Усваја се закон: Ћирилица обавезна

• Začetnik teme Začetnik teme zx16
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

zx16

Elita
Banovan
Poruka
18.580
Главне одредбе овог закона, чији је нацрт председник Србије Александар Вучић јуче у Београду уручио српском члану Председништва БиХ Милораду Додику, имају за кључни циљ да се негује, очува и промовише ћириличко писмо као упориште нашег националног идентитета. Посебни акценат стављен је на поспешивање њене шире употребе у јавном животу, с обзиром на историјски, културни и идентитетски значај.

Према нацрту закона у који су „Новости“ имале увид, сви државни и локални органи у Србији и Републици Српској, јавна предузећа, школе и факултети, као и привредна друштва са већински јавним капиталом и удружења која делују на националном и међународном нивоу убудуће ће у свом раду бити обавезни да употребљавају српски језик и ћириличко писмо.

677z381_Cirilica.png

Poslednja izmena od moderatora:
Према нацрту закона у који су „Новости“ имале увид, сви државни и локални органи у Србији и Републици Српској, јавна предузећа, школе и факултети, као и привредна друштва са већински јавним капиталом и удружења која делују на националном и међународном нивоу убудуће ће у свом раду бити обавезни да употребљавају српски језик и ћириличко писмо.
Pa tako je bilo kada sam ja isao u osnovnu skolu, morao si da pises na cirilici ovako a pismeni sastav je mogao da bude latinicno pismo a sledeci cirilicno ili obrnuto.

Главне одредбе овог закона, чији је нацрт председник Србије Александар Вучић јуче у Београду уручио српском члану Председништва БиХ Милораду Додику, имају за кључни циљ да се негује, очува и промовише ћириличко писмо као упориште нашег националног идентитета. Посебни акценат стављен је на поспешивање њене шире употребе у јавном животу, с обзиром на историјски, културни и идентитетски значај.

Pa tako stoji i u Ustavu, ali aj etoo pisem latinicom jr mi je tako
zgodnije. Ce mi Dodik zabrani da pisem, ili mozda Vucic?

E a ja skoro sve pisem latinicom.....

srpski nacionalni identitet je da komšiji crkne krava i baci šporet u moravu, tu ne pomaže ni ćirilica ni latinica
Можда је твој, мој није.
Како је једноставно и лако написати етикету за цео народ, јер ето, ти тако мислиш.

Ja samo na netu sto koristim latinicu i engleski kad pisem ,ostalo sve cirilica
Takodje.
По обичају, ништа паметно од тебе чути?
Зашто коментаришеш нешто што не разумеш?
A ja naprimer ne razumem sta *******i ima sa onim balvanom dodikom? Druga zemlja, drugi zakoni, sta ON ima da bilo kakav predlog daje u RS? Malo je poleteo previse...

Takodje.

A ja naprimer ne razumem sta *******i ima sa onim balvanom dodikom? Druga zemlja, drugi zakoni, sta ON ima da bilo kakav predlog daje u RS? Malo je poleteo previse...
Па и тамо живе Срби, и њима је исто писмо! Ајде што нас други деле, мало је, па да им помогнемо?

Ako ljudi ne razumeju život i potrebe čoveka u najvišem smislu onda se oni drže potpuno nebitnih stvari.
Da li je stvarno pitanje pisma nešto što će pomoći ljudima da učine svoj život uzvišenijim, produktivnijim ili duhovno bogatijim?
Nikada.
Pismo jedno ili ma koje drugo ima svoju svrhu u životu pa otuda nema savršenijeg i manje savršenog.
Sva pisma kao i svi jezici i sve inovacije ovoga sveta potiču iz istog izvora ili istog kreatora.
Sva rasprava oko pisma je nedostatak mogućnosti da se život razume dublje i sagledaju prioritetne stvari u datom trenutklu. Uz to, nameću se troškovi ni malo nebitni na i onako osiromašeni narod.
Niko nikog ne može podići iz određenog stanja ako se sama osoba ili sam narod ne osvrne oko sebe i otkrije šta mu valja činiti i razdvoji bitne od nebitnih stvari.
Pre ili kasnije, svi mali jezici i pisma će se utopiti i nestati kao da ih nikada nije ni bilo. Tada će tek početi shvatati nepotrebnu igru onih kratkovidih u vremenima ispred datog trenutka.
Pa ipak, ljudi imaju slobodu da sa sobom čine šta god hoće pa je tako i sa pismom.

То већ одавно постоји.

једина разлика је то што смо у изборној години, па мора Вучић да се рекламира *******има.

Ево вам закон, па читајте.

Сви органи пишу ћирилицом већ одавно.

ZAKONO SLUŽBENOJ UPOTREBI JEZIKA I PISAMA​

("Sl. glasnik RS", br. 45/91, 53/93, 67/93, 48/94, 101/2005 - dr. zakon, 30/2010, 47/2018 i 48/2018 - ispr.)​

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

U Republici Srbiji u službenoj je upotrebi srpski jezik.

U Republici Srbiji u službenoj je upotrebi ćiriličko pismo, a latinično pismo na način utvrđen ovim zakonom.

Na područjima Republike Srbije na kojima žive pripadnici nacionalnih manjina u službenoj upotrebi su, istovremeno sa srpskim jezikom i jezici i pisma nacionalnih manjina, na način utvrđen ovim zakonom.

https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_sluzbenoj_upotrebi_jezika_i_pisama.html

Ma jesu srbi ali nisu u Srbiji da nas (na nasu nesrecu) preCednik odredjuje sta ce tamo da se radi i kojim pismom da pise!
Не ради се о томе. Брише нам се историја, језик, писмо, вера, црква, границе.
Да ли схваташ да нестајемо као народ а да при томе 90% то не капира?
Данас је већини полазна основа пуна гуzица а остало, остало је губљење времена!

Poslednja izmena:

Back