Usvojen Plan socijalne sigurnosti

Torrente Bgd

Buduća legenda
Poruka
34.549
Poslednja izmena od moderatora:
i znaci opet isto....drzava ce ispuniti obaveze neodgovornih poslodavaca....a oce li oni ikad kome odgovarati....hoce li inspektori rada konacno nesto i u raditi u cilju sprovodjenja zakona u odnosu radnik poslodavac ???? koji ce biti motiv savesnih poslodavaca da u buduce izmiruju svoje zakonske obaveze ako drzava ne sankcionise neodgovorne ????
 
Šta reći za ovakvu pomoć!


Sifon i 22 metra creva po penzioneru
Politika - Pre 2 sata i 24 minuta

Pančevo - Po četvrti put ove godine, pančevačkim penzionerima sa najmanjim primanjima stigla je pomoć. Do sada su onima kojima mesečna primanja ne prelaze 12 hiljada dinara deljeni luk i brašno, prašak za pranje rublja i konzerve. Ovog puta, preko Saveza penzionera Vojvodine stigao je najsiromašnijim penzionerima dar, u najmanju ruku čudan, veselnici bi rekli, ,,ni da plačeš, ni da se smeješ".

- Za sve organizacije na teritoriji Pančeva stiglo je 1.300 pakovanja u kojima je 22 metra creva koje obično služi za polivanja bašta i jedan ,,sifon za jednodelnu sudoperu". Toliko paketa je malo za Pančevo, jer na teritoriji grada živi blizu dve hiljade starih čija mesečna primanja ne prelaze 12 hiljada dinara, ali, da budem iskren, verovao sam da mnogi neće ni doći po paket, šta će penzionerima crevo za vodu i sifon za sudoperu - kaže nam Dobrivoje Vlajković, predsednik Udruženja penzionera Pančeva.

Avaj, od trenutka kada je pomoć stigla nije prošlo ni tri puna dana, a svih 1.300 ,,vodenih kompleta" je ,,planulo". Vlajković kaže da su starine s tolikim mirom prihvatile pomoć države da je, na kraju, morao da ih zapitkuje šta će sa crevom i sifonom za sudoperu. Mnogi su odmahivali rukom, neki rekli da će dati deci, a ima i onih koji su priznali da sa neraspakovanim poklonom idu na pančevački buvljak, gde će pokušati tamošnjim prodavcima ,,upola cene" da utrape ono što im je država darovala.

S obzirom na to da se ne radi ni o skupoj ni mnogo traženoj robi, Vlajković veruje da bi, u najboljem slučaju, u ovoj trampi penzioneri mogli da dobiju hiljadarku. Predsednik Udruženja penzionera u Pančevu kaže da, otkako su creva i sifoni podeljeni, prima telefonom proteste onih koji su ostali bez njih, jer su kasno čuli za deobu pomoći.

Da paradoks bude kompletan potrudila se birokratija, koja je protumačila da ova pomoć ne pripada poljoprivrednim penzionerima koji bi ona 22 metra creva mogli korisno da upotrebe, ali su sledovanje uredno primili stanari višespratnica. Koliko je njemu poznato, veli Vlajković, ovakav poklon paket stigao je populaciji vojvođanskih penzionera s najmanjim primanjima. Rečeno mu je da creva i sifoni za sudopere potiču iz pokrajinskih robnih rezervi. Srećna je okolnost je da su se neželjenih zaliha oslobodili na najbezbolniji način - em su ispraznili magacine, em su im penzioneri zahvalni. Valjda jesu.

Ovi neobični pančevački paketi dele se u okviru akcije koja se sprovodi u oko 50 opštinskih udruženja i njihovih 400 penzionerskih organizacija širom Vojvodine, čije je sprovođenje obezbedilo Izvršno veće APV posredstvom Pokrajinske direkcije za robne rezerve.

Kako je juče za ,,Politiku" izjavio predsednik Saveza penzionera Vojvodine Milan Nenadić, ta pomoć je rezultat dogovora sa predsednikom Izvršnog veća dr Bojanom Pajtićem i drugim predstavnicima pokrajinskih organa, a prihvaćeno je da budu obezbeđeni paketi sa namirnicama i drugom robom u vrednosti od po nekoliko hiljada dinara za 30.000 penzionera čija je penzija niža od 11.000 dinara.

- To su razni artikli, znam da je bilo luka, brašna, sada se distribuiraju paketi sa pirinčem, testeninom, mesnim konzervama... - rekao nam je Milan Nenadić.

Pančevci su, podsećamo, dobili sifone za sudopere, creva za zalivanje bašta dužine više desetina metara...

- Znam za to - kaže Nenadić. - To je deo robe u vidu donacije. Lično sam odobrio da se prihvati i takva pomoć, jer ima ljudi u poznim godinama koji imaju bašte, okućnice...

Direktor Pokrajinske direkcije robnih rezervi Toša Jošanov potvrdio je za naš list da oni organizuju dostavljanje paketa koji se sastoje od prehrambenog i sanitarnog dela.

- Kad me već pitate za ta creva i sifone, to nije obezbedila Direkcija robnih rezervi, već predstavlja donaciju Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj. Sekretarijat je, naime, kreditirao izgradnju mnogih fabrika širom Vojvodine, uz dogovor da im se sredstva vrate kroz gotove proizvode. Očito, to su proizvodi neke od tih fabrika, ali ima i druge robe, recimo marmelade, proizvoda sa oznakom ,,zdrava hrana", i slično. Mislim da ne treba, ako je već donacija, i u tome tražiti dlaku u jajetu - kaže Jošanov za ,,Politiku".

Miodrag Šašić Slavoljub Živković
 
110388-6770-23941-alan_ford.jpg
 

Back
Top