Mi smo dobili standardni set uslova za prijem kao i svi drugi, Kosovo se naknadno isprečilo kao problem i razumljivo je da EU ne želi da uvozi probleme. Njihov zahtev je da imamo dobrosusedske odnose, nebitno od toga da li je Kosovo druga država ili nije. Niko nama nije kriv što su nas albanci nadigrali u diplomatiji i uspeli da dobiju celo Kosovo. Mi da smo imali sposobnije političare, mi smo mogli da se izborimo bar za podelu. EU nama ne propisuje kakvo treba da bude finalno rešenje, oni samo hoće da to bude rešeno i da sa čistom situacijom ulazimo u članstvo.
Što se tiče prečica, neke države su napravile otklon od Rusije i tako brže napredovale prema zapadu. Niko nama nije branio da uradimo isto i uđemo u EU mnogo ranije. Nego mi hoćemo da sedimo na dve stolice. Znači, nećemo da se posvetimo zapadu 100% i nego samo 50% i nećemo da zatvorimo pristupna poglavlja i sad me ti ubeđuješ kako nije do nas? Pa moramo bar nešto da uradimo. Jednostavno nas ne vide kao deo ekipe i to je to, ne vidim kako ti nije jasno. Ako želimo da idemo prema EU, onda moramo da prestanemo da se pravimo ludi i razumemo šta to znači. A to znači:
- Usklađivanje spoljne politike sa EU (u prevodu sankcije Rusiji)
- Normalizacija odnosa sa Kosovom, da ih ne blokiramo u pristupima međunarodnim organizacijama (a da li ih priznajemo, zabole ih)
- Ispunjenje pristupnih poglavlja, onih 35 što smo dobili... i kako se sad zovu, klasteri
Nismo dobili standardni set.
1. Prosiren je u odnosu na prethodne uslove
2. Dodatno je prosiren samo za Srbiju ubacivanjem Ohridskog sporazuma.
3. Takodje samo Srbija ima uslov saradnje sa Hagom.
Kosovo jeste problem ali nije presedan.
Za pocetak, jedna od temeljnih vrednosti EU je postovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Okreni, obrni, EU svojim stavom po pitanju Kosova gazi svoja nacela. Pomenuh presedan. Kipar. Teritorijani spor sa Turskom (okupirani Severni Kipar) . Odnosi izuzetno zategnuti i napeti vec X godina i za EU nije vazno sto uvozi taj problem.
I EU izricito trazi, iako su ranije tvrdili suprotno, PRIZNAVANJE Kosova. Skoro je Ursula Van Der Lajen bas to izjavila. Ako treba dacu ti link.
Sto se Rusa tice, iskreno, bas me briga. Cenim ih isto kao i EU. Jedino sto Srbija ima od Rusa je veto na Kosovo u UN sto bas i nije beznacajno.
I ne ubedjujem ja tebe da nije d
Mi smo dobili standardni set uslova za prijem kao i svi drugi, Kosovo se naknadno isprečilo kao problem i razumljivo je da EU ne želi da uvozi probleme. Njihov zahtev je da imamo dobrosusedske odnose, nebitno od toga da li je Kosovo druga država ili nije. Niko nama nije kriv što su nas albanci nadigrali u diplomatiji i uspeli da dobiju celo Kosovo. Mi da smo imali sposobnije političare, mi smo mogli da se izborimo bar za podelu. EU nama ne propisuje kakvo treba da bude finalno rešenje, oni samo hoće da to bude rešeno i da sa čistom situacijom ulazimo u članstvo.
Što se tiče prečica, neke države su napravile otklon od Rusije i tako brže napredovale prema zapadu. Niko nama nije branio da uradimo isto i uđemo u EU mnogo ranije. Nego mi hoćemo da sedimo na dve stolice. Znači, nećemo da se posvetimo zapadu 100% i nego samo 50% i nećemo da zatvorimo pristupna poglavlja i sad me ti ubeđuješ kako nije do nas? Pa moramo bar nešto da uradimo. Jednostavno nas ne vide kao deo ekipe i to je to, ne vidim kako ti nije jasno. Ako želimo da idemo prema EU, onda moramo da prestanemo da se pravimo ludi i razumemo šta to znači. A to znači:
- Usklađivanje spoljne politike sa EU (u prevodu sankcije Rusiji)
- Normalizacija odnosa sa Kosovom, da ih ne blokiramo u pristupima međunarodnim organizacijama (a da li ih priznajemo, zabole ih)
- Ispunjenje pristupnih poglavlja, onih 35 što smo dobili... i kako se sad zovu, klasteri
Nisu bas isti uslovi
1. Od poslednjeg talasa prosirenja dodata su dva poglavlja
2. Samo Srbija ima uslov saradnje sa Hagom
3. Srbiji su uslovi naknadno dodati. Ohridski sporazum.
Dalje.... Jedna od temeljnih vrednosti EU je postovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta. U nasem slucaju to ne vazi.
Kazes da nece da uvoze probleme. Pa Kipar im nije bio problematican sa gotovo identicnim problemom kao Srbija. Evo sada i Ukrajina.... ne smeta im.
I da. Traze PRIZNANJE Kosova. Ursula Van Der Lajen je skoro to izjavila. Eksplicitno.
I pobogu, jasno sam napisao da mi nista ne radimo i da smo problem. Ali.ni EU nije bezgresna.
A Rusi? Pravo da ti kazem, zabole me za njih. Jedino sto od Rusa imamo je veto u UN sto zaista nije mala stvar.