• Dragi prijatelji, kreiran je nov forum "Socijalna zastita" na kome ce se pricati o svim pitanjima vezanim za ovu aktuelnu temu u drustvu

USKORO KREĆE STAMPEDO RADNE SNAGE NA NEMAČKU Ko ima najveće šanse i kakvi su uslovi

Renegade-Ns

Iskusan
Poruka
6.491
Hiljade radnika s područja Balkana s velikim željama i nadama očekuju 1. mart, kada će u Nemačkoj stupiti na snagu novi zakoni za kvalifikovanu radnu snagu.


Novi zakon proširuje mogućnosti za kvalifikovane stručnjake iz država van Evropske unije da dođu u prvu ekonomiju Evrope radi zapošljavanja, piše balkans.aljazeera.net.

Savetovališta se nalaze širom Nemačke, gde se pružaju besplatni saveti iz područja radnog i socijalnog prava zaposlenima u Nemačkoj koji su iz Srednje i Istočne Evrope.

Takođe je novina da kandidati s kvalifikovanim stručnim obrazovanjem (u stručne kvalifikacije se ubrajaju stručna obrazovanja za koja je u Nemačkoj utvrđen minimalan period trajanja od dve godine), a ne samo visokoobrazovani, kao do sada, ukoliko poseduju odgovarajuće znanje nemačkog jezika i osigurano uzdržavanje, mogu doći u Nemačku na šest meseci u svrhu traženja posla.

https://www.blic.rs/biznis/novi-zakon-za-odlazak-u-nemacku-od-1-marta/2stc26s
 

AleksaJ

Buduća legenda
Poruka
25.038
Videcemo ,zakon pocinje da se primenjuje od 1.marta. Ne verujem da ce odmah da nastupi stampedo ali da cemo da ostanemo bez majistora ,verovatno. Sta ce se dogoditi ,Balkanski momci odlaze a dolaze neki drugi Avganistan ,Sirija Afrika. Mada sam citao da narkomani uzimaju pare na foru da su iz Sirije,

2 000 000 миграната је веж заузело прва места
 

Renegade-Ns

Iskusan
Poruka
6.491
2 000 000 миграната је веж заузело прва места

Vest od danas to potvrdjuje.

Da li Austrija vraća migrante u Srbiju?
Bivši austrijski ministar tvrdi da postoji ugovor prema kojem se odbijeni tražioci azila vraćaju u Srbiju iako su tuda samo prošli. Srpska vlast ignoriše upite na tu temu, ali je DW došao do nekih odgovora u Beču.

„Tokom moje ministarske odgovornosti došlo je i do ugovora sa Srbijom, gde ljude koji su u Austriji dobili negativan odgovor (na zahtev za azil, prim. DW) i moraju da napuste zemlju – ali njihove države ne žele da ih prime nazad – šaljemo u jednu drugu zemlju, naime Srbiju, kako bi se uspostavila razlika da li neko ovde (u Austriji, prim. DW) može biti legalno ili ne.“


https://www.dw.com/sr/da-li-austrija-vraća-migrante-u-srbiju/a-52110363
 

skura58

Stara legenda
Poruka
99.709
Očekivano.
Fali švabi radne snage.
A bolje i kvalifikovanije od regiona ex Yu nema.
Zauzvrat Veliki vožd AV će naseljavati migrante po Stradiji.
I davati im kuće i zemlju, Srpski seljak ga ne interesuje.

PS:
Da i ne pominjemo glavni problem:
Po šerijatu imaju pravo da kolektivno siluju svaku ženu
koja izadje sama i bez feredže.
To pravo i koriste.
NEKAŽNJENO.
Uz kretensko objašnjenje:
"ne možemo im ništa jer nisu naši dežavljani i nemaju lične karte"


E moj Domanoviću, ovo je Stradija, a ne ona tvoja.
 

Rayela

Legenda
Poruka
71.820

Renegade-Ns

Iskusan
Poruka
6.491
Austrija se ne granici sa Srbijom tako da tesko mogu da ih vrate u Srbiju jer ovi nisu ni dosli iz Srbije.
E sad, ako ih je blesava Srbija kao prva drzava registrovala kao azilante onda se naravno vracaju u Srbiju.

To je ucinjeno ali sa namerom, Vucic je jasno najavio da cemo vrlo brzo biti u migracionom plusu a to je moguce jedino na ovaj nacin.
 

Renegade-Ns

Iskusan
Poruka
6.491
Jednostavnije procedure za zapošljavanje radnika iz Srbije u Nemačkoj
Novi Zakon o useljavanju stručne radne snage u Nemačku olakšava procedure za zapošljavanje radnika iz zemalja van Evropske unije, što će, verovatno, iskoristiti veliki broj građana Srbije koji razmišljaju o odlasku u inostranstvo, objavio je Demostat.
Taj izdavačko-istraživački centar je na svom sajtu naveo da je u Nemačkoj ukinut "rezidencijalni test rada", odnosno da se građani Srbije izjednačavaju sa rezidentima EU po pravima na zapošljavanje u nemačkim kompanijama. To znači da poslodavci u Nemačkoj više neće morati da dokazuju da ne mogu da nađu kvalifikovane radnike u svojoj zemlji ukoliko žele da zaposle stručnjaka koji nije državljanin te zemlje.

Pojednostavljene su procedure za priznavanje diplome useljenicima iz trećih zemalja, tako da će građani Srbije kraće čekati na izdavanje zvaničnih potvrda i nostrifikaciju diploma.

Uvedena je mogućnost da čak i oni koji nemaju nikakav posao zagarantovan u Nemačkoj mogu da dođu i borave u toj zemlji sa posebnom vizom i do šest meseci tražeći posao. Da bi dobili takvo odobrenje moraju da ispune određene uslove kao što je dokazivanje da imaju dovoljno sredstava da se izdržavaju jer neće imati pravo ni na kakav oblik socijalne pomoći.

Do sada su građani Srbije mogli u Nemačkoj da ostanu najduže tri meseca i to u turističkoj poseti, iako su mnogi to koristili za rad na crno i pokušaj traženja stalnog zaposlenja.

"Četvrta promena koja se najavljuje posebno je važna za iseljenike iz naše zemlje zato što se odnosi na smanjenje gužvi i ubrzavanje procesa za dobijanje termina u konzulatima što je do sada često predstavljalo najteži deo procesa za konačno iseljenje", ukazao je Demostat.

Novim zakonom trebalo bi da ambasade dodeljuju termine najduže u roku od 14 radnih dana od podnošenja zahteva za termin, dok bi odluka o odobrenju vize trebalo da se donese u roku od tri nedelje nakon termina.

Programeri, inženjeri elektrotehnike ali i kvalifikovani električari, negovatelji i negovateljice i zdravstveni radnici nalaze se na vrhu liste najtraženije radne snage u Nemačkoj prema podacima Dekra akademije iz te zemlje.

Procene su da Nemačkoj nedostaje oko 1,7 miliona industrijskih radnika, majstora i medicinskog osoblja.

"Vlada Srbije i sve institucije države protiv drastičnog iseljavanja radnika mogu i treba da se bore koncipiranjem jasne strategije kako za obrazovanje kadra koji nama nedostaje, tako i konkurentnijim zaradama u našoj zemlji", rekao je za Demostat predsednik UGS "Nezavisnost" Zoran Stojiljković.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić smatra da izmene propisa za useljavanje radnika u Nemačku neće dovesti do značajno većeg odliva ljudi iz Srbije već će omogućiti da oni koji su svakako planirali da se isele to sada urade lakše i na bolje organizovan način.

https://www.021.rs/story/Info/Srbij...posljavanje-radnika-iz-Srbije-u-Nemackoj.html
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.