Устоличење Краља Александра I

Спасоје

Zainteresovan član
Poruka
493
Покушавам да нађем неки конкретан податак о томе како је Краљ Александар I ступио на престо и положио заклетву пред Народном скупштином.
За крунисање знам да није ни било пошто се нешто одуговлачило због обнове Жиче.
Има ли неких конкретних података на ту тему?

Podatak je da je donesen Vidovdanski Ustav, na Vidov Dan 1921. I sljedeceg dana na svecanoj sednici je regent dosao u skupstinu. A stupio je na presto kad mu je otac umro mjesec dva kasnije.

Занимљиво, мораћу да проверим јер као и Спасоје слова о томе нисам успео пронаћи. А прегледао сам више архивских наслова из тог периода.

Зна ли се данас шта је представљала тетоважа пруског једноглавог орла на Александровим грудима?

Znam da je bio član obovljenog reda Zmaja i da je bio lično jedan od obnovitelja tog viteškpg reda.
Verovatno član i nekih drugih društava koliko sam čuo u tom smislu u nižem statusu i podređen Nikoli Pašiću.
Naravno ovo su neproverene informacije kao i sve na ovu temu sem od članova ako ih ima prisutnih.

Послато са SP6.2 уз помоћ Тапатока

Заборавља се да је крунисање пре свега црквена церемонија. Александар је био свестан да влада државом која је вишеконфесионална. Зато није хтео да буде крунисан према обреду који обухвата само једну вероисповест јер би тиме нарушио свој легитимитет у односу на остале вероисповести у држави.

Back