"успех" наше владе ИКЕА одустала од фабрике у Србији.

vracaracc

Buduća legenda
Poruka
38.315
„Ikea" odustala od fabrike u Srbiji

Švedska kompanija „Ikea" odustala je od otvaranja fabrike u Srbiji, saznaje Press. Takođe, ni izgradnja velikog trgovinskog centra i robne kuće „Ikee", najavljivana za ovu godinu, sigurno se neće realizovati u 2011

I dalje samo želja... „Ikea" i Srbija daleko od dogovora

Kako Press saznaje u Vladi Srbije, „Ikea" je odustala od fabrike jer država nije htela besplatno da joj ustupi zemljište.

- Bili smo spremni da damo određene subvencije za pokretanje proizvodnje. Oni su, međutim, hteli da grade fabriku ako im država da besplatno zemljište. Iako se radi o svetskoj kompaniji, Vlada nipošto nije htela da napravi takav ustupak - kaže naš izvor u Vladi.

Pregovori počeli 2007.

Mada se pregovori sa „Ikeom" vode još od 2007. godine, kada ih je započeo tadašnji ministar privrede Predrag Bubalo, nijedan zvaničan dokument nije potpisan.

- Prvobitno je bilo dogovoreno da Srbija „Ikei" ustupi zemljište za izgradnju šoping centra, a da ona zauzvrat izgradi novu fabriku. Zatim je postojala kombinacija da gradi samo fabriku, a na kraju je ostalo da će graditi trgovinski centar i robnu kuću, ali ne na poklonjenom zemljištu - navodi dobro obavešteni izvor Pressa.
ŠTA SU GOVORILI O „IKEI"
septembar 2008.
- Delegacija „Ikee" sredinom oktobra dolazi na razgovor o uslovima za otvaranje fabrike u Beogradu. „Ikea" je zainteresovana da uloži u proizvodnju u našoj zemlji oko 1,1 milijardu evra, što bi omogućilo otvaranje 9.000 radnih mesta. Mirko Cvetković, premijer
oktobar 2009.
- Očekujem da će u narednih nekoliko meseci poslovodstvo svetski poznate švedske kompanije „Ikea" saopštiti javnosti odluku da počinje sa izgradnjom velikog poslovnog centra u Beogradu. Slobodan Milosavljević, ministar trgovine
februar 2010.
- „Ikea" bi u 2011. godini mogla da otvori svoj prvi trgovinski centar u Beogradu. Sa ministarkom trgovine Švedske Evom Bjorling razmatrao sam status investicija „Ikee" i može se reći da taj projekat ide u dobrom pravcu. Božidar Đelić, potpredsednik Vlade


Portparol „Ikee" u Srbiji Milena Vujačić potvrđuje za Press da njihovo interesovanje trenutno nije usmereno na izgradnju fabrike i da ni trgovački centar i robnu kuću ne možemo očekivati ove godine.

- Konkretno, o izgradnji fabrike ne pričamo. To nam nije u fokusu. Što se tiče robne kuće i trgovačkog centra u Beogradu, nadamo se da ćemo u 2011. završiti proces kupovine zemljišta za tu namenu, ali još ništa nije definisano - kaže Vujačićeva.

Sarađuju sa „Simpom"

Portparol „Ikee" ipak naglašava da oni sarađuju već godinama sa srpskim proizvođačima nameštaja.

- U „Simpu" smo investirali 1,5 miliona evra u unapređenje proizvodnih linija, a isto radimo i u paraćinskoj fabrici „Jasen Lukić". U Srbiji imamo i regionalno predstavništvo za Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju i Rumuniju, kao i tri kompanije sa 48 zaposlenih - navela je Vujačićeva.

U Ministarstvu trgovine za Press su naveli da „nije istina da je 'Ikea' odustala od dolaska u Srbiju i da bi ova kompanija kod nas trebalo da uloži 800 miliona evra".
 
Zasto uspjeh pod navodnicima, ti ionako mrzis Evropu i njene okup... pardon investitore... :lol:

Ја "мрзим" европу?
лоше ти је младићу....ако волим нашу матицу Србију то не значи да мрзим европу...........брате мој Србине
 
Ма шта ће нама тамо нека ИКЕА!
Мико је довољан.

...pa severnjaci rade sa chistim rachunom a ovi nashi im verovatno poturili foru da odrade sa subvencijama a da im ovi vrate po koje milionche na inostranim rachunima ,ovi rekli "neka fala evo vam zabara i slovenaca,jest hladno al standard"..............
 

Back
Top