamo sve i svasta.
Ni jednom i ni u jednom svom postu na ovom forumu nisam negirao da je sa komunisticke strane bilo tragicnih gresaka zbog kojih je na odgovornost trebalo pozvati i kazniti pocinioce.
Jedino sto trazim je da se operise sa zvanicnim podatcima a ne konstrukcijama.

Na koji nacin mislis da su partizani mogli da oslobode Jasenovac kada su borbe na Sremskom frontu trajale 132 dana?

Nemoj samo da potezemo Sremski front i krem srpske omladine i intelektualaca isturenih kao topovsko meso da bi u " oslobodjeni Beograd" i kraljev dvor ujahao zagorski dudek .

Reci ti nama zasto Tito nikada nije bio u Jasenovcu.

Te forme da su partizani namerno čekali da ustaše smaknu što više Srba, jer su tobože bili antisrpski nastrojeni je glupost ! Eeej ljudi, pa o čemu mi ovde pričamo kad su večina tih partizana činili Srbi, oni koji su čitavu zemlju oslobodili. Ja sam veliki antikomunista, ali takvo nisko bacanje ljage na partizanski pokret koji nam je podario slobodu je odvratno !

Nemoj samo da potezemo Sremski front i krem srpske omladine i intelektualaca isturenih kao topovsko meso da bi u " oslobodjeni Beograd" i kraljev dvor ujahao zagorski dudek .

Reci ti nama zasto Tito nikada nije bio u Jasenovcu.

Ne postoji ni jedno pitanje na koje komunisti nisu spremni da vode argumentovan razgovor pa ni pitanje Sremskog fronta.

Da li iko moze da razume tu cifru ...110.000 dece ?????

Dece, bre ljudi! Od 6 meseci do 15 god. Te decake od 15 god. ( ni deca, ni momci) su mucili u zloglasnom C odelenju. Sam Bog zna kakve muke su videli ..

Cisto radi poredjenja. U Srebrenici na kojoj je navodno izvrsen genocid ogranicenog karaktera ...uz sve dovucene leseve iz BIH , uz sve lazne ubijene i sl..nisu namakli vise od 8.000 i to odraslih ljudi, vojnika...sposobnih da nose pusku.

Ne zaboravimo da o Kozarcanima pricamo o deci !!!

Pazi jedno poredjenje!!! U Vijetnamskom ratu koji su oni vodili sa Amerikom (ako izuzemo francuze tokom 50-ih) od 1964 do 1975 god.je poginulo 136.000 dece. Broj ubijen vijetnamaca je bio 3.600.000 ljudi. Ne zaboravimo da Vijetnam broji (cini mi se, mrzi me da guglam) preko 150.000.000 ljudi. (danas) nek je tokom 60-ih imao 100.000.000 ljudi taj paritet u odnosu na 8.000.000 srba 1941 god. je uzasan (u pogledu broja ubijene dece) Drugo, vec sam pisao ovde a ti si i spomenula....moj otac je sluzio vojsku za vreme MASPOKA 1971/72 u Bjelovaru i Zagrebu i pricao mi je da se cudio dok su imali neki manevar na Baniji "Sloboda '71" da je u skoro svakoj srpskoj kuci video ljude u crnini (najvise zene) dok mu nisu objasnili da sve srpske familije sa Banije imaju velike zrtve jos iz 1941. A moram da priznam da sam se i ja cudio tome jer imam jednu babu, jos je ziva, iz sela Vlashkovci sa Kozare koja je kao dete od 4 godine odvedena u Jasenovac sa majkom i sestrama (otac joj poginuo na Kozari kao partizan) i ja sam se uvek cudio zasto njena majka (zvala se Sofija) 1908-1994, uvek nosi crno. Ja je pamtim od rodjenja do njene smrti iskljucivo u crnini. Kasnije sam saznao da je njena familija skoro sva pobijena. Zao mi je sto nisam sa baba Sofijom duze razgovarao na temu Jasenovca dok je bila ziva. A sad da se obratim ovom sto drzi tita kao avatar.....zasto je VAS Stevo Krajacic 1961 god. rekao na mikrofon misleci da je iskljucen "Malo smo vas ovde pobili"?! On je bio komunista. Zasto tito nije od Jula '43 trazio od saveznika da bombarduju Jasenovac a imao je mogucnosti posto je trazio bombardovanje srpskih gradova? Zasto tito nije od prelaska crvene armije u Septembru '44 trazio bombardovanje Jasenovca i zasto je skrenuo crvenu armiju kao Batini i dalje ka Madjarskoj? Zasto nije dopustio da ruske kacuse sprze nemce i ustase na sremskom frontu da se ne gine za dzabe i da ostrim prodorom oslobode Jasenovac za mesec dana (mozda i manje)? Pretpostavljam da si stariji covek cim se lozis na tita ali te svoje teorije pricaj nekom drugom a ne nama ovde. Nasao si pogresno drustvo za velicanje bratstva i jedinstva i komunizma.

Ovde se radi o Jasenovcu i molio bih da u pricu ne mesamo sve i svasta.
Ni jednom i ni u jednom svom postu na ovom forumu nisam negirao da je sa komunisticke strane bilo tragicnih gresaka zbog kojih je na odgovornost trebalo pozvati i kazniti pocinioce.
Jedino sto trazim je da se operise sa zvanicnim podatcima a ne konstrukcijama.

Ајде стари одлази, ово је тема о Српским жртвама.
А то никог није интересирало у комунизму нити сада у демокрацији.
Некад зарад братства, сад зарад заједнићке будућности.
Док сте Српску децу слали на Сремски фронт дотле су Српска деца клана по Јасеновцу.
А за награду, особно броз је доделијо загребу статус града хероја, истом оном који је клицо фашистима и убијао моје сународнике.
Дакле нестани или бар ћути ако имаш бар мало достојанства......

Back