USTAV SRBIJE

Љубо, ако сам правилно схватио, залажеш се за промену престонице?
Ако је тако, слажем се. Политички центар мора да се измести из Београда. Београд се енормно увећао и понаша се као црна рупа. Настави ли се овим темпом, Србија ће постати Београдски пашалук, али не због отуђења наших територија, већ зато што ће већина Срба да се пресели у Београд.

Што се тиче пороте - ја сам за.

Mmmmhmmm...
Gledao sam izvestaj jedne strane firme koja je davala neku procenu stanja u Srbiji - u svetlu pouzdanosti i sigurnosti za investicije... Mislim da su (u dosta uvijenoj formi) rekli da je "grad velicine Beograda tesko odrziv u siromasnoj ekonomiji kao sto je srpska" tj. da "nivo infrastrukture koji Srbija u Beogradu moze da odrzava, nikad nece biti na nivou kakav bi imale ostale evropske metropole iz razvijenijih ekonomija" i jos "klasicna je greska malih naroda da se u ekonomski / finansijski centar ubaci i politicka funkcija ; to neminovno vodi ka korupciji..."
Od tada malo drugacije gledam na stvar...
Mozda bi i bilo pametno da se razmislja o onom Krusevcu... SAMO ZA VLAST (skupstinu i vladu i organe uprave)... A sve ostalo da ostane isto... Beograd ostaje srpski Njujork... ali ne i Njujork i Vasington...

Adalv:
Љубо, ако сам правилно схватио, залажеш се за промену престонице?
Ако је тако, слажем се. Политички центар мора да се измести из Београда. Београд се енормно увећао и понаша се као црна рупа. Настави ли се овим темпом, Србија ће постати Београдски пашалук, али не због отуђења наших територија, већ зато што ће већина Срба да се пресели у Београд.

Што се тиче пороте - ја сам за.

Да. Прво због економског уједначавања. Много више ће се улагати у јужни део Србије...иако би Београд ипак остао центар културе и практично свега осталог (и вероватно би и овако покупио крем...али би бар било мало уједначеније). То значи и постепену миграцију становника према југу...што има и стратешку ноту (Бразил нпр. путем Бразилије жели да спречи даље насељавање приморских градова...иако су Рио, Сао Паоло и даље алфа и омега). На крају...Крушевац нпр. има и одређену симболику. Тиме би се светским силама јасно ставило до знања од које је важности Косово за Србију. Верујем да би избили мањи немири у Војводини, али мислим да се за то не треба плашити...ипак је српско становништво ту у већини.

Добро све ово сад је везано за политику, не за устав...али ако би се усвојио такав...значи да би и политика била националистичка.

Nexus 6:
a sta cemo da radimo sa silnim dvorovima i skupstinama...?
da ih premestimo...
savezna skupstina je simbol Beograda...

slazem se ja donekle, ali se pitam...

MA nemam pojma... Mozda...
savezna skupstina da bude skupstina Grada...
A Dvor kraljeva rezidencija...
republicka je i ovako bez veze.. gradska danasnja je comme ci comme ca... i nije nesto...
Mhm?
kazem ti za ovo sto sam napisao... Lako bre ljudi misle da je grad ove velicine prevelik zalogaj za nas... Da ekonomski ne mozemo da ga drzimo na nivou koji je OK...

Sto se ponekad i vidi...:oops:

pa, rekoh slazem se...ali se i pitam...

na primer...sta to znaci da glavni grad bude neki manji grad...?
opet ce se isti ljudi birati...taj grad ce morati da se izgradi, a od cega? preba tamo smestiti i novinare, i policiju...treba izgraditi zgradu koja je dostojna Narodne skupstine...
i koja je tacno pratkicna korist od toga...

Полако, нашло би се места за све. Крушевац сигурно има зграду у којој може да се смести парламент. Сваки град има своју скупштину која већа у адекватним просторијама. Иако би морало много да се гради, дугорочно гледано исплати се многоструко. Економски центар би вероватно остао Београд. Пожељно би било и да се и по том питању растерети, а до тога би вероватно и дошло постепено, јер наш народ воли да је близу центра моћи.

8) vec 23 stranice...
nisam bio skoro... lepo lepo...

posto sam samo povrshno bacio pogled, na shta mislite kad kazete porota, sud il skupshtinu?

shto se sutstva tiche, mislim da je mnogo kvalitetniji anglosaksonski od kontinentalnog.

da se seli prestonica... ne vidim ni jedan razlog zbog chega je mnogo bolje, a u svakom sluchaju koshta, a mi, kako da kazem :( para nemamo
u svakom sluchaju... 250 poslanika je mnoooooogo, josh kad svaka natasha, aca, toma iskoriste svoje pravo na promociju za dz preko 3 kanala, ne vodi nigde. 101 je dovoljno.

pojacho bi ingerencije opshtine, stavio bi policiju, zdravstvo, prosvetu na taj nivo, jer se olenjio narod :( mnogo. uticalo bi to na privredu samo tako... pa bi se malo trudili ovi lokalni politichari, iz prostog razloga jer bi uvek imali masu za vratom. pokretalo bi se cheshce pitanje o nenamenskom troshenu sredstava nego danas.

a najbitnije, Denacionalizacija
sramota. Voja je dosho s tom prichom na vlast, a vidim da je reshio :(
poshteno bi bilo da je sve vrati i to odmah. i kad kazu, a nije to isto, mnogo je izgradjeno posle denacionalizacije... meni je to uvreda. pa shta, oni, da im je ostalo, ne bi i vishe i bolje izgradili?

commodore:
Ne, Neksuse, to stranci kazu...
ODVOJITI POLITICKI CENTAR OD FINANSIJSKOG...
da bi se lakse kontrolisala korupcija

hm...
pa moguce
ono i USA i Australija i Brazil... Holandija

mada 21 vek, ne vidim na prvi pogled kako je to izvodljivo.

ja bi korupciju lechio kao shto amerikanci leche utaju poreza. tamo mozesh da ubijesh choveka i da uz dobre advokate budesh slobodan...
al pipnesh li se u kasicu... ma sile nema da te spase.

ja bi korupciju lepo lechio sa 30 godina razmishljanja u celiji, bez mogucnosti pomilovanja, i to za sitnicu, 500 evra doktoru, ili 200 profesoru sa po 30 godina, a saradniku koji ce da ga provocira i daje pare, po 40 000 000 dinara. kad je imalo za pavkovica, shto da nema i za njega.
a izlechili bi korupciju za nedelju dana.

Воја је дошао и са причом о Уставу, па ништа. Пре ћемо ми овде да напишемо Устав, ма колико скретали са теме (као ја сада :-D ).

Adalv:
Полако, нашло би се места за све. Крушевац сигурно има зграду у којој може да се смести парламент. Сваки град има своју скупштину која већа у адекватним просторијама. Иако би морало много да се гради, дугорочно гледано исплати се многоструко. Економски центар би вероватно остао Београд. Пожељно би било и да се и по том питању растерети, а до тога би вероватно и дошло постепено, јер наш народ воли да је близу центра моћи.

8) ovde su skoro iskopali neshto shto se smatra za skupshtinu gradova Gornje Mezije 8)
malo da ga restauriramo... 8) da se vidi shta je kontinuitet drzavnosti. mislim da niko ne bi imao stariji parlament. a nama lokalnima mozda ne bi bio toliki smor

(shala naravno)
;)

ovde su skoro iskopali neshto shto se smatra za skupshtinu gradova Gornje Mezije

Боље не, можда то искористи Дукљанин за своје потребе. :-D :-D :-D

Мислим да је код нас штампа више него слободна. Баш се свашта пише. Додуше треба укинути онај закон који дозвољава да ојадите неке новине ако вас помену у лошем контексту. Зашто постоје деманти? Ако не можеш аргументовано да се оправдаш, твој проблем!

commodore:
OKEJ...
Hvala za ovo do sad.

Ajmo sad ovako...

KORPUS LJUDSKIH PRAVA i SLOBODA STAMPE.

Politicke partije i ideologije

to je siroko pitanje, a mislim da cemo svi da se slozimo sa vecinom...
mislim da bi sloboda stampe i govora trebalo da bude regulisana tako da se sankcionise kleveta...toliko...

partije i ideologije...sve je dozvoljeno osim partija koje pozivaju na nasilnu promenu ustava...i na krsenje ljudskih prava...propisanih tim ustavom...
a mislim da bi tu i trebalo da spadnu i politicke NVO...

Забранити све што је деструктивно. Али како то извести, а да те не оптуже да кршиш људска права?

Back