"USS Helena" poslata na "Admirala Gorškova"

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
345.510
Podmornica američke mornarice uplovila je u zaliv Gvantanamo, dan nakon što je na Kubu stigla flota ruskih ratnih brodova koja bi trebalo da učestvuje u vojnim vežbama.Američka Južna komanda saopštila je da je podmornica na nuklearni pogon, "USS Helena", danas uplovila u vode blizu američke baze na Kubi, samo dan nakon što su ruska fregata, podmornica na nuklearni pogon, naftni tanker i spasilački brod ušli u Havanski zaliv nakon vežbi u Atlantskom okeanu.

Uplovljavanje američke podmornice je deo "rutinske lučke posete" dok plovi kroz region koji pokriva Južna komanda, saopšteno je iz te komande.
Drugi američki brodovi takođe prate i nadziru ruske vežbe, za koje zvaničnici Pentagona kažu da nisu pretnja po SAD.

S druge strane, na stotine Kubanaca snimljeno je kako fotografišu i čekaju u redu za ukrcavanje na fregatu ruske Severne flote "Admiral Gorškov" usidrenu u luci Havane, javlja dopisnik Sputnjika.Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je odred brodova ruske Severne flote, uključujući fregatu “Admiral Gorškov", naoružanu raketama "cirkon" i nuklearnu podmornicu "Kazanj" završio vežbe primene visokopreciznog oružja u Atlantskom okeanu i uplovio u luku u Havani.

Bivši američki predsednik Donald Tramp ocenio je da je prisustvo ruskih vojnih brodova u blizini obala Floride nezamislivo.
Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov prokomentarisao je završetak vežbi ruskih brodova i njihov dolazak u luku Havane, rekavši da druge zemlje ne moraju da brinu o vojnim vežbama Rusije i da je to normalna praksa..link

 
Američka katastrofa u Zalivu svinja se desila 1961. godine a takozvana Kubanska raketna kriza se odvijala godinu dana kasnije 1962 godine sa deskalacijom sledeće godine. Prvo je postignut dogovor da Sovjeti povuku svoje nuklearne projektile sa Kube a da Amerikanci neće napasti Kubu, a zatim se potpisao sporazum kojim Amerikanci povlače svoje nuklearno oružje iz Turske (što je i bio glavni uzrok krize) i da se uvedu crveni telefonu.
 

Back
Top