Uskrs na isti dan sa katolicima?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Да, али ако би то Руси први учинили, верујем да би се расположење и код Срба ван Србије постепено променило.
Ne znam, nije niko radio ankete na tu temu. Kad je Bugarska prešla na nov kalendar 1968. trebalo je otprilike 20 godina da se iskorene likovi koji slave po starom, neke eparhije su produžavale da slave po starom kalendaru sve do 90ih, danas ima još jedna eparhija u Loveču u okviru BPC gde je dozvoljeno da pop vrši službe prema Julijanskom kalendaru. Od BPC se odvojila starokalendarska crkva koja danas okuplja uglavnom Rome.

Свакако то треба радити врло обазриво и полагано. Оно што би, по мени, црква свакако требала да ради, без обзира који календар користи, је да објасни верницима то питање, јер смо реално данас у ситуацији да већина Срба сматра да је Божић 7. јануара.

Питање Ускрса није датумско јер Ускрс није фиксни празник, у питању је начин како се утврђује. Нема никакве везе са нашом црквом, и друге православне цркве које су прихватиле Миланковићев календар прослављају Ускрс на исти датум као православне црква које користе јулијански календар, а не на датум који користи католичка црква.
Zanimljivo, ovo nisam znao.

Свакако то треба радити врло обазриво и полагано. Оно што би, по мени, црква свакако требала да ради, без обзира који календар користи, је да објасни верницима то питање, јер смо реално данас у ситуацији да већина Срба сматра да је Божић 7. јануара.
1% Srba koji idu na Liturgiju znaju.
A ostalima nije ni bitno.

Начин рачунања датума Васкрса је одређен на Првом васељенском сабору у Никеји. Ако су римокатолици спремни да се вратимо да тај систем, онда се може разговарати.
Sta ces razgovarati?
Vrate se i to je to.
Ali mislim da papa malo lukavosti pusta na probu.

Meni je neverovatno da se toliki fokus stavlja da dan, umesto na suštinu slavlja. Ljudi se u svetu toliko svađaju oko datuma kao da će ih stići neko prokletstvo ako se proslavi drugog datuma. Što reče jedan forumaš gore, način računanja vremena za vaskrs je određen u Nikeji, dakle, to je nešto što se definisalo od strane ljudi, a ne zato što znaju sto posto da baš tada treba biti.
Prosto je neverovatno oko čega se pravi galama. A još je tragičnije što ljudi koji prave veliku galamu oko toga, garantujem, ne poste, ne idu u crkvu, ne pričešćuju se. Nego je to teranje inat: E neće tada jer vi tako kažete.

Meni je neverovatno da se toliki fokus stavlja da dan, umesto na suštinu slavlja. Ljudi se u svetu toliko svađaju oko datuma kao da će ih stići neko prokletstvo ako se proslavi drugog datuma. Što reče jedan forumaš gore, način računanja vremena za vaskrs je određen u Nikeji, dakle, to je nešto što se definisalo od strane ljudi, a ne zato što znaju sto posto da baš tada treba biti.
Prosto je neverovatno oko čega se pravi galama. A još je tragičnije što ljudi koji prave veliku galamu oko toga, garantujem, ne poste, ne idu u crkvu, ne pričešćuju se. Nego je to teranje inat: E neće tada jer vi tako kažete.
I sta predlazes?
Ne zaboravi da si pomenuo/la Nikeju.

Jevrejska Pasha odredjuje datum pravoslavnog Vaskrsa.Napisao sam ti i u prethodnom postu.Mora da prodje Pasha da bi se odredila nedelja kada je Vaskrs.
čekaj ja ovako prosto

"Pasha (hebr. פֶּסַח)[1] je jevrejski praznik kojim se obeležava izlazak Jevreja iz egipatskog ropstva pod Mojsijevim vođstvom opisanom u Tori (Druga knjiga Mojsijeva koja se zove Izlazak), odnosno u Starom zavetu.[2] Pasha se kod Jevreja slavila i ranije, pa su u egipatskom ropstvu Mojsije i Aron tražili od faraona da ih pusti na tri dana u pustinju da proslave taj praznik (da prinesu žrtvu Bogu, da ne pošalje na njih pomor ili mač)."

kakve to ima veze sa Hristovim vaskrsnućem?

Back