Usamljenost je epidemija

Sensei

Master
Moderator
Poruka
49.269
Studija Svetske zdravstvene organizacije objavljena 2021. pokazala je da usamljenost pogađa do 34% starijih odraslih osoba u Kini, Evropi, Latinskoj Americi i SAD.

Usamljenost je takođe snažno povezana sa skraćenim životnim vekom. Jedna studija osiguravajuće kompanije iz 2015. zaključuje da usamljenost može povećati rizik od smrti za čak 30%. Starije odrasle osobe takođe imaju veće šanse da umru u roku od 30 dana od hitne operacije kada je usamljenost faktor.

Sa druge strane, održavanje jakih i zdravih društvenih veza povezano je sa 50% smanjenim rizikom od rane smrti.

Šta možemo da uradimo i kao pojedinci i kao društvo da se ovaj problem ublaži?

Identifying-and-fighting-loneliness.jpg

bezimeni1

Primećen član
Poruka
666
Trebao bih vec da sam mrtav. Mislim da izmedju usamljenosti i vece smrtnosti stoji nebriga za svoje zdravlje, kad si usamljen nije ti ni do cega, mozda isto i povisen krvni pritisak jer to je neka vrsta stresa.

Kako resiti, izgleda nikako. Za dobijanje novca postoje poslovi ili socijala, za zdravlje postoje zdravstvene ustanove, za usamljenost jedino dobra volja drugih.

Antihejter

Domaćin
Poruka
4.491
@Sensei
Konačno da neko to kaže.
Ja imam sreće, imam u životu pored porodice 2 prava prijatelja što je za današnje vreme više nego dovoljno jer većina nema nijednog.
"Prijatelj za noćne klubove/ izlaske" - to ne računajući, to nisu prijatelji i oni sami to osećaju, ubi ih usamljenost i praznina.

Šta možemo da uradimo? Da pružimo ruku, da kažemo jedni drugima da smo se mnogo udaljili, da postupimo ljudski, humano i od 100 ljudi valjda ćemo naći jednog pravog prijatelja.

bezimeni1

Primećen član
Poruka
666
Tesko da je ovo resivo. Ljudi jure egzistenciju, nemaju novca za provode ali niko nece u prirodu, nema se vremena od posla pogotovo ako je smenski rad u pitanju i rad vikendom, malo ko moze spontano da izvede da grupno u isto vreme ode na letovanje, ne mogu da tuce ljudi dovedu kod sebe kuci ako zive u zajednici, nema puno slobode i spontanosti, velika je nejednakost a ljudi su kao takvi non-stop u medjusobnom kontaktu (za razliku od klasnog drustva gde su vece sanse da nadjes sebi slicne) i tu je covek coveku vuk, sve se gleda kroz novac sada i niko vise nema dobre namere.

Moj odgovor na to je da samo lezim kuci, da se potrudim da zivim u svom svetu a da me nista iz svakodnevice ne ometa, i da se sacuvam od hladnog sveta. Neka propadnem u zivotu zbog toga (vec sam i godinama u takvoj prici jer bih do sad bio daleko uspesniji da sam imao drustveni zivot), imao sam valjan razlog za to. Trudio sam se jako puno i godinama da nadjem drustveni zivot i ljubav, sta drugo vise mogu.

Antihejter

Domaćin
Poruka
4.491
Tesko da je ovo resivo. Ljudi jure egzistenciju, nemaju novca za provode ali niko nece u prirodu, nema se vremena od posla pogotovo ako je smenski rad u pitanju i rad vikendom, malo ko moze spontano da izvede da grupno u isto vreme ode na letovanje, ne mogu da tuce ljudi dovedu kod sebe kuci ako zive u zajednici, nema puno slobode i spontanosti, velika je nejednakost a ljudi su kao takvi non-stop u medjusobnom kontaktu (za razliku od klasnog drustva gde su vece sanse da nadjes sebi slicne) i tu je covek coveku vuk, sve se gleda kroz novac sada i niko vise nema dobre namere.

Moj odgovor na to je da samo lezim kuci, da se potrudim da zivim u svom svetu a da me nista iz svakodnevice ne ometa, i da se sacuvam od hladnog sveta. Neka propadnem u zivotu zbog toga (vec sam i godinama u takvoj prici jer bih do sad bio daleko uspesniji da sam imao drustveni zivot), imao sam valjan razlog za to. Trudio sam se jako puno i godinama da nadjem drustveni zivot i ljubav, sta drugo vise mogu.
Svi počinju to da rade, manje-više. Nažalost u pravu si. Prosto mogu da osetim ovo što si napisao. Drži se.

georgejune

Starosedelac
Poruka
192.172
Studija Svetske zdravstvene organizacije objavljena 2021. pokazala je da usamljenost pogađa do 34% starijih odraslih osoba u Kini, Evropi, Latinskoj Americi i SAD.

Usamljenost je takođe snažno povezana sa skraćenim životnim vekom. Jedna studija osiguravajuće kompanije iz 2015. zaključuje da usamljenost može povećati rizik od smrti za čak 30%. Starije odrasle osobe takođe imaju veće šanse da umru u roku od 30 dana od hitne operacije kada je usamljenost faktor.

Sa druge strane, održavanje jakih i zdravih društvenih veza povezano je sa 50% smanjenim rizikom od rane smrti.

Šta možemo da uradimo i kao pojedinci i kao društvo da se ovaj problem ublaži?

Pogledajte prilog 1289098
Samo sex!!

bezimeni1

Primećen član
Poruka
666
Seks jeste bitan, to je znak da si prihvacen na delu a ne samo na recima, pod uslovom da to nije ostvareno placanjem. Ali i ne samo to, nego i neznost, povezanost. A bitna je i dobra pozicija na ljubavnom trzistu (to jeste trziste i to surovo) jer sta ces ako se rastanes sa nekom a posle ne mozes da nadjes neku drugu.

I naravno, druzenja, zurke, priroda, filosofiranje sa drugima.

Mnogi ne prave razliku izmedju samoce i usamljenosti, nisi sam ni kad si u prodavnici, u autobusu, na poslu, ali to mnogima nije zadovoljavajuce, treba se biti povezan sa drugima.

Moze da se i samo zivi u svojoj masti, bude uspesno neko vreme ali posle ti bude jos gore jer je to lazno.

bezimeni1

Primećen član
Poruka
666
Zaboravio sam da kazem, ne valja preterano ni mastati o drustvenom zivotu jer tad mozes da zamisljas neka savrsenstva i stvarno nerealno lepe situacije (kao npr. ja), tako da, cak i da ostvaris realan drustveni zivot moze da se desi da ti to bude onako i da nastavis da i dalje mastas za necim neostvarivim. Postoji mogucnost za to iako ne znam sta bi se desilo da se stvarno stvori mogucnost za drustveni zivot.

Zato, bolje je ne ostajati dugo bez drustvenog zivota i potencijalno ne poleteti.