Uspon i pad nacionalizma i nacija

Nisam za nikakav nacionalizam,jer nema drzave,a da u njoj ne zive gradjani druge vere i svako iskazivanje i oznacavanje snage svoje nacije je omalovazavanje drugog naroda.
greška, po svim prirodnim zakonima , po zakonima donešenim tokom vekovnih iskustva, suverenitet država proizlazi iz naroda koji je nosilac imena te države u državnosti
sve drugo je anarhija i vodi u opšti haos

eu nikako ne moze biti imperija, ona je unija tipa konfederacije gde se odluke donose jednoglasno.
amerika jeste imperija, nego sam ja imala u vidu evropu i evropske imperija
francuska, kao i britanija, su bivse kolonijalne sile, prestale su odavno da budu imperije i francuska je plus deo eu.
Bez namere da pokrećem polemiku, rekao bih da je EU ipak imperija, mada je to što je u senci druge imperije, tj američke sprečava da pokaže kako se neko ponaša kad je neuporedivo jači od svoje okoline - Makron i Nemačka (i to prva Zelena!) već mudruju o efikasnijim načinima donošenja odluka…

To druze nije nacionalizam, otkud ti to?
I te kako.Volim ja da cujem pesmu "Pukni Zoro" i to me podseca na pravi nacionalizam.Danas,ili komunisti,ili antikomunisti,partizani,cetnici.Muka mi je od tih stvari,pa i od onih sto pisu gluposti po zidovima i putokazima.Je li je nacionalizam ono sto se desilo u Subotici.Zasto je polupano ime Subotice na Madjarskom.Mozemo da pricamo o nacionalizmu od 1912-e do 1918-e.Sve posle neki sukobi,na nacionalnoj osnovi.

Kao pojava, smatra se da je nacionalizam nastao s početka 19. veka sa pojavom romantizma u umetnosti i književnosti.

Nacionalizam je doveo do pojave nacionalnih država (države čije su granice definisane jezičkim ili kulturološkim granicama, a ne osvojenim teritorijama kao što je to bio slučaj ranije). Ovaj fenomen je doveo do jednog od najvećih talasa promene karte Evrope. Među novonastalim (nacionalnim) državama su Nemačka i Italija koje su ubrzo postale svetske velesile.

Vrhunac nacionalizma se manifestovao ekstremnim oblicima, fašizmu u Italiji i Španiji i nacionalsocijalizmu u Nemačkoj, u prvoj polovini 20. veka.

Rasturanje Jugoslavije i sveprisutni globalizam jasno govore da je nacionalizam kratkoživeći fenomen u ljudskoj istoriji.

Pogledajte prilog 1420422

Da li smatrate da je nacionalizam dobra stvar?
Nacionalizam je nužnost u vremenu kada je "zlatna milijarda" s one strane uništenja tvoje nacije.

Hoces da kazes da se mnogi sovinisti kriju iza nacionalizma? Slazem se.Ali se i mnogi sovinisti kriju i iza antinacionalizma.
Slazem se i ja za to,ali ja nisam antinacionalista.Mnogo veci nacionalista sam nego sto izgledam,jer kada neko dirne u nase srpstvo,umem da se razgoropadim,ali kao sto sam napisao,a i ti takodje.Mnogi ruznni ljudi se kriju iza nacionalizma.

I te kako.Volim ja da cujem pesmu "Pukni Zoro" i to me podseca na pravi nacionalizam.Danas,ili komunisti,ili antikomunisti,partizani,cetnici.Muka mi je od tih stvari,pa i od onih sto pisu gluposti po zidovima i putokazima.Je li je nacionalizam ono sto se desilo u Subotici.Zasto je polupano ime Subotice na Madjarskom.Mozemo da pricamo o nacionalizmu od 1912-e do 1918-e.Sve posle neki sukobi,na nacionalnoj osnovi.
SZABADKA. Da se zna. Čita se Sobotko. I znači Slobodica... :) sad što su pametnjakovići preveli u Subotica... Pa Subota je Slobodan dan nekima...

Treba znati i razumeti oba.
A trenutno ima 4 naziva...

Nacionalizam postoji još od Stare Grčke i Rima, a i pre: šta je podela na “civilizovane” Helene i Rimljane i Varvare (sve ostale) nego nacionalizam? Da li su oni koji su tako prirodno govorili i pisali o raznim “varvarima” (podrazumeva se kao o manje vrednima) imali bilo kakve lične zasluge za situaciju koja im je to omogućavala?

SZABADKA. Da se zna. Čita se Sobotko. I znači Slobodica... :) sad što su pametnjakovići preveli u Subotica... Pa Subota je Slobodan dan nekima...

Treba znati i razumeti oba.
A trenutno ima 4 naziva...
Pa neka znaci i slobodica,jer to treba da se razbija.Madjarska zajednica i ovako ima sve privilegije u Vojvodini,zasto bi nekome smetalo i slobodica.Kada su Hrvati dobili kucu Bana Jelacica,zasto i madjari ne bi zvali mesto kako njima odgovara.Ne znam sta tu koga pogadja.To su bitange sto su uradile.

Uopšte nije isto, bez obzira na ono što dežurni borci protiv “srpskog nacionalizma” mantraju u horu: među njima inače ima masa bošnjačkih, hrvatskih, montenegrinskih, ukrajinskih i drugih nacionalista, al’ ljudi nikako to da zapaze. Baš čudno.
Zapazam sve to i pisao sam protiv toga,cak sam i opominjan mnogo puta,pa su mi i brisali postove,ali ja ne mogu svakome ponaosob to objasniti,niti cu vise da se trudim,jer i nasih Srba ima gnjida da se ne moze gore opisati.

Back