Usvajanje

ne vidim sta je lose u usvajanju dece...
ima mnogo dece kojoj treba neko da ih pazi i izvede na pravi put.U domu je katastrofa....treba pomoci deci...mislim da bi trebalo vise usvajati decu...

ne vidim sta je lose u usvajanju dece...
ima mnogo dece kojoj treba neko da ih pazi i izvede na pravi put.U domu je katastrofa....treba pomoci deci...mislim da bi trebalo vise usvajati decu...

mico, niko nije rekao da je loše usvajanje djece, to da smo načisto!

*osim onog lika koji kaže da djeca mogu biti teret i kad znaš da su tvoja, tako nešto...

A ovde govorimo o sebichnosti jedne zene koja bi da izbegne porodjajne muke i o njenom malogradjanskom razmishljanju sta ce "svet" da kaze sho je rodila a nije udata..ili opet gresim

Neka djeca se radjaju iz ljubavi... Neka ne...

I meni bi bilo sasvim OK da ova zena zeli da usvoji dijete ili ga rodi sama, zato sto zeli da ima dijete, ali eto nije imala tu srecu da sretne muskarca s kojim bi zasnovala porodicu...
Ali rekoh vec, njeni razlozi mi izgledaju pogresni...
Ipak, da ne grijesim dusu, moram da kaze da sve to opet ne mora da znaci da je dijete mozda ne bi u potpunosti preobrazilo i ucinilo srecnom... Dijete, sa svim svojim dobrim i losim stranama, sa tvrdoglavoscu i ljupkoscu, svadjalastvom i umiljatoscu, sa prvim zubima, zaraznim bolestima, inatima, trenirannjima zivaca, sa zagrljajima toplijim od bilo cega drugog na svijetu...

Ako je jedina razlika te normalnosti u tome sto se na jednoj strani radi o dvoje ljudi, a na drugom o zeni samoj, onda nikako ne mogu da se slozim sa tobom...

izvini, ali ja mislim da dijete ima pravo na oba roditelja, ako je to ikako moguće...ne izborom jedne žene niti jednog muškarca, niti iz nečijeg inata!
naravno da ne može niko garantovati da će tako i ostati dok to isto dijete ne odraste,
neka djeca ostanu bez jednog (ili oba) roditelja na ovaj ili onaj način, neko dijete će odrasti uz oba roditelja koji su razvedeni, ali su oboje prisutni u njegovom životu...
postoji mnogo mogućih situacija, ali unaprijed odrediti djetetu da ima samo jednog roditelja malo nije fer...moje mišljenje, a ti se ne moraš složiti...

Ima pravo na oba roditelja, bas kao i na mnogo sta drugo... Ali, zivot nije samo crn ili samo bijel, niti je skup pravila koja se revnosno moraju ispunjavati jedno za drugim, kako bi covjek dobio prolaznu ocjenu...
I jezivo mi je sto bi bilo ok da ova konkretna zena proguta svoje gadjenje prema muskarcima i uda se za prvog koji naidje, kako bi ostvarila cilj da ima dijete, a ovako nije ok... 'To je samo licemjerje i lazni moral, zaogrnuto u plast drustvene brige za dijete...

Ova zena prvo treba da se oslobodi negativnih osjecaja prema muskarcima i da zaista zeli da ima dijete, pa tek onda da ga ima... Prirodnim putem ili hraniteljstvom, sama ili u braku...
Svejedno, onda bi imala sanse da jednom malom bicu pruzi pravi dom i ljubav, a to je ono sto bi, bar po meni, trebalo da bude osnovni i pravi cilj...

Ima pravo na oba roditelja, bas kao i na mnogo sta drugo... Ali, zivot nije samo crn ili samo bijel, niti je skup pravila koja se revnosno moraju ispunjavati jedno za drugim, kako bi covjek dobio prolaznu ocjenu...
I jezivo mi je sto bi bilo ok da ova konkretna zena proguta svoje gadjenje prema muskarcima i uda se za prvog koji naidje, kako bi ostvarila cilj da ima dijete, a ovako nije ok... 'To je samo licemjerje i lazni moral, zaogrnuto u plast drustvene brige za dijete...

Ova zena prvo treba da se oslobodi negativnih osjecaja prema muskarcima i da zaista zeli da ima dijete, pa tek onda da ga ima... Prirodnim putem ili hraniteljstvom, sama ili u braku...
Svejedno, onda bi imala sanse da jednom malom bicu pruzi pravi dom i ljubav, a to je ono sto bi, bar po meni, trebalo da bude osnovni i pravi cilj...

:dontunderstand: otkud sad ovo?

...je li OK da njen cilj bude da ima dijete, ili je OK da je cilj pružiti djetetu ljubav i dom???

:dontunderstand: otkud sad ovo?

...je li OK da njen cilj bude da ima dijete, ili je OK da je cilj pružiti djetetu ljubav i dom???

Ok je da joj bude cilj da ima dete, ali pitanje je da li želi dete da bi ga volela i odgajala, ili joj dete treba da zadovolji svoju potrebu da bude voljena., ili da se dokazuje. Prvo to mora da raščisti sama sa sobom, pa tek onda da nešto preduzima, a ne da se, kada dete ne ispuni (nerealna) očekivanja, predomisli, pa joj dete bude teret. Detetu koje je ostalo bez roditelja nikako nije potrebno još jedno ostavljanje, bilo fizičko, bilo emocionalno.

Ok je da joj bude cilj da ima dete, ali pitanje je da li želi dete da bi ga volela i odgajala, ili joj dete treba da zadovolji svoju potrebu da bude voljena., ili da se dokazuje. Prvo to mora da raščisti sama sa sobom, pa tek onda da nešto preduzima, a ne da se, kada dete ne ispuni (nerealna) očekivanja, predomisli, pa joj dete bude teret. Detetu koje je ostalo bez roditelja nikako nije potrebno još jedno ostavljanje, bilo fizičko, bilo emocionalno.

Ако хоће да буде вољена нека набави мачку...
Децу сигурно не треба имати из тог разлога.
Још мање их усвајати...
Да јој још то усвојено не дугује захвалност што га је усвојила...

Slazem se sa Dijenekom. Ja znam jednog druga koji je usvojen ali ti koji su ga usvojili..Kao da i nema nikog.

Sto se tice usvajanja,mislim da ce joj biti malo teze da usvoji neko dete nego drugima jer znam da neke socialne sluzbe dosta gledaju tu ''porodicnu atmosferu'' tj. oba roditelja itd..Ne kazem da je lose sto je sama,naprotiv samo da ce neki bracni bar biti u prednosti pre nego ona....

Poslednja izmena:
Mamina rodjena sestra je odlučila da ne ulazi u bračnu zajednicu i zbog toga je svi osudjuju.Želi da usvoji dete.Ne zna da li je to po našem zakonu moguće.Sa mnom je dosta pričala i ako sam mlada, na neki način je i razumem.Pričala mi je o svojim propalim vezama i o tome koliko se razočarala u muškarce i kako im ne veruje. Mislim da je ženinio pravo da ima dete, makar ga i sama odgajala,a ne da živi sa tamo nekim skotom koji bi je maltretirao i varao.
Šta vi mislite o tome?

Pa da bas bi bilo lepo kad bi svi mogli sami sebi da naprave dete i gotovo. :lol: Sto bi i neki muskarac ziveo sa nekom skotkinjom koja ce da ga nervira i vara? :lol:

Ima sve vise zena sto odlucuju da same vestacki zatrudne jer zele dete, a niko ih nece za zenu i to mi je bas zalosno :neutral: ali ipak je cinjenica da je njihov broj u porastu.

Vidim da je vecina ovde u neku ruku osudjuje. Mozda zena stvarno ima samo u vidu pozitivne efekte tog usvajanja.
Mozda moze da ide na vestacku oplodnju ili da nadje nekog junca za seks-oplodnju i da sama gaji dete, ali mozda jednostavno zeli da neko dete iz doma spase takvog zivota i da mu pruzi toplinu doma.

Malo off topic
Meni se ne svidja sto je kod nas usvajanje jako komplikovano, imam prijatelje koji nisu prosli zato sto zena ima nekih relativno malih zdravstvenih problema. A Zvecanska puna. I to upravo zato sto svaka budala moze da napravi dete...
Tako da, svaka cast ovoj zeni, sama je a ipak se usudila makar da proba, mada ce je odbiti.

Ja mislim da je to skroz ok. Recimo potpuno mi je debilno da zena dobije dete normalnim putem i reshi da iskljuchi oca. Ono, takvim majkama bih oduzeo dete. Ovo je ok nachin. Pomoci zajednici, pomoci jednom detetu koje su ostavili i majka i otac, ispoljiti svoj materinski instinkt... Bravo za tetu.
Eee a šta ćemo sa belom kugom? Država pati :roll:

Back