Uspomene

milance19

Hot, blue and righteous
Moderator
Poruka
36.008
Čekajući malopre pljeskavicu na zelenjaku, naleteo sam, šetajući se naokolo, na spomen ploču našem dragom i posebnom Draganu Maksimoviću.

20230601_172850.jpg

Ruža je lepa i sveža. Ima pažljivih ljudi da pamte karaktere koji su obeležili našu dramsku umetnost.

Ploča je istovremeno spomenik prerano otišlom glumcu i nevino stradalom čoveku. Malo svedočanstvo i opomena društvu da reaguje na sve pojave koje nisu nimalo normalne ni prihvatljive.

Треба објаснити онима који не знају
човек је претучен на сред Зеленог венца
извршиоци никада нису ухваћени.

У разним извештајима сам разно прочитао
и дошао до неких својих закључака.

Све има везе са фудбалским навијањем,
покојни Драган је био страствени навијач Звезде (жаргонски "Циганин")
или је био против ... нисам сигуран.

Изгледа да се без страха супротставио (можда провоцирао) некој групи,
изударали су га и ... крај.

Можда је био и пијан ... можда.

Треба објаснити онима који не знају
човек је претучен на сред Зеленог венца
извршиоци никада нису ухваћени.

У разним извештајима сам разно прочитао
и дошао до неких својих закључака.

Све има везе са фудбалским навијањем,
покојни Драган је био страствени навијач Звезде (жаргонски "Циганин")
или је био против ... нисам сигуран.

Изгледа да се без страха супротставио (можда провоцирао) некој групи,
изударали су га и ... крај.

Можда је био и пијан ... можда.
Provokacija i pijanstvo nisu razlog da jednog čoveka prebije više njih na mrtvo.

Našoj generaciji nažalost slabo poznata. Prerano preminula, lepa i talentovana Zorica Šumadinac.

Sumadinac-1972-2.jpg

Septembar 1982: Godišnjicu preranog odlaska Zorice Šumadinac RTV revija obeležava feljtonom "Smrt na ivici slave", zapravo biografijom omiljene glumice koju je napisao njen pozorišni kolega Slavko Simić. U uvodu on kaže: "Biografiju Zorice Šumadinac napisao sam uveren da je to, kao umetnik i kao čovek, višestruko zaslužila. Bila je od onih prosvećenih, obrazovanih, dostojanstvenih i darovitih ličnosti, kojima se svako pozorište na svetu moglo dičiti. Njen kratak život bio je sav ispunjen radom i stremljenjima ka višem i plemenitom. Istina joj je bila preča od svake koristi... Smrt ju je presrela na ivici slave. Ali, ni u poslednjim časovima urođeno dostojanstvo nije je napustilo... Zorica ostaje u meni sinonim 'novog glumca' oslobođene ličnosti, čija su životna stremljenja i svetovi bili iznad same struke kojom se bavila." RTV revija je Slavkovu priču objavila u tri dela - ovo je drugi deo, objavljen 10. septembra 1982...

kompletan članak u linku ispod

http://www.yugopapir.com/2013/11/zorica-sumadinac-2-deo-jedno-putovanje.html?m=1

guza2.jpg

Saša ("Saša pukao si" u Tajvanskoj kanasti) pa opet Saša u malo Boljem životu... i tako redom.

Bez aure zvezde, skroman, nenametljiv.

Drago mi je da sam ga upoznao kao klinac i da sam ga video još nekoliko puta u životu. Boris Komnenić je, rekao bih, bio "običan" čovek.

Prerano otišao ali ostavio nezaboravne karaktere u filmografiji i pozorištu koje mogu ipak samo retki... najređi... "obični"

Snežana Nikšić

Snezana-Niksic-2.jpg

Čuvena Gordana iz "Majstori Majstori", takođe glumila u nezaboravnoj seriji "Neven", žena Ljube Tadića i majka moje koleginice sa studija.

Šarmantna, zanosna žena. Usavršavala se svojevremeno i u Londonu. Rođena u Nišu. Nastupala u repertoaru JDP-a u Beogradu.

Back