levrone:
Trebalo bi da odem tamo zbog nečeg konkretnog, tako da me te pare interesuju samo tol'ko da imam da živim, a da ne cimam roditelje.
Klika, što spomenu one predrasude, ...strašno je kako u Srbiji ljudi razmišljaju, čime im ti političari pune glave. Kad reče neko od njih: "dostićićemo standard EU do 2007."
Dosta putujem po Evropi, pa tako volim da uporedim kako neke stvari izgledaju u Srbiji, a kako npr. u Francuskoj, Holandiji,... Glavno je:"jeste da su veće plate, ali sve je 10 puta skuplje..."
Takva priča me je zatekla kad sam posle dvomesečnog zevanja po Evropi doputovao u Srbiju, a među stvarima sam imao neke zaturene račune iz Španije, Italije i ne znam odakle već. Bilo je: "jbt, pa tamo je jeftinije nego ovde"
Da, u EU jedino ti imigranti prave probleme, sve bi ih poslao tamo među majmune i kamile (odakle su došli), pa nek se bune.
Ne mogu da krivim nikoga za te predrasude, jednostavno ljudi pricaju svakakve price i zamisljaju kako je to tamo negde daleko na zapadu ne znajuci pravu sliku, izvode zakljucke na nekim pretpostavkama a ne na cinjenicama.
Evo ovde pre neki dan ponovo tema o USA i neko rece sledecu stvar: jedino je priznata diploma elektro faklulteta itd.........pa reko` ne davajte laznu nadu pogotovu ljudima koji tek zavrsavaju fakultet, pa sta ce oni kada slete u USA ili Kanadu, kao neko ce im odmah ponuditi posao i docekati rasirenih ruku, ma to su sve gluposti.
Ovde stvari funkcionisu po sasvim drugacijem principu, diploma je samo ulaznica u svet biznisa a da li ce neko uspeti to je vec druga prica. Negde ti cak i ne traze nikakav papir/diplomu na uvid, sedi, radi i pokazi sta znas.
Kada malo bolje razmislis, postavi se u poziciju nekog poslodavca ovde u USA ili Kanadi, i dodje ti nekakav Uzbekistanac (nemam nista protiv njih, da me neko pogresno ne shvati) i kaze, ja sam elekrto/masinski/gradjevinski inzinjer i hteo bih da radim X posao u vasoj firmi. Pa da li bi ti poverovao u kvalitete tog coveka kao inzenjera i odmah mu ponudio posao i godisnju platu od recimo $ 50 000? Verovatno bi se zapitao da li je njihov skolski sistem i znanje u skladu sa onim koji se praktikuje ovde (USA , Kanada) .......
Naravno, ne kazem da su ovde skole najbolje na svetu i da sve ostalo ne valja, ali svako ko dodje ovde mora da se prilagodjava ovom sistemu, ako to ne zeli bolje i da ne dolazi.
Takodje, ni ovo drustvo nije idealno kao ni jedno drugo na planeti ali ipak daje vece mogucnosti i svakome su otvorena vrata za uspeh a sve je na pojedincu da iskoristi svaku priliku i da na kraju uspe. Sistem se ne moze pobediti, treba samo naci nacin da ga nadmudris i ne dozvolis da te proguta ta stravicna masinerija pocev od medija koji prosto melje sve pred sobom.
Siroka tema, nemam mnogo vremena..........u svakom slucaju probaj da dodjes ovde i da vidis kako sve to izgleda i da na svojoj kozi osetis pravi kapitalizam.