USB

M.M.L.

Primećen član
Poruka
783
Hteo sam da instaliram Chromium Os na komp pa sam ga stavio na USB od 8gb... Odustao sam od toga i zeleo sam da prebacim nasto na taj usb ali win je zahtevao da se formatira sto sam i uradio. Medjutim sada je na usb-u dostupno samo 950mb od 8 gb. Kako da ga sredim. USB je ovaj DISK 5...

usb.png

Zašto FAT32? Valjda bi na stick od 8 džidžabajta išao NTFS file system, neće moći staviti na njega ništa veće od 4GB!

Preko Windowsovog menadzera particija nisam uspeo nikako da ga sredim. Partition Magic nece na Win 7...
Googlovao sam program za formatiranje flasha i nasao neki mali, zaboravio sam mu ime i formatirao. Sada opet ima 7.35gb..

Zašto FAT32? Valjda bi na stick od 8 džidžabajta išao NTFS file system, neće moći staviti na njega ništa veće od 4GB!

Morace ....FAT 32....tako sigurno i pise ( najverovatnije) i u upustvu za flesku....i moci se bez problema da ima svih 8Gb....a ...NTFS...neka i ne pokusava ...samo ce ostetiti flesku....
Ja... LICNO....imam flesku Transcend od 8Gb....i vec sam je formatirao jedamput...na FAT32.....i bilo je sve OK....imao sam svih 8Gb.....ali da ponovim opet ( kao u jednoj od ranijih poruka )....treba izbegavati cesto ( i retko ...ako nije nuzno ) formatiranje i kopiranje velikih fajlova ( DVD filmova ).....jer to smanjuje radni vek memorijskih celija.....( nakon 6 - 10 full formatiranja....mozes da bacis flesku )...

ma mogu fleske i u ntfs,ja sam je jedno vreme drzao u tom standardu al sam zbog necega morao da je vratim u fat32,da me ubijes ne mogu sad da se setim zasto,dal zbog windowsa ili necega nemam pojma sada,al fabricki mislim da su u fat32 formatu. Ja doduse imam od 4GB tako da nista vece od toga nisam ni stavljao,nisam znao da ako je fat32 nece da prihvati tako velike fajlove,doduse kada sam formatirao hard preko win98 start up diskete /fdisk mislim da se i pominje tako neka poruka da fat particija ne prihvata velike fajlove al mislim da je u pitanju bilo 2GB,mada mozda gresim,ne secam se svega

Kod vecih particija, NTFS je puno brzi od FAT32, mada se to ne primecuje na USB stickovima jer si tu inace ogranicen brzinom USB protokola (koja je svakako manja od brzine memorije na sticku).Sa NTFS-om je veca verovatnoca da ce se pokvariti fajlovi ako se ne koristi "safe remove hardware"
Gubi se na kompatibilnosti sa raznim uredjajima koji rade sa USB stickovima (auto-kasetofoni sa USB prikljuckom, DVD-plejeri sa USB-om itd. itd.

Back