Ustavni sud BiH: RS braći Alijagić mora isplatiti 36 miliona KM

BH. Srbin

Domaćin
Poruka
4.074
Ovo je pobjeda pravde, nema daljnjeg odgađanja isplate štete, kaže Alijagić

Ustavni sud BiH na jučerašnjem nastavku svoje sjednice u Sarajevu donio je odluku kojom su odbijeni svi zahtjevi za preispitivanje odluka Ustavnog suda BiH u slučaju "Alijagić", saopćeno je iz tog suda.

Žestoki pritisci

Na ovaj način potvrđena je odluka od prije 18 mjeseci, a prema kojoj je Ustavni sud BiH usvojio apelaciju Saliha i Muamera Alijagića te ostavio na snazi dio presude Okružnog suda u Trebinju od 24. septembra 2004., prema kojoj im RS mora isplatiti milionsku odštetu.

Sada, nakon šest godina čekanja, porodica Alijagić očekuje da im Republika Srpska konačno isplati 36 miliona KM ratne odštete!

Pravobranilaštvo RS očekivalo je da Ustavni sud BiH, na osnovu navodnih novih dokaza koje su im dostavili, donese pozitivnu odluku u vezi sa zahtjevom za preispitivanje ranije odluke Ustavnog suda BiH u ovom predmetu. Salih Alijagić tvrdio je da su uoči sjednice Ustavnog suda BiH vršeni žestoki pritisci kako milionska šteta ne bi bila isplaćena.

Bez žalbe

- Ova presuda znači da se više niko nema pravo žaliti i da se nama mora isplatiti odšteta. Vjerujući u pravdu, ja sam ovakvu odluku i očekivao. RS je imala jedan promil šansi. Još se nije u Ustavnom sudu BiH desilo da oni poništavaju ono što su ranije presudili. Ja sam već trebao naplatiti štetu. Ovo je pobjeda pravde! Nema daljnjeg odgađanja isplate štete - kazao je Salih Alijagić jučer za "Avaz".

Pravobranilac RS Slobodan Radulj rekao je Srni da bi "volio znati zašto je Ustavni sud BiH tako postupio, jer smo im dostavili sve moguće dokaze o falsifikatima i sve ono što je vezano za taj predmet".

Privatizacija preko entitetske linije

Ustavni sud BiH također je odbio zahtjeve za preispitivanje ranijih odluka suda u predmetima čiji su apelanti bili "TP Malbašić Kompani" iz Banje Luke, te Slavka i Dijane Milojice i trgovine "Borac" iz Travnika. Ustavni sud BiH usvojio je prošle godine apelacije spomenutih kojima se gotovo uvodi praksa prodaje državne imovine privrednih subjekata sa sjedištem u jednom entitetu na teritoriji drugog entiteta.

Kako prenosi Srna, ove presude su izazvale oštre reakcije, te sumnju u kršenje entitetskih zakona o privatizaciji, Okvirnog zakona o privatizaciji državnih preduzeća i banaka na nivou BiH, kao i odluke visokog predstavnika iz 2002. godine koja potvrđuje ove zakone.

/http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme/20572-Ustavni-sud-BiH-brai-Alijagi-mora-isplatiti-miliona.html

Back