Uspon i pad Šojguovog zamenika: Život u vili iz "Majstora i Margarite", dijamanti, jahte i "rols rojs"

Straks92

Stara legenda
Moderator
Poruka
79.858

Uspon i pad Šojguovog zamenika: Život u vili iz „Majstora i Margarite“, dijamanti, jahte i „rols rojs“​

1714159032-2024-04-25T074650Z_1617100691_RC2ID7A79TZZ_RTRMADP_3_RUSSIA-CORRUPTION-MILITARY-750x610.jpg
Reuters/ Moscow City Court's Press Office/Handout

Štura vest stigla je iz Moskve 23. aprila – da je Timur Ivanov, zamenik i blizak saradnik ministra odbrane Sergeja Šojgua, uhapšen zbog korupcije, odnosno primanja mita. Kada, gde i kako je Ivanov primao mito nije objavljeno, ali je o poslovima visokog vojnog zvaničnika godinama ranije izveštavala Fondacija za borbu protiv korupcije pokojnog opozicionara Alekseja Navaljnog.

Timur Ivanov je 24. aprila izveden pred sud, a još dve osobe uhapšene su u najvećoj aferi koja je pogodila Rusiju od početka rata u Ukrajini.
Sud je saopštio je da je Aleksandar Fomin, jedan od osnivača građevinske kompanije Olimpsitistroj davao mito Ivanovu. Prema tvrdnjama suda, Fomin je mito isplaćivao ne u novcu, već obezbeđujući „besplatne usluge“ Ivanovu i njegovom bliskom saradniku Sergeju Borodinu, koji je takođe uhapšen.
„Takođe, Fomin i druge osobe, kao članovi organizovane grupe, Takođe, Fomin i druga lica, delujući kao organizovana grupa, doprineli su da Ivanov primi posebno veliki mito u vidu nezakonitog pružanja usluga u vezi sa imovinom“, dodali su iz suda.

Komersant je objavio da policija sumnja da je Ivanov od Fomina primio ogroman mito obezbeđujući njegovoj kompaniji, za uzvrat, ugovore za vojsku vredne stotine miliona dolara. Naime, Fominova kompanija je, između ostalog, dobila posao izgradnje zgrada u razrušenom Marijupolju u Ukrajini posle njegovog zauzimanja od strane Rusije.
Ovo je najveći skandal u Rusiji od početka rata u Ukrajini, koji preti da ugrozi samog ministra odbrane. Ruska agencija TASS je objavila, pozivajući se na izvore, da je Šojgu otpustio Ivanova čim je ovaj uhapšen.

Život kao „Majstor i margarita“​

Čim je uhapšen drugi čovek ruskog Ministarstva odbrane u medjima su počele da se pojavljuju informacije koje je nevladina organizacija Alekseja Navaljnog, Fondacija za borbu protiv korupcije, objavljivala godinama unazad.

Jedna od njih je da je Ivanov živeo u luksuznom delu Moskve u vili iz 19. veka koja je opisana u romanu Mihaila Bulgakova „Majstor i Margarita“. Odnosno, prema romanu, u podrumu te vile živeo je majstor.

Marija Pevčik iz Fondacije za borbu protiv korupcije rekla je za CNN da je Ivanov imao najunosniji posao u Ministarstvu odbrane, a da ga je rat u Ukrajini učinio još bogatijim. Naime, on je bio zadužen za svo trenutno i buduće zemljište, objekte i razne nekretnine koji pripadaju vojsci ili koje planira da gradi.
Fondacija je 2023. godine pribavila 8.000 poruka poslatih tokom 12 godina između Timura Ivanova i njegove bivše supruge Svetlane Maniovič, od koje se preventivno razveo 2022. kako bi je poštedeo sankcija koje je Zapad uveo svima povezanim sa ratom u Ukrajini. Međutim, korespodencija između njih dvoje dokazivala je suprotno – da je par i dalje u vezi i samo fiktivno razveden.

Tome svedoči i to što je Svetlana posle 3 godina braka i neposredno pred razvod promenila prezime i uzela Timurovo.

Poruke otkrivaju život u vilama u mondenskom Sent Tropeu, jahte, rols rojs automobile, dijamante iz Pariza i Ženeve, kao i još mnogo mnogo luksuza u kojem su živeli.
Timur i Svetlana venčali su se 2009. godine, a on je 2016. postao zamenik ministra odbrane pošto je prethodno radio po ugovoru za vojsku. Bio je zadužen za sve građevinske poduhvate ruske vojske, među kojima je i ponovna izgradnja Marijupolja u Ukrajini.
Poruke do kojih je došla organizacija Navaljnog otkrivaju da je Svetlana Maniovič potrošila 850 hiljada evra na iznajmljivanje vile u Sent Tropeu, kao i 250 hiljada evra za iznajmljivanje jahte u periodu od 2013. do 2018. godine.
Zbog šopinga je putovala u Ženevu i Pariz, gde je dala 104 hiljade evra za dijamantski pristen i 150 hiljada za minđuše.

1714159524-2024-04-26T102632Z_579353855_RC2MC7AIL0AS_RTRMADP_3_UKRAINE-CRISIS-RUSSIA-SHOIGU-1024x711.jpg
Reuters/ Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin

Rođendansku žurku u Istanbulu 2018. platila je 178 hiljada evra. Na „šoping listi“ glavnog građevinca ruske vojske našla se i haljina Dolče i Gabana od 59,5 hiljada evra, kao i nameštaj iz 19. veka iz Belgije, plaćen 85 hiljada evra.
Za putovanje po francuskoj rivijeri par je koristio rols rojs.
Ništa od svega toga Svetlana i Timur nisu plaćali sami, već su račune potpisivale druge osobe i kompanije. Jedna od njih bila je Olimpsitistroj, čiji jedan od vlasnika je uhapšen zajedno s Ivanovim.

Na dan 17. marta 2022. kada je Rusija tukla po Marijupolju, Svetlana je podizala dijamante iz juvelirnice u Parizu.
Sada se u javnosti pojavio i snimak vile Ivanova sagrađene izvan Moskve, a koja vredi više miliona evra. Zovu je „Timurova dača“, a napravljena je u stilu engleskih kantri klubova.


Zanimljivo je da porodica Ivanov-Maniovič malo toga ima u svom vlasništvu, a da je većina njihove imovine upisana na Rusku Federaciju, dadilje, šofera, kao i na izvođače radova koji grade za Ministarstvo odbrane.
„Ove građevinske kompanije dobijaju ugovore za izgradnu vredne milijarde, a za uzvrat plaćaju Ivanovu i njegovoj ženi račune.

Zvanični prihod porodice je oko 25 miliona rubalja (255.000 evra) godišnje. Nema šanse da to može da im obezbedi tako luksuzan život. Sve je to kupljeno novcem ukradenim od Rusa“,
Svetlanin sin Mihail studira na Oksford Bruks Univerzitetu u Engleskoj, a njena ćerka živi u Francuskoj. Iako je njen bivši muž pod sankcijama Velike Britanije, Evropske unije i SAD, ona i njena deca nisu. Njihova zajednička ćerka Aleksandra je redovna na Instagramu, uprkos tome što je platforma zabranjena u Rusiji.

https://n1info.rs/svet/uspon-i-pad-...tora-i-margarite-dijamanti-jahte-i-rols-rojs/

Dugo je ovaj opstao kako se bahatio. Navodno korupcija ali sve je više znakova da tu ima i nešto više.
 
Zanimljivo je da porodica Ivanov-Maniovič malo toga ima u svom vlasništvu, a da je većina njihove imovine upisana na Rusku Federaciju, dadilje, šofera, kao i na izvođače radova koji grade za Ministarstvo odbrane.
„Ove građevinske kompanije dobijaju ugovore za izgradnu vredne milijarde, a za uzvrat plaćaju Ivanovu i njegovoj ženi račune.
Ruski seljacic treba da jos da uci.
Ovako se to radi…

https://www.gobankingrates.com/net-worth/politicians/barack-obama-net-worth/amp/
 

Back
Top