Uskoro stroža pravila za pešake: Neće smeti noću da nose crnu kesu za đubre?

ScipioAfricanus

Stara legenda
Poruka
85.994

Uskoro stroža pravila za pešake: Neće smeti noću da nose crnu kesu za đubre?​

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović, objavio je na svom Tviter nalogu delove Nacrta zakona o izmena i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja za koji se očekuje da bude usvojen na proleće.


Okanović je naveo koje novine mogu da očekuju pešaci, prenosi Blic.

Između ostalog, navodi se da će pešaci, kada izlaze iz zgrade ili lokala na trotoar, morati da pogledaju levo - desno - levo.

"Kada hoće da se jave na mobilni telefon, moraće da drže lakat uz telo. Takođe, neće smeti naglo da stanu ili menjaju način kretanja", napisao je Okanović.

On je naveo i na šta će roditelji sa malom decom, na osnovu predviđenih izmena zakona, morati da obrate pažnju kada učestvuju u saobraćaju, kao i kako da se ponašaju pešaci koji sa sobom vode ljubimce:

"Ako pešak vodi malo dete sa sobom, moraće čvrsto da ga drži za ruku. Ako gura kolica sa bebom ispred sebe, moraće da zastane ispred svakog ćoška da osmotri ide li trotinet. Pešak koji vodi psa, će morati da ga na kratkom povocu drži tik uz nogu", opisao je Okanović.

Među predviđenim pravilima je i ono da, ako pešak sretne dragu osobu, neće smeti da raširi ruke da je zagrli.

"Neće smeti noću da nosi crnu kesu za đubre. Pešaci sa lošim sluhom moraće da pojačaju slušni aparat na maksimum. Slepi i slabovidi pešaci moraće pažljivije da uoptrebljavaju beli štap i još mnoga toga što ranije nisu morali", napisao je on.

Vozači će u nekim slučajevima (privremeno) ostajati bez automobila?​


Kada je reč o vozačima, u Nacrtu se, između ostalog, predviđa oduzimanje vozila za najteže prekršaje i to ako se radi o povratnicima, odnosno za počinioce najtežih prekršaja, ukoliko ih ponove u određenom roku, predviđeno je da se vozilo oduzme do okončanja sudskog postupka.

Okanović ističe da ovde nije reč o trajnom oduzimanju vozila i da je njegova pretpostavka da se radi o tehničkom propustu koji će biti regulisan kroz amandmane.

"Trajno oduzimanje nije predviđeno Nacrtom zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja, pretpostavljam tehničkom omaškom, jer ako vi oduzmete vozilo samo u trajanju postupka, to nije ono o čemu smo pričali sve ove godine. Trebalo bi da sud može da izrekne meru oduzimanja vozila koje je upotrebljeno za izvršenje najtežih prekršaja", navodi Okanović i ističe da je Komitet za bezbednost saobraćaja već uputio sugestiju Ministarstvu unutražnjih poslova da se u nacrt unese izmena u pogledu trajnog oduzimanja.

Električni trotineti i dalje sporni?​

Okanović kaže da je realno da Nacrt bude usvojen na prolećnom zasedanju, dok kada je reč o pooštravanju kazni, do promene propisa te vrste ovoga puta neće doći.

"Možete kazne da dižete u nedogled ali ako je izvesnost opažanja prekršaja i samog kažnjavanja na kraju u vidu pravosnažne odluke mala, džaba vam kolika god da je kazna. Dobar primer za to je Beograd u kojem se kada je uspostavljen sistem 'Oko sokolovo', kazne za nepropisno parkiranje nisu pooštravale, ali je izvesnost opažanja prekršaja drastično povećana, samim tim i kažnjavanja, što je dovelo do drastičnog smanjenja nepropisnog parkiranja. To je primer da ne moraju da se dižu kazne kako bi se smanjilo protivpravno ponašanje, već je samo potrebno povećati kontrolu. Suština je da se sistem kontrole uspostavi tako da izvesnost opažanja prekršaja bude značajno veća, a to se postiže pre svega povećanjem broja kamera za automatski nadzor", ističe on.

Prema njegovim rečima, ono što Nacrt predviđa, a što je značajno za građanstvo je odredba o električnim trotinetima koji trenutno ne postoje u pravnoj sferi. Naime, Nacrt prvi put uvodi električne trotinete u zakon definišući šta je lako električno vozilo, kuda se kreće i koji su minimalni starosni uslovi za njegovu upotrebu.

"Suštinska odredba ovog nacrta jeste da se dozvoljava kretanje električnih trotineta pešačkim površinama, odnosno po nacrtu ako bude usvojen, električni trotineti će se potpuno legalno kretati trotoarima, pešačkim stazama i pešačkim zonama", naglašava Okanović dodajući da takvo rešenje nije prihvaćeno u Evropi, te je struka stavila jedan veliki znak pitanja na to zašto određenu materiju rešavamo na neevropski način.
Kako stoji u Nacrtu zakona, lice mlađe od 14 godina ne sme da upravlja lakim električnim vozilom na javnim putevima, a dodaje se i da:

"Osoba koja nije navršila 18 godina života, za vreme dok upravlja lakim električnim vozilom, mora na glavi da nosi zakopčanu zaštitnu biciklističku kacigu."

Nacrt kaže i da je vozač lakog električnog vozila obavezan da za kretanje koristi biciklističku stazu, pešačko-biciklističku stazu ili biciklističku traku.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, vozač lakog električnog vozila može za kretanje da koristi pešačku stazu, pešačku zonu ili trotoar, ukoliko ne postoji mogućnost kretanja biciklističkom stazom, pešačko-biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, pod uslovom da ne ometa kretanje pešaka i da se kreće brzinom pešaka, a najviše 5 km/h.

Izuzetno od stava 2. ovog člana, vozač lakog električnog vozila može se kretati kolovozom na putu na kome je brzina kretanja ograničena na najviše 30 km/h, ukoliko ne postoji mogućnost kretanja pešačkom stazom, pešačkom zonom ili trotoarom.

Takođe, Nacrt predviđa da vozač ne sme prevoziti drugo lice na lakom električnom vozilu i da vozač lakog električnog vozila mora nositi svetloodbojni prsluk kada se kreće kolovozom, osim u zoni usporenog saobraćaja.


https://www.b92.net/automobili/aktuelno.php?yyyy=2023&mm=01&nav_id=2273230


AHAHAHHAHAHAHAHAH :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha:
 
Poruka
6.449
већ има тема по постуј тамо, или да модови споје
ал то неће проћи, па не вреди да се смејеш јер уопште није смешно
некоме је пало да нас затвори у затвор, па ако прође, прошло је!
ал није и НЕЋЕ!

https://forum.krstarica.com/threads...menja-pravila-za-pesake.965449/#post-46254958
 

ScipioAfricanus

Stara legenda
Poruka
85.994
већ има тема по постуј тамо, или да модови споје
ал то неће проћи, па не вреди да се смејеш јер уопште није смешно
некоме је пало да нас затвори у затвор, па ако прође, прошло је!
ал није и НЕЋЕ!

https://forum.krstarica.com/threads...menja-pravila-za-pesake.965449/#post-46254958
Ako se ne pobunite vi ste ludi!
 

Kerkyra

Legenda
Poruka
50.805
Pjesak je najugrozeniji sudionik prometa.
Ovakav nacrt zakona trebalo bi usvojiti ne samo u Republici Srbiji, vec diljem svijeta.
Gospodin Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vucic, Vlada Republike Srbije i SNS jos jednom pokazuju koliko im je stalo do sigurnosti gradjana Republike Srbije.
A zasto je problem da se kontejneri postave sa obe strane ulice?
 

bezimeni1

Primećen član
Poruka
669
Lici mi na neku opasnu salu, cuj "da osmotri iza svakog coska ide li trotinet". Jel su odredili i maksimalnu brzinu kretanja pesaka? Ko je uopste po bilo kojem zakonu duzan da nosi slusni aparat? Preterivanje, pravila za pesake jedino treba da postoje na pesackim prelazima ili ako se na bilo koji nacin kroci na kolovoz. Ali bitno je da na vecini puteva van gradova nema trotoara i da pesaci moraju da hodaju po putu dok na pola metra od njih jure vozila.
 

Kerkyra

Legenda
Poruka
50.805
Ne pisem napamet, mi u Hrvatskoj smo isto imali SDP-njare na vlasti, za njihovo vrijeme mi se vidjela rebra.
Pa nije bas tako, slicno je bilo i za vreme "zutih" u BG kao i sada, s tim sto sam igrom slucaja tada iako udaljen, imala kontejner bar sa strane ulice na kojoj je i zgrada. Mada, kazem, neoprostivo daleko.
 
Poruka
18.730
Pa nije bas tako, slicno je bilo i za vreme "zutih" u BG kao i sada, s tim sto sam igrom slucaja tada iako udaljen, imala kontejner bar sa strane ulice na kojoj je i zgrada. Mada, kazem, neoprostivo daleko.
Pa iza njih su ostale samo prazne blagajne, nase dvije drzave jos uvijek se oporavljaju od tih kataklizmi.
Da nije HDZ-a i SNS-a, bili bi jos u kamenom dobu u koje su nas SDP-njare vratile.
 

bezimeni1

Primećen član
Poruka
669
Ako je iko nebezbedan na trotoaru, to su oni sa trotinetima a i biciklisti, biciklisti ionako i idu po kolovozu ako nemaju svoju stazu. Ovaj zakon se pravi da bi se dozvolilo da trotineti jure po trotoarima dok se time prava pesaka ukidaju i u stvari se i ugrozava bezbednost pesaka. Trotineti bi trebali na kolovoz kao i ostali ucesnici u saobracaju koji nisu pesaci. Cuj ovo "ne sme da se zagrli osoba koju sretnes", ako ovaj zakon prodje sutra ce smisliti neke jos represivnije mere koje se ticu privatnosti gradjana, ovakvi zakoni su uvek uvod za tako nesto, zato se ovome mora jasno reci NE, licno sam za proteste jer ovakve stvari vise nikom ne smeju da padnu na pamet, ako ovo prodje postajemo totalni robovi bez ikakve slobode, naredice nam i kada treba da jedemo, kada da se*remo itd.
 

Top