УСТАВНИ СУД НИЈЕ НАДЛЕЖАН ЗА НАВИЈАЧКЕ ГРУПЕ

МАЧАК

Buduća legenda
Poruka
25.542
http://www.mondo.rs/s191478/Hronika_i_Drustvo/USS-_Navijacke_grupe_nisu_u_nasoj_nadleznosti.html
USS: Navijačke grupe nisu u našoj nadležnosti
Ustavni sud Srbije proglasio se danas nenadležnim da odlučuje o zabrani ekstremnih navijačkih podgrupa, što je tražio Republički javni tužilac.


Ustavni sud je, nakon višečasovne rasprave, odbacio zaključak sudije izvestioca Dragiše Slijepčevića da je ovaj organ nadležan da odlučuje o zabrani 15 ekstremnih navijačkih podgrupa Crvene zvezde, Partizana i Rada.

Sudija izvestilac nakon zaključka suda treba da predloži dalje postupanje, rečeno je novinarima u Ustavnom sudu.

Na današnjoj sednici Ustavnog suda glavna tačka sporenja bila je da li je Sud nadležan da raspravlja o zabrani neregistrovanih udruženja, kao što je slučaj sa 15 ekstremnih navijačkih podgupa čiju je zabranu zatražio Republički javni tužilac.

Sudija izvestilac rekao je da te navijačke podgupe nisu registrovane u Agenciji za privredne registre.

U svom zaključku, sudija izvestilac Dragiša Slijepčević je naveo da je Ustavni sud nadležan da odlučuje samo o zabrani rada registrovanog, ali i neregistrovanog udruženja osnovanog u skladu sa zakonom, kao i delova udruženja bez statusa pravnog lica u okviru registrovanog udruženja.

"Sud je nadležan da raspravlja o zabrani rada takvih grupa kada je njihivo delovanje usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajamčenih ljudskih ili manjinskih prava ili izazivanja rasne, nacionalne i verske mržnje", navodi se u zaključku sudije izvestioca.

On je podsetio i na mogućnost da neregistrovana udruženja deluju tajno.

"Međutim, da li su 'udruženja' čiju je zabranu predložio republički javni tužilac tajno osnovana mimo uslova propisanih zakonom, u konkretnom slučaju ne može se utvrditi iz dostavljene dokumentacije, zato smatram da se do odgovora na ovo faktičko pitanje može doći jedino na javnoj raspravi", ocenio je Slijepčević.

Predsednica Ustavnog suda Bosa Nenadić ukazala je da to što taj sud još nije doneo odluku o zabrani navijačkih podgrupa ne sprečava ostale državne organe da reaguju.

Nenadića je podsetila da u zahtevu za zabranu ovih grupa tužilac navodi da je reč o kriminalnim strukturama.

"Ako su to kriminalne grupe, ja se pitam da li je to jedino u nadležnosti Ustavnog suda", kazala je Nenadić.

Ona je upitala da li je prethodno izostalo delovanje ostalih organa pa se sada traži da Ustavni sud zabrani delovanje ovih grupa, čije je delovanje, i prema njenoj oceni, nesporno kriminalno.

Inicijativu za zabranu navijačkih podgrupa podneo je bivši republički tužilac Slobodan Radovanović, 16. oktobra 2009. godine.

Reč je o grupama "Ultra boys", "Belgrade boys", "Ultras", "Brigate", "Alkatraz", "Ludaci - Padinska skela", "Anti Romi", "South family", "Head hunters", Irriducibili-nbg", "Shadows", "Extreme boys", "Čuvari časti", "Brain damage" i "United Force 1987".

U predlogu se navodi da je zabrana tih podgrupa predložena zbog delovanja koje je usmereno na "nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajamčenih manjinskih i ljudskih prava, kao i izazivanja rasne, verske i nacionalne mržnje".

Na osnovu prikupljenog materijala i dokaza do kojih je došlo Tužilaštvo, te podgrupe su okvalifikovane kao ekstremne i kao one koje izazivaju nasilje i nered na sportskim terenima.

Kao vođe grupa označeni su Marko Vučković, Velibor Dunjić, Vladimir Šavija, Nikola Dedović, Dragan Ćurčić, Predrag Simić, Alen Kostić, Branisalv Penčić, Žarko Vidaković, Goran Klještan, Ljubiša Stević, Aleksandar Vasić, Dragan Đurđević i Dragan Supurović

...........................................
............................................
Оп цврц....еби га.....
:hahaha: :hahaha: :hahaha:
 
пропаде бизнис бранкици, џабе је шкрипала и цичила преко б92 :lol:

...ma jok vala ,tek sad krece serijal ,kad zataji ustavni sud tu je botin superheroj "Velika brankaguja" sa svojim super mocima ,zato svi vi pripadnici navijachkih grupa pochnite da se krijete po mishijim rupama jer od ponedeljka na ulicu izlazi ona "Brankaguja" u lov na klerofashiste i ultravibromegagiganacionaliste..............:)
 

Back
Top