Ustaški teror! Hrvati zabranjuju ćirilicu na nadgrobnim spomenicima

Ovo je misljenje i odluka upravnika groblja u tamo nekoj hrvatskoj zabiti Vrsima, nije zvanicna odluka republike Hrvatske, vezano za nadgrobne spomenike
Da. I?
Mislite li da ce ta cinjenica mnogo da pomogne familiji koja je htjela podici takav spomenik, ako u roku od 15 dana ne ulozi zalbu ....ako se nisu dosjetili da napisu i da zalba ne zadrzava izvrsenje Odluke?

Ili da ce neko da se usudi jos da dade da se uklese napis na cirilici?

U cijelom svijetu vazi pravilo da ono sto nije zabranjeno je dozvoljeno...osim u RH i Ukrajini.

Da vidimo smije li RH izricito da zabrani upotrebu cirilice i na grobljima.
 
U čemu je problem? U poštivanju Ustava i zakona? Sve je lijepo objašnjeno u pismu. Stara groblja na kojima su natpisi na ćirilici, bosančici ili glagoljici nitko neće i ne smije dirati, ali novi se nadgrobni spomenici moraju praviti u skladu s Ustavom i zakonom.
A ocete li rusiti i muslimanske grobove poginulih branitelja sa sve arapskim natpisima? Pitam za komsiju Srbina.
 
Opcepoznato je da se pravoslavni/ katolici/zidovi/muslimani ... sahranjuju u skladu sa svojim vjerskim obicajima u " svome dijelu groblja" ukoliko nisu ateisti ili familija zeli nesto drugo
Sto se tice Zadra i okolice to zaista svatko od bosanskih i domacih Rvata zna
Kakve to ima veze sa starim srpskim nadgrobnim spomenicima u Vrsima koji su svi na latinici?
To znaju i Hrbi i Hrvati...
 
Koliko ja znam i Srbija je prognala Hrvate ih Srijema pod Šešeljevim akcijama...a ono malo što je ostalo natjerali ste da se nazivaju Bunjevcima a ne Hrvatima. U Srbiji je latinica jača od čirilice pa valjda nemate problema što neke "ustaše" u Srbiji imaju spomenik na latinici..
У Срему нема Буњеваца, они живе углавном око Суботице која је у Бачкој.У Сремском округу има око 3% Хрвата, отприлике исто као и 1991 године.Ниједан Хрват није убијен, протеран или му одузета имовина.

Из једног села(Хртковци) иселило се неколико стотина Хрвата, тако што је заменило своје непокретности са Србима протераним из крајева који се налазе под привременом окупацијом тзв."Хрватске".Ову замену непокретности је организовала Римокатоличка црква, и Хрвати су добијали српске куће/станове/пословне просторе по Загребу, Сплиту, Задру за своја не баш атрактивна сеоска имања у једном сремском селу.Они Хрвати којима се није указала прилика да за своје имање добију неку атрактивну српску непокретност на мору или Загребу, су остали у том селу, где и данас живе.
 
Poslednja izmena:
Било је могуће али у првој Југославији.Македонија би била мамац за нама.

У другој Југославији нисмо имали потребу да уђемо јер већ сте одлучили да стварате македонска нација.
 
Tačno sam znao sledeći post.
Znači Hrvatsko pismo sa te ploče je Ćirilica !
Nepoznanica je što onda ne koristite ćirilicu .
Sam sebe da citiram, čak i ''most'' i drugi rvati ne znaju šta je Ćirilica.
Sami su zabranili pismo sa kojim se hvale.
A ne znaju za Klimenta i pismo.
Tolika neobrazovanost Hrvata da su sami sebe demantovali.
 
Koju razinu? 4 pokrenuta rata unutar 10 godina? Je, tu vas ne možemo dostići. Nemoguće.
Svejedno. Kod nas postoje hrvatski natpisi, može da se priča hrvatski jezik-uvršten je u službeni,mogu daa se izdaju dokumentii na hrvatskom, kao i da se postavi nadgrobni spomenik koji na sebi može imati i šahovnicu. Niko se ne bi uzrujavao. Ta nismo neki divljaci iz džungle da rušimo sve što nam je nepoznato. Negujemo raznolikost i toleranciju.Vi ste daleko od toga. Više hrvata se povredilo razbijaći ćirilične natpise,nego braneći Vukovar onomad
 

Back
Top