Usne koje peku

ivana z

Početnik
Poruka
5
Vec godinama unazad desava mi se da mi usne u crvene i peku, a neretko mi izlazi i ekcem po prstima. Isprva sam mislila da je to od prasine, jer puno radim sa arhivskim predmetima, medjutim izgleda da to nije slucaj. Usne poprimaju crvenu boju, a neretko su i oivicene braonkastom bojom, kao da sam se sminkala. Isla sam nekoliko puta kod dermatologa u Dzordza Vasingtona (dr Isailovic), prepisivani su mi kortikosteroidi, krem od zutog nocurka, sinoderm. Kortikosteroid pomaze na kratko (a i bojim se da ga cesto koristim), ovo ostalo nikako i vec mi je muka da to trpim. Ne sminkam se, a volela bih, mozete misliti koliko sam frustrirana, svaki ruz gledam sa hiljadu strana, te da li je u roku ili nije, da li je kvalitetan, kupim i stoji mi, nikad ga ne stavim. Grozdjana mast koju mrzim kao nemca je moja najbolja drugarica, a ni ona ne pomaze. Poslednji put su mi tamo rekli da zaista ne znaju sta mi je (?). U jednom trenutku to prodje kao da ga nikad nije bilo, sve do sledeceg puta. Ima li neko neki savet, ovo je zaista velika muka.
 
Uh i ja imam istih problema sa usnama:?
Trošim jedno labello nedeljno... A probala sam svakakve nazovi balzame i sl. :roll:
Mislim da sam jedino primetila da im smetaju cigarete; sad jako malo pušim i mnogo su bolje, kad sam pušila baš edovno i tada se primećivala razlika u zavisnosti od količine cigareta...

A onda prođe kao da nikada nij eni bilo... Do sledećeg puta:sad:
 
mackica ns:
Uh i ja imam istih problema sa usnama:?
Trošim jedno labello nedeljno... A probala sam svakakve nazovi balzame i sl. :roll:
Mislim da sam jedino primetila da im smetaju cigarete; sad jako malo pušim i mnogo su bolje, kad sam pušila baš edovno i tada se primećivala razlika u zavisnosti od količine cigareta...

A onda prođe kao da nikada nij eni bilo... Do sledećeg puta:sad:
Ja sam prestala da pusim, ali i dalje trosim jedno labelo nedeljno :cry:
 
kod vas je, vrlo verovatno, u pitanju cheilitis - upala usana, ali s obzirom na ekcem koji imate, verovatno je u sklopu nekog oboljenja/reaktivnog stanja.

kao izolovano oboljenje, kod vas moze biti u pitanju cheilitis exfoliativa, eventualno allergica.
ovaj prvi je najcesce oboljenje usana, promene se obicno bolje vide na donjoj usni. bolest moze imati akutne nalete, zavisno od uzroka, a moguce je da poprimi, tokom vremena, hronican tok.
moguci uzroci su meteoroloski uslovi, stanovanje ili duzi boravak u prostorijama sa suvim vazduhom, lose navike (lickanje usana, grickanje usana), nedostatak B vitamina, a vidja se i u nekim profesijama (pretpostavljam da niste radnik u cementari? :)), nekim alergijama (arhiv?).
bolest ima dve klinicke forme - verovatnije je da je kod vas u pitanju suva forma; ovde je problem u keratinizaciji epitela - ljuspice epitela se skidaju "pre vremena", pa ostaju crvena mesta koja peku, ili su, jednostavno, cele usne takve.
lecenje ovog cheilitisa je vrlo nezgodno, otporan je na terapiju; ja vam ovde mogu reci kako se nekada to radilo - pacijentu se savetovalo da maze usne "borogalom" (na 10g vehiculuma 3g borne kiseline), ili pavlovicevom mascu (AD kapi); na fakultetu se aplikovao i neki simpatikolitik, kao "benizol", cak i elektroforezom, u bar tri serije, ali ne znam koliko je sada to u primeni.
kod upornih formi sa izrazenom deskvamacijom se primenjuju kortikosteroidi; u pravu ste sto strahujete od dugotrajne upotrebe ovih lekova, oni imaju neke nuspojave koje ni mi ne volimo :(. stoji i B kompleks kao dodatna terapija.
diferencijalno-dijagnosticki dolazi u obzir klimaktericni cheilit (koliko imate godina? :)), veoma su slicni.

drugim recima, meni deluje da se kolege dermatolozi nisu, mozda, bas jako unosile u vas problem; pokusajte na stomatoloskom fakultetu u beogradu, na klinici za bolesti usta. osim proste mogucnosti da alergijski reagujete na bilo sta u vasem okruzenju (posao sa papirom koji mnogo stoji je vrlo cest kao uzrok alergije), postoji jos poneko drugo oboljenje u cijem sklopu se nalazi cheilit, pa da vas malko pazljivije neko pregleda, eventualno napravite alergijske testove ili sta ustreba.

imala sam pre 10-tak godina jednog pacijenta kao vi - momak je radio u gradskom arhivu, ali je imao eksfolijativni heilit u naletima, sa malko dramaticnijom klinickom slikom na usnama, pa se "lako" videlo da mu smeta prasina u radnom okruzenju; no, osim ovoga, imao je i promene na kozi nalik na lichenoid, i sve je to proslo kad se zaposlio u mlekari...:).

nadam se da sam vam sta pomogla, i mnogo srece.
 
Indigo, andjele moj pametni! Kad ti pomenes i ja se setim sta bi moglo biti - a dok ne kazes ko da imam kantu mesto mozga! :) Ili mi radi samo onaj deo kore koji se bavi psisom! :):)
Nezamenjljivo si korisna, majke mi!
 
Želim vam lep i uspešan dan! Tema je veoma zanimljiva, a ja sam Ivana radoznala da li ti se taj problem javlja samo zimi? Ako je tako, to je alergija na hladnoću, i dermatolozi tu mnogo ne pomažu. Ruke maži običnom mašću ( pravi i veoma delotvoran recept naših baka), a preko noći obuci pamučne rukavice i što manje kvasi ruke, a posle svakog pranja dobro ih osuši.I ja imam suvu kožu, pa usne umesto labela i hemije, mažem medom( svakako, kad si kod kuće.) Med usne čini mekšim i glatkim, samo budi dosledna! Ne liži usne, ukoliko to radiš? Budi uporna sa ovim tretmanom i ubrzo ćeš videti poboljšanje.Sa srećom, javi nam kako napreduješ u ovom ''bapskom''lečenju ! :-D
 

Back
Top