Uskoro lopovi neće moći da prodaju ukradene telefone

Neno

Elita
Poruka
21.387
Android ima dosta mehanizama zaštite uređaja u slučaju krađe, ali vrlo uskoro dobija još nekoliko opcija koje će vam se sigurno dopasti (meni jesu).

Google planira da lansira nekoliko funkcija za zaštitu podataka korisnika Android-a i sprečavanje krađe, i to veoma uskoro – do kraja godine. Neke od funkcija će biti dostupne na uređajima sa Androidom 10 ili novijim, dok će druge biti dostupne na Android 15 i novijim.
android.jpg

Novi set funkcija za sve​

Nova bezbednosna mera vođena veštačkom inteligencijom – Theft Detection Lock – će zaključati ekran vašeg uređaja ako otkrije brze pokrete koji odgovaraju onima u toku krađe uređaja iz ruke korisnika. Za dodatnu zaštitu, zaključavanje uređaja van mreže – Offline Device Lock – će automatski obezbediti vaš uređaj ako neko isključi mrežu (što je česta praksa kod lopova) ili više puta neuspešno pokuša da ga otključa.

Daljinsko zaključavanje – Remote Lock – je još jedna funkcija koja omogućava korisnicima da daljinski obezbede svoje ukradene Android uređaje tako što će posetiti android.com/lock i prijaviti se pomoću kombinacije broja telefona i drugog uređaja. Ova funkcija ima za cilj da vam da vremena da preuzmete podatke svog naloga i iskoristite dodatne mere bezbednosti u Find My Device, kao što je resetovanje na fabrička podešavanja.

Sve pomenute funkcije – Theft Detection Lock, Offline Device Lock, Remote Lock – biće dostupne na Android 10 i novijim uređajima putem ažuriranja Google Play usluga kasnije ove godine.

Lopovi neće moći da prodaju ukradene Android 15+ uređaje​

Na Google I/O 2024, Google je otkrio da će predstojeći Android 15 poboljšati zaštitu od fabričkih podešavanja čineći lopovima izazov da prodaju ukradene uređaje.

Ova mera zaštite će zahtevati informacije o Google nalogu tokom procesa ponovnog podešavanja uređaja, tj. nakon resetovanja uređaja na fabrička podešavanja. To će sprečiti lopove da resetuju uređaj bez pristupa vašem Google nalogu, što će učiniti ukradene uređaje neupotrebljivim. Sama ova informacija će biti dovoljna da smanji broj pokušaja krađe uređaja jer će lopovi znati da ukraden uređaj ne mogu prodati – što je uglavnom i najveći motiv krađe.

Pored toga, Android 15 će zahtevati PIN, lozinku ili biometrijsku autentifikaciju za pristup ili izmenu kritičnih podešavanja Google naloga i uređaja sa nepouzdanih lokacija. Ovo uključuje promenu PIN-a, pristup Passkey-u ili onemogućavanje zaštite od krađe. Slično tome, onemogućavanje opcije „Pronađi moj uređaj“ ili produženje vremenskog ograničenja ekrana uređaja zahtevaće autentifikaciju takođe.

Android 15 će takođe uvesti privatne prostore – Private Spaces – koji se mogu zaključati PIN-om da bi se zaštitili osetljivi podaci u vašim aplikacijama (slično kao što to imaju Samsung uređaji).

Ova ažuriranja i poboljšane zaštite autentifikacije biće dostupne kada Android 15 bude lansiran ove jeseni, a neke napredne funkcije autentifikacije će stići na odabrane uređaje kasnije ove godine.

Hvala Stevan Marjanov
Izvori: 1. Google Blog
 

Back
Top