Uskoro još 300.000 nezaposlenih u Srbiji

Poruka
23.163
Vesti - Društvo | Tanjug | 06 oktobar 2009
Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) uoči Svetskog dana dostojanstvenog rada - 7. oktobra, upozorila je danas da će broj nezaposlenih u Srbiji sa sadašnjih milion uskoro porasti za još 300.000.

U saopštenju ASNS-a, navodi se da će bez posla ostati zaposleni u privatizovanim preduzećima koja su "kupili tajkuni a u kojima se radnici šikaniraju i maltretiraju". Sindikat ističe da su i radnici u državnoj upravi pod pritiskom, jer ne znaju kriterijume najavljenog masovnog otpuštanja.

Dostojanstvu radnika u Srbiji svakako ne dorpinose rad na crno, neprimanje zarada po nekoliko meseci, kao ni ne uplaćivanje zdravstvenog osiguranja, navodi se u saopštenju. ASNS pita zbog čega država nije preduzela mere i kažnjavala poslodavce koji godinama radnicima nisu uplaćival zdravstveno i penziono osiguranje.

Dostojanstvu radnika doprinelo bi upoznavanje sa svojim pravima, navodi se u saopštenju i dodaje da bez poznavanja prava radnici u strahu da ne ostanu bez posla pristaju na razne ucene poslodavaca kako bi sačuvali radno mesto i prehranili sebe i svoje porodice. Svi problemi sa kojima se radnici suočavaju mogu se rešiti, ali kroz suštinski socijalni dijalog koji u Srbiji ne postoji, ocenjeno je u saopštenju ASNS-a.
 
Привреда је на самој ивици колапса, данас сам слушао неко у скупштини је рекао да је задужење привреде 2000.милијарди динара без камата,од тога 500 милијарди отпада на кредите за ликвидност а прив реда је НЕЛИКВИДНА ,домино ефекат ће бити последица пуцања само једног великог предузећа.Лоша времена наилазе
 

Back
Top