USTAV SRBIJE

sumadija.jpg
dakle evo ti moja drzava...

Нисам сигуран да порота може битно да утиче на независност судства. Може се манипулисати у оба система. Поротом може да манипулише вешт говорник, ту закон не игра велику улогу (поротници нису правници и не знају законе), већ "осећај" за правдом. Чак и са поротом судија може да усмери ток суђења у жељеном правцу.
За објективно судство је битнија свест друштва, а за то нам треба мало више времена.
Мада, треба узети најбоља могућа решења.

dakle ovako...
porotnici su ljudi sa birackog spiska, u americi to su elektori, kojima nasumicno zapada porotna duznost, koja se ne moze odbiti...dakle, svako sa ovog foruma bi mogao da bude pozvan za porotnika...oni jesu laici, ali to je i poenta...
porota samo odlucuje da li je neko kriv ili ne, i to na osnovu donesenih dokaza...
porotom mogu da manipulisu i tuzilac i advokat odbrane, ali oni jedan drugog kontrolisu po tom pitanju, ulaganjem prigovora...
pre sudjenja, porotu biraju tuzilastvo i odbrana i kada se sloze onda se nastavlja...
porota donosi jednoglasnu odluku, a ne vecinsku...
mnogo je teze potplatiti celu porotu nego jednog sudiju...

znam jednog dedu koji je kod nas sudija/porotnik, penzioner, pa nema sta drugo da radi...bivsi komunista, zatucan u tri lepe...jadan onaj kome je on porotnik...
ovako bi svako imao pravo da mu sudi narod, a ne sudija, pa kako odluci...
naravno niko nece da zove porotu za placanje saobracajne kazne...zna se kada se saziva porota...

О.К. Сложио сам се да треба узети оно што се у пракси покаже као најбоље решење. А што се тиче манипулације поротом, хтео сам само да напоменем да и тај систем има мана.
Поротници не морају да буду потплаћени, довољно је да судија одбацује доказни материјал.

П.С. Порота је можда добро решење, али имајући у виду менталитет нашег народа, тј. чињеницу да се не одустаје од својих ставова, ма колико били доказано погрешни и штетни (узми у обзир неке од форумаша), нисам сигуран да би пресуде биле непристрасне.

pa naravno da ima mana...zato treba da se ispita, i uzme ono sto je dobro...
ono sto ja pricam je da mislim da je bolja porota od troje sudija...

kako mislis da sudija odbaci dokazni materijal?

ono sto moze da bude problem je jednoglasna odluka...te rasprave bi trajale dva dana...

Nexus 6:
pa naravno da ima mana...zato treba da se ispita, i uzme ono sto je dobro...
ono sto ja pricam je da mislim da je bolja porota od troje sudija...

ono sto moze da bude problem je jednoglasna odluka...te rasprave bi trajale dva dana...

Ха..ха..ха... а замисли у земљи Србији пороту (осим ако не издејствујеш да цела порота буде из Твоје политичке опције)... замисли да се у пороти нађемо ја и Ти ... и рецимо још њих неколико са овог форума... рецимо зокс и играчина хииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииии
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Nexus 6:

Сетио сам се филма "ЏФК". Да не наводим, потрајаће.
У сваком случају, као што рекох, треба узети оно што се у пракси показало као добро.

А што се тиче расправа, сетио сам се другог могућег проблема. Замисли какав би то призор био када поротници скрену са теме и пређу на политику. Туча! Кад могу адвокати (захваљујући томе што нема закона о лустрацији, па могу несметано да газе по својој професији) да се у судници псују и гађају акт ташнама (и то на важним суђењима), могу и поротници да у јеку расправе посегну за чврћом аргументацијом (столицом нпр.). :-D

ne...upravo si ti taj koji bi napravio politicki sud time sto bi samo sudije odlucivale o krivici...troje sudija, svi iz jedne partije...

a u poroti se odlucuje o drugim stvarima...ne o politici...
osim toga, tuzilac i odbrana biraju porotu i sigurno ne bi izabrali nekoga za koga vide da je fanatik...u bilo kom pogledu...

Adalv:
Сетио сам се филма "ЏФК". Да не наводим, потрајаће.
У сваком случају, као што рекох, треба узети оно што се у пракси показало као добро.

А што се тиче расправа, сетио сам се другог могућег проблема. Замисли какав би то призор био када поротници скрену са теме и пређу на политику. Туча! Кад могу адвокати (захваљујући томе што нема закона о лустрацији, па могу несметано да газе по својој професији) да се у судници псују и гађају акт ташнама (и то на важним суђењима), могу и поротници да у јеку расправе посегну за чврћом аргументацијом (столицом нпр.). :-D

pa tacno...al' mi sad pretpostavljamo da zivimo u normalnoj zemlji gde ce biti nekoga ko ce to da sankcionise...
i kao sto rekoh...porota se bira, tako da...

Nexus 6:
pa tacno...al' mi sad pretpostavljamo da zivimo u normalnoj zemlji gde ce biti nekoga ko ce to da sankcionise...
i kao sto rekoh...porota se bira, tako da...

Ко је тај "неко" који ће то да санкционише... мислиш неко коме ћеш Ти мене да тужиш зато што се ни по којем питању у погледу правде и кривде не слажемо... па ће тај неко да банује све који не мисле као ТИ...

... да ли Ти разумеш РАЗЛИЧИТОСТ у погледу на сваку ситницу у животу између новокомпонованих демократа и православних хришћана ???

to nije tvoj odgovor nego adalvov...iznad je tvoj...
nego...stvarno si smesan...kazem ja, skace ti mnogo seselj u krvi...
ako neko potegne stolicu, onda sledi kazna...ne za misljenje...sto bi znao da si pregledao sve postove...

i ja razumem razliku izmedju demokrata i novokomponovanih pravoslavaca...to razumem...

Неки чича рече у емисији "Ипак се окреће": Окреће се у целом свету, али како се код нас окреће, нигде се не окреће! :-D

Nexus 6:
to nije tvoj odgovor nego adalvov...iznad je tvoj...
nego...stvarno si smesan...kazem ja, skace ti mnogo seselj u krvi...
ako neko potegne stolicu, onda sledi kazna...ne za misljenje...sto bi znao da si pregledao sve postove...

i ja razumem razliku izmedju demokrata i novokomponovanih pravoslavaca...to razumem...

Мени, наравно, НЕ СКАЧЕ Шешељ у крви... али Теби можда скаче ЧЕДА јер није узео дозу...

... а када сте се ви демократе "компоновали", да није на 8.седници... либерали...
Стамболићевци (баш лепо презиме, човек из Стамбола града)...

Србија је
...држава свих Срба и осталих становника Србије (сви Срби ван Србије треба да добију држављанство)
...парламентарна монархија...британски тип. (улога краља је занемарљива у доношењу одлука...али нико краљу не може забранити да се појави у јавности и сл...значи краљ као ујединитељ, тас на ваги, контрола...ту је наравно и традиционална популарност у народу...као и репрезентативност земље)
...КиМ, Санџак, Војводина су саставни и неотуђиви делови Србије (напомена...КиМ је под међународним протекторатом).
...званична химна...Боже правде.
...језик српски, писмо ћирилица.
...војска веома снажна (по цену осетније мањег стандарда у почетку), професионална, уз ограду да сви способни становници мушког пола морају да одслуже обуку у трајању од 2 месеца.
...сви грађани су слободни у испољавању својих верских опредељења.
Законодавство...изузетно, изузетно оштро (ако због нечега скидам капу Америма, онда је због тога). Једно питање само...Смртна казна? У принципу сам ЗА, али опет сам и хришћанин Православац...што ми не даје за право да било коме одузмем живот.
...Приватна својина је СВЕТИЊА. ДЕНАЦИОНАЛИЗАЦИЈА се извршава моментално.

Ово сад нема везе са уставом...али...Политика...национална...Званично Краљево (рецимо...може и други град...поента је у економском уједначавању (пошто никаква регионализација не долази у обзир...нешто као што је Бразил урадио са Бразилијом)...па и стратешком потезу) има отворене претензије према РС, као и према РСК (лобирање у свету за остваривање већ раније прихваћеног плана у свету...Z4 мислим). Отвара се и питање српског изласка на море (кроз чињеницу да се зна које становништво је било већинско у тим крајевима) Питање савезника...тј. коме се приклонити...је врло озбиљно...за то немам одговор...за сада.

Ако се сетим још нечега додаћу.

Back