USPEŠAN BRAK?!?

a koje su to primarne f-cije porodice?

kad malo razmislim, ja ne razumem značenje pojma PORODICA. :) To su valjda, za početak, normalni ljudi koji se vole, slušaju međusobno, raduju i pomažu kad treba...M? Mislim, jel jedu zajedno, spavaju pod istim krovom i to...gledaju Dnevnik 2 svi na okupu? :lol.

Da li porodicu čine dobri odnosi ili isti krov? Može li se imati porodica na daljinu? Može li se jednostavno - nemati porodica? Šta se gubi a šta se dobija imanjem/bivanjem u porodici?

Betty:
a koje su to primarne f-cije porodice?

kad malo razmislim, ja ne razumem značenje pojma PORODICA. :) To su valjda, za početak, normalni ljudi koji se vole, slušaju međusobno, raduju i pomažu kad treba...M? Mislim, jel jedu zajedno, spavaju pod istim krovom i to...gledaju Dnevnik 2 svi na okupu? :lol.

Da li porodicu čine dobri odnosi ili isti krov? Može li se imati porodica na daljinu? Može li se jednostavno - nemati porodica? Šta se gubi a šta se dobija imanjem/bivanjem u porodici?

Betty postavlja zaista odlična pitanja. Zaista, koje su to OSNOVNE FUNKCIJE PORODICE po vašem mišljenju?

Pa ovako.Imala sam brak u kom su finansije bile iznad proseka ,zivela u inostranstvu,za rodjendan dobijala auta i skupe krpice ...medjutim ljubav se igubila negde u suvisnim recima njegove mame.....u mesanju njegove sestre i pretvaranju mene u domacicu preko dana a uvece u lutku koja je u najskupljoj garderobi bila prikazivana prijateljima.Toliko o tome "pare su vazne a ljubav je na dugom mestu" ili recenici "od ljubavi se ne zivi".....ja sam uspela da se izvucem iz takvog braka uz dosta problema ali sam na kraju dobila razvod i konacno mogla da udahnem vazduh punim plucima...i da se razumemo....sve je to krenulo od ljubavi...voleli smo se ili bolje receno volela sam ga ....brak ...pa bitno je da od stranih utcaja tj uticaja roditelja taj brak brane oboje ....ja sam bila tu ,on nije ...izmedju dve vatre odlucio je da je najlakse bezati od problema ....
Sada imam drugog muza koji recimo danas nema para da mi kupi cvece ali zato dodje kod mene na posao i usput u parku...recimo ubere jednu malu ruzu ...dodje poljubi me..pita kako sam jesam li umorna ...donese rucak ......
Oni koji nisu prosli ne znaju...ovo je sloboda ,ovo je sreca ...sve to pruza LJUBAV ,medjusoibna paznja i razumevanje....ovaj osecaj pipadanja ,osecaj da si cenar sveta nekome i on tebi to ne moze zameniti nijedan 'zlatni kavez' a ni sav novac ovoga sveta.Verujem da vecina vas ima vishe godina od mene ..imam 26 godina i dosta toga i ruznog i lepog sam prosla u zivotu.Tako da verujete znam da je ljubav ono sto pokrece svet!Moguce da ni pored ovog sto sam napisala neki nece shavtiti sustinu, ali tekst je isuvise dug a kad bih se trudila da opisem sve prednosti i mane ispisala bih dve strane i to bi bilo nedovoljno.Veliki pozdrav od mene za sve vas

Ljubav jeste bitna,ali u braku nije najbitnija.Poverenje,razumevanje i postovanje su osnova svake veze.U brak treba stalno ulagati,stalno se truditi.Ja sam svakim danom sve srecnija sa svojim dragim,ali stalno se trudim,stalno pokazujem koliko ga volim,postujem,razumem.To je naravno uzvraceno.Brak ne moze odrzati samo jedno,vec zajednickim trudom se postize sve.Samo dovoljno zelje,truda i ne preveliki zahtevi i sve ce biti savrseno. I naravno,nikada se odricati sebe i ne gaziti sebe da bi udovoljila njemu.

Ljubav jeste bitna,ali u braku nije najbitnija.Poverenje,razumevanje i postovanje su osnova svake veze.U brak treba stalno ulagati,stalno se truditi.Ja sam svakim danom sve srecnija sa svojim dragim,ali stalno se trudim,stalno pokazujem koliko ga volim,postujem,razumem.To je naravno uzvraceno.Brak ne moze odrzati samo jedno,vec zajednickim trudom se postize sve.Samo dovoljno zelje,truda i ne preveliki zahtevi i sve ce biti savrseno. I naravno,nikada se odricati sebe i ne gaziti sebe da bi udovoljila njemu.

Potpisujem:D

Da li je 27 godina trajanja dovoljno da mogu da kažem na mi je brak uspešan ? NIJE, ako ne dodam da smo oboje sretni u braku.
Da li su odrasla deca koja sad imaju svoje domove dokaz uspešne porodice ? NISU, dok vam sama deca sad kad su odrasla ne kažu da ste najbolji roditelji na svetu.
Naš recept ? Da pokušam: volimo se, u svakoj situaciji mislimo na onog drugog, probleme rešavamo zajedno, LAŽ je najstrože zabranjena, poštovanje se podrazumeva...Mnogo, mnogo truda treba uložiti u porodicu.

Najveći uspeh: deca koja se trude da stvore porodicu kakva je bila njihova.

Prvenstveno ogromna ljubav,koja ih spaja.Velika doza tolerancije,i spremnost na kompromise.Vernost partnera i slican pogled na zivot,htenja,prioritete,i onoga sta je bitno.Mnogo smeha,neznosti i sitnice koje svakodnevno ulepsavaju dan.Podrska i oslonac.Iskrenost.Sve to po malo,i nema zime.

...jeste li primetili da se cesto ljudi bolje odnose prema strancima nego prema clanovima svoje porodice - ljubazniji su prema onima koje jedva poznaju nego prema svojoj porodici...zar se nikad ne zapitaju sta znace tim ljudima a sta svojoj porodici

Najbolje je i ne ulaziti u bhrak, tu sve lose funkcionise...:D

Poneki izuzetak ne čini pravilo, kao ni što jedna lasta, ne čini proleće...:) Sve je to lutrija malo, da kažem malo stvar sreće, sa kakvom si osobom, ali je 90 % truda..kao i kod talenta...zar bi Mocart bio Mocart, da nije vredno vežbao i radio na svom talentu? Ljudi moji, talenat je 20 %, a trud i mukotrpan rad je 80%, tako i za brak...lepo M. Pavić je govorio: "Ljubav je kao ptica..ako je svaki dan ne nahraniš, ona ugine...":)

Uspesan brak, no ovo vrevatno ponavljam, karakterise pored ljubavi covceka prema coveku i partnerske, bezrezervno poverenje, bliskost, iskrenost, postovanje, podrska, razumevanje, tolerancija i postenje.
Mnogo toga ima, ali definitivno je sve potrebno

kompatibilnost
treba naci osobu koja ti stvarno pasuje
inače mi grozno zvuče stvari tipa odricanje, kompromis, tolerisanje, manevrisanje, prećutkivanje...
a brakovi se svode na to... voziš brod dok se ne nasuka i odričeš se da deci bude dobro

pa od sposobnosti rešavanja problema da svi budu
mera je koliko treba da se reši problem
ne može se otići na prvi drhtaj al ne može se ni stajati usred zemljotresa godinana
ne može ni ono - ja ću da istrpim da se stvari kao reše
Vecina probelma se resi pre ili kasnije, tim pre sto problemi nisu izdvojeni od svega ostalog, nego su u uzrocno-posledicnoj vezi sa ostalim zivotnim okolnostima. Kada se okolnosti promene neki problemi prodju, neki se lakse rese, neki se pogorsaju....
Rodjaka je u nezavidnoj situaciji, muz joj je navucen na kladionicu, deca mala, cesto su suoceni sa finansiskim problemima iako imaju veoma visoka primanja. Verujem da bi se bilo koja druga zena na njenom mestu odavno pokupila i odvela decu, ili samo muza iselila iz zajednickog stana, dok ona duboko i iskreno veruje da je u pitanju kriza kroz koju njen muz prolazi, iako o ho ho traje, verujuci da je to ono zlo iz obecanja u dobru i zlu. Kako je sam merilo koliko moze da podnese, pitam se kako savetnici prepoznaju koji je brak klimav, a koji stabilan pritusnut ozbiljnim problemima.... Meni izgleda da je vecina tih klimavih u nekom trenutku stajala na sigurnim nogama, dok ih nedace nisu oborile...

Vecina probelma se resi pre ili kasnije, tim pre sto problemi nisu izdvojeni od svega ostalog, nego su u uzrocno-posledicnoj vezi sa ostalim zivotnim okolnostima. Kada se okolnosti promene neki problemi prodju, neki se lakse rese, neki se pogorsaju....
Rodjaka je u nezavidnoj situaciji, muz joj je navucen na kladionicu, deca mala, cesto su suoceni sa finansiskim problemima iako imaju veoma visoka primanja. Verujem da bi se bilo koja druga zena na njenom mestu odavno pokupila i odvela decu, ili samo muza iselila iz zajednickog stana, dok ona duboko i iskreno veruje da je u pitanju kriza kroz koju njen muz prolazi, iako o ho ho traje, verujuci da je to ono zlo iz obecanja u dobru i zlu. Kako je sam merilo koliko moze da podnese, pitam se kako savetnici prepoznaju koji je brak klimav, a koji stabilan pritusnut ozbiljnim problemima.... Meni izgleda da je vecina tih klimavih u nekom trenutku stajala na sigurnim nogama, dok ih nedace nisu oborile...

a može biti da je upravo nedaća "ispitala" stabilnost tih nogu na kojima je počivao brak, tj. koliko su zaista i bile sigurne?

Back