Уставни суд подељен око националних пензија

МАЧАК

Buduća legenda
Poruka
25.543
http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Ustavni-sud-podeljen-oko-nacionalnih-penzija.sr.html

Уставни суд подељен око националних пензија

Предлог председнице Босе Ненадић да се члан 71. закона оцени као неуставан није добио потребан број гласова судија Уставног суда

др Боса Ненадић (Фото Фонет)
Да ли је члан 71. Закона о спорту неуставан или не, а тиме и уредбе донете на основу тог закона којима су уређена национална признања и награде за афирмисане спортске раднике, остаће непознаница до даљег. Уставни суд Србије јуче је расправљао о спорној законској одредби, али о њеној (не)уставности судије тог суда имале су различита мишљења па одлука није донета.
Да преиспита уставност члана 71. суд се упустио по службеној дужности, пошто је претходно добио захтеве да оцени уставност и законитост две Уредбе о националним признањима и наградама за посебан допринос развоју и афирмацији спорта из 2006. и ове године. Суд је застао са поступком оцењивања уредаба, док претходно не оцени уставност дела поменутог закона. У спорној одредби наведено је да Влада Републике Србије „утврђује национална признања и награде за посебан допринос развоју и афирмацији спорта и критеријуме за њихову доделу”. Исти закон је утврдио и да су оваква признања и награде један од „општих интереса” у области спорта за чију реализацију се средства обезбеђују из буџета и приређивањем игара на срећу.
Судија известилац др Боса Ненадић, иначе председница Уставног суда Србије, јуче је приметила да сам закон не садржи ближа одређења о врсти, садржини и начину додељивања наведених награда и признања нити критеријуме за стипендирање врхунских спортиста па чак не прецизира ко се сматра врхунским спортистом. Оно што је пропустио законодавац нашло се у уредби (из 2009. године) која прописује за какве резултате се спортистима додељују признања, а што укључује и доживотно месечно новчано примање. Ове, у јавности назване националне спортске пензије, крећу се од једне до три просечне нето зараде у Србији, у зависности од постигнутог резултата. Уредбом је, поред осталог, прописано и да акте о признањима и накнадама доноси влада на предлог Министарства за спорт. Према речима др Ненадић, основно уставноправно питање је да ли ову материју може да уреди подзаконски акт какав је уредба.
После исцрпног образложења, предложила је суду да одредбе члана 71. Закона о спорту оцени као неуставне јер „успостављају неограничено овлашћење владе да самостално утврђује врсте националних признања и награда, критеријуме и поступак за њихову доделу” иако та питања није претходно уредио закон. Такво овлашћење, рекла је Ненадић, ставља владу у позицију да извршавајући законски налог, самостално утврђује, изражава и вреднује национални, односно општи интерес у области спорта као области друштвених односа чији се систем по Уставу уређује искључиво законом. Тако су уместо законом, подзаконским актом регулисани односи „чија је суштина утврђивање посебних права једне категорије грађана и посебних обавеза за буџет ради њиховог финансирања”.
Међутим, један број судија имао је другачије мишљење па овај предлог није добио потребан број од осам гласова како би био усвојен.
 

gradac5

Ističe se
Poruka
2.056
NACIONALNE PENZIJE OD NE ZNA SE KOJE NACIJE I NE ZNA SE KOJE ZASLUGE JE NESTO NOVO STRASNO STO JE ZADESILO SRBIJU.
SRBI IZ SRBIJE KAO ORGANIZOVANA GRUPA TREBA DA DAJU SUD O OVOJ NOVOJ STRAHOTI DELJENJA PARA KOJIH NEMA, PREBOGATIM SPORTISTIMA KOJI SU DOSLI IZ BIVSIH JUGO DRZAVA A NIKADA NISU NASTUPALI ZA SRBIJU,DELJENJE PARA LOSIM JUGOSLOVENSKIM REZISERIMA ,JUGOSLOVENSKIM GLUMCIMA ,CRNOGORSKOM SEPARATISTI .
TE PARE TREBA DATI SIROMASNIM SRBIMA IZ BELE PALANKE,OSECINE,ZAGUBICE... A NE BOGATIM JUGOSLOVENIMA IZ BEOGRADA ZA NE ZNA SE KOJE ZASLUGE .
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.