USB kakav poznajemo odlazi u istoriju: Stižu AI portovi i stroga pravila

• Začetnik teme Začetnik teme acabg
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

acabg

Buduća legenda
VIP
Poruka
31.408
Ova godina donosi najveći potres na tržištu konektora i punjača još od uvođenja USB-C standarda.
209292_shutterstock-1889083114_f.webp

Od 2026. godine, način na koji koristimo USB portove prestaje da bude "samo prenos podataka i struje". Tehnologija dostiže tačku u kojoj će portovi postati pametniji, ali i univerzalniji nego ikada pre.

Jedna od najzanimljivijih novina koju donosi 2026. jeste prodor veštačke inteligencije u USB hardver. Kompanija ASUS je već probila led sa svojim UGen300 modelom. Radi se o prvom eksternom AI akceleratoru koji se povezuje putem običnog USB porta.

To znaći da korisnici više neće morati da kupuju skupocene laptopove sa najnovijim AI čipovima. Biće dovoljno da u slobodan USB slot ubacite modul koji će vašem starom računaru dati "mozak" potreban za lokalno pokretanje složenih AI modela i generisanje sadržaja u realnom vremenu.

Iako smo se navikli na USB-C, mnogi su iskusili frustraciju kada njihov skupi telefon puni sporo jer ne koriste "originalni" kabl ili punjač istog brenda. Od aprila 2026. godine, takva praksa u Evropskoj uniji postaje protivzakonita.

Kada je reč o punjenju, krajem aprila 2026. godine na snagu stupaju novi, stroži propisi Evropske unije. Iako je USB-C već postao standard, nova pravila donose dodatnu transparentnost i zaštitu potrošača:

Obavezan USB-C: Svi uređaji koji se prodaju u EU moraju da koriste isključivo USB-C port.

Jasno označavanje snage: Proizvođači će morati jasno da naznače energetske potrebe uređaja, tako da potrošači tačno znaju koji im je punjač potreban.

Zabrana usporavanja punjenja: Proizvođači više neće smeti da "veštački" ograničavaju brzinu brzog punjenja samo na svoje originalne (proprietary) punjače. To znači da će bilo koji standardni brzi punjač morati da puni uređaj maksimalnom podržanom brzinom, bez obzira na brend.

Pored AI-ja i propisa, 2026. donosi i sirovu brzinu. Nova generacija USB fleš memorija koristiće kontrolere koji brišu razliku između eksternih diskova i običnih "stikova". Sa brzinama koje pariraju internim SSD diskovima, prebacivanje 4K filmova ili ogromnih baza podataka trajaće bukvalno nekoliko sekundi, i to po cenama koje će biti pristupačnije nego ikada.
https://www.b92.net/tehnopolis/aktu...toriju-stizu-ai-portovi-i-stroga-pravila/vest

Proizvođači više neće smeti da "veštački" ograničavaju brzinu brzog punjenja samo na svoje originalne (proprietary) punjače. To znači da će bilo koji standardni brzi punjač morati da puni uređaj maksimalnom podržanom brzinom, bez obzira na brend.

Interesuje me koji jos proizvodjaci telefona prodaju svoj originalni punjac uz telefon? Ni Apple, ni Sljamsung, ni Google ne isporucuju punjac u kutiji sa novim telefonom vec godinama... zapravo ni ne secam se kad sam zadnji put kupio telefon sa punjacem u kutiji sa novim uredjajem. Mozda kineski brandovi to jos rade? Zadnjih 5-6 godina punjace kupujem preko Amazona ili Aliexpressa, uglavnom modele firme Anker.

Poslednja izmena:
Hoces reci da ja lazem.Pisao sam vec i tome i sve je tacno.Telefon je Infinix.Evo procitaj.sada je malo jeftiniji.Procitaj opis.
https://www.gstore.rs/artikal/smartphone-infinix-hot-40i-4gb128gbzelena--x6528b-----10052106--
Sve ovo navedeno i Smart sat +
Ma to što si pročitao a ja napisao nema veze sa punjačem koji si dobio uz mob.... :ok:
ide punjač i uz redmi mobilne i još neke proizvođače...

To se odnosi na baterije, koje ne mogu lako da se zamene na skupim i novim mobilnim serijama ....
a trebalo bi novi zakoni u EU da olakšaju zamenu baterije.

Kod novijih mobilnih telefona baterija se uglavnom ne može lako zameniti jer su proizvođači prešli na tzv. unibody dizajn (zatvoreno kućište)
Baterije su sada oblikovane tako da maksimalno ispune unutrašnji prostor telefona.
Često su nepravilnog oblika i zalepljene jakim lepkom — to omogućava veći kapacitet u istom prostoru.
Većina modernih telefona ima IP sertifikat (npr. IP67, IP68).
Zamenljiva baterija bi zahtevala poklopac koji se otvara, što otežava potpuno zaptivanje protiv vode i prašine.
Kada baterija oslabi nakon 2–4 godine:
  • korisnici češće kupe novi telefon
  • ili moraju u ovlašćeni servis
To proizvođačima donosi dodatnu zaradu.

Ma to što si pročitao a ja napisao nema veze sa punjačem koji si dobio uz mob.... :ok:

To se odnosi na baterije, koje ne mogu lako da se zamene na skupim i novim mobilnim serijama ....

Kod novijih mobilnih telefona baterija se uglavnom ne može lako zameniti jer su proizvođači prešli na tzv. unibody dizajn (zatvoreno kućište)
Baterije su sada oblikovane tako da maksimalno ispune unutrašnji prostor telefona.
Često su nepravilnog oblika i zalepljene jakim lepkom — to omogućava veći kapacitet u istom prostoru.
Zamenljiva baterija bi zahtevala poklopac koji se otvara, što otežava potpuno zaptivanje protiv vode i prašine.
Kod nas na starijim modelima su mogle da se menjaju baterije,ali ni blizu nisu mogle da izdrze,kao original.Inace ovde je bas rec o C prikljuccima i brzim punjacem.Zena je moja kupila movi telefon,ali je morala da doplati punjac.Nema slusalice,a smart sat i da ne pricam.

Prethodni Alkatek mi jos radi,a ima vise od 4 godine i integrisanu bateriju.

Prethodni Alkatek mi jos radi,a ima vise od 4 godine i integrisanu bateriju.
Bolje je uzeti redmi sa punjačem za 150e i menjat češće nego spucati 1000e+ za model koji će svakako da zastari za 2 god.

Radi i meni na samsungu evo četvrta godina ali ima sto stvari koji mogu da degradiraju nekome bateriju i gde bi dobro došla zamena, ali truba.

Poslednja izmena:
Ja sam prosle godine u leto kupio telefon sa punjacem,slusalicama i Smart satom za 15 500 dinara.Punjac je brzopunjujuci.Da i "C" prikljucak.
Jos samo proizvodjaci iz bratske nam Kine nude telefon sa punjacem. No, kad skapiras da su i njihovi premium telefoni cesto sa istom ili vecom cenom od premium telefona sa Zapada ispada da im debelo platimo taj punjac.

Back