Ustavni sud trazi misljenje parlamenta o ustavnosti

jevdokan

Domaćin
Poruka
3.484
Ustavni sud traži mišljenje parlamenta
Međunarodni Radio Srbija - Pre sat i 17 minuta
Ustavni sud Srbije odlučio je da Narodnoj skupštini dostavi na mišljenje predlog i dve inicijative za ocenu ustavnosti i saglasnosti sa međunarodnim ugovorima nekoliko odredbi Zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju. Odlučeno je da parlament dostavi mišljenje u roku od 30 dana od dana prijema dopisa Ustavnog suda. Predlog za ocenu ustavnosti i saglasnosti sa međunarodnim ugovorima nekoliko odredbi izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju podneo je zaštitnik građana Saša Janković, a Sud je primio i inicijative jednog građanina i jedne beogradske firme. Zaštitnik građana, koji je ovlašćeni predlagač za ocenu ustavnosti, osporio je odredbu Zakona kojom je predviđeno da javno glasilo može osnovati domaće pravno lice, smatrajući da je to nesaglasno sa Ustavom, Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima. Predlagač i inicijatori smatraju da su neustavne i odredbe kojima se propisuje da osnivač javnog glasila ne može preneti, niti na drugi način raspolagati pravom na javno glasilo ili pravom na izdavanje javnog glasila, a da je ugovor o takvom prenosu ili raspolaganju ništavan. Osporene su i odredbe kojima je propisana obaveza javnog tužioca da u slučaju povrede zabrane izdavanja javnog glasila pod istim ili sličnim imenom, ili izdavanja javnog glasila, koje nije upisano u registar, bez odlaganja pokrene postupak za privredni prestup. Osporavaju se i odredbe kojima je propisano da Registar javnih glasila vodi organizacija nadležna za vođenje registara privrednih subjekata, a da ministar nadležan za poslove javnog informisanja bliže uređuje način vođenja tog registra.

Ustavni sud dostavlja skupstini na misljenje inicijative o oceni ustavnosti?????:dontunderstand: Apsurd svih apsurda.
Sada mi stvarno nije jasno sta treba da radi Ustavni sud ako skupstina treba da ocenjuje ustavnost nekih inicijativa.
Definitivno u Srbiji hebe lud zbunjenog, to mi je odavno jasno, samo bih molio da mi neko objasni ko je lud a ko je zbunjen.
 
нема потребе да се толико узбуђујеш. уставни суд затражио мишљење од парламента. то "мишљење" није никаква обавезујућа одлука већ, као што сама реч каже - мишљење.
значи, опусти се, о уставности ће одлучити уставни суд
 

Back
Top