Bolje ti je to da probas sa Kanadom, razlog je sledeci: ti kada udjes na brak u USA onda te cekaju peripetije i mogu da te proveravaju, intervjuisu i tome slicno i treba cekati dosta dugo na konacne papire a krajnji rezultat je neizvestan.lapidus:Trazim zenu sa Americkim drzavljanstvom ili koja je dobila zelenu kartu.Placam dobro!!!
levrone:Klika, znaš li priznaje li se u USA mašinski fakultet (Beograd)? Nešto mislim da se baviš tehnikom, pa sam te zato to pitao. Razmišljam da za neku godinu odem i tamo nešto da učim, pa me zanima da li bih tamo tih par godina mogao da radim kao inženjer. Ne znam kako je s vizama, dozvolama, imam scg, slovenački, a mogu i italijanski pasoš da izvadim.
Njihovo cenjeno državljanstvo me ne interesuje (čuo sam da moraš da se odrekneš prethodnog), nego čisto dal' nekog tamo zanima diploma sa mašinca.
U svakom slucaju bih ti preporucio da odes preko , nije bitno da li je to USA, Kanada li sta vec, cisto da steknes jedno iskustvo u zivotu i da shvatis kako svet zaista funkcionise. U Srbiji ( i ex YU), mi smo ziveli pod staklenim zvonom i vecina ljudi je imala predrasude o zivotu na Zapadu, veci deo onoga sto se pricalo i prepricavalo je bila u vecini slucajeva poluistina ili totalna laz.levrone:Kapiram šta hoćeš da kažeš, pa bilo gde da odeš moraš da se pokažeš na poslu. Nisam ni mislio da imigriram u SAD, nego da znam dal' mogu da očekujem nešto više od fizikalisanja, tih par godina.
Postoje ljudi koji su geniji u svom poslu, ali su nesposobni da se snađu u problemima tipa: moram da nađem posao, a ne da čekam da posao nađe mene; moram sebe malo da proguram, da se pokažem, da radim bolje i više ne bi li me primetili....
:shock:levrone:Njihovo cenjeno državljanstvo me ne interesuje.
Pa dobro, svako ima neki svoj cilj, covek rece da ima slovenacki pasos pa ga mozda u tom slucaju i ne zanim a USA pasos.Larra::shock:
Ovo mi malo deluje hejterski? A interesuju te njihove cenjene pare?
omig-d...levrone:Da, u EU jedino ti imigranti prave probleme, sve bi ih poslao tamo među majmune i kamile (odakle su došli), pa nek se bune.
Kanada takodje :-)Larra:omig-d...
Mala tajna - i US je puna emigranata.
Ne mogu da krivim nikoga za te predrasude, jednostavno ljudi pricaju svakakve price i zamisljaju kako je to tamo negde daleko na zapadu ne znajuci pravu sliku, izvode zakljucke na nekim pretpostavkama a ne na cinjenicama.levrone:Trebalo bi da odem tamo zbog nečeg konkretnog, tako da me te pare interesuju samo tol'ko da imam da živim, a da ne cimam roditelje.
Klika, što spomenu one predrasude, ...strašno je kako u Srbiji ljudi razmišljaju, čime im ti političari pune glave. Kad reče neko od njih: "dostićićemo standard EU do 2007."
Dosta putujem po Evropi, pa tako volim da uporedim kako neke stvari izgledaju u Srbiji, a kako npr. u Francuskoj, Holandiji,... Glavno je:"jeste da su veće plate, ali sve je 10 puta skuplje..."
Takva priča me je zatekla kad sam posle dvomesečnog zevanja po Evropi doputovao u Srbiju, a među stvarima sam imao neke zaturene račune iz Španije, Italije i ne znam odakle već. Bilo je: "jbt, pa tamo je jeftinije nego ovde"
Da, u EU jedino ti imigranti prave probleme, sve bi ih poslao tamo među majmune i kamile (odakle su došli), pa nek se bune.
klika:Kanada takodje :-)
Slazem se.valdemar:pa da, ali je drugacije biti imigrant (pa se kasnije i integrisati...) u drzavi koju su stvorili imigranti i gde je svaka treca osoba imigrant, nego u zatusanim nacionalistickim evropskim demokratijama...
valdemar:pa da, ali je drugacije biti imigrant (pa se kasnije i integrisati...) u drzavi koju su stvorili imigranti i gde je svaka treca osoba imigrant, nego u zatusanim nacionalistickim evropskim demokratijama...
Oh, mighty Canada!
levrone:Klika, znaš li priznaje li se u USA mašinski fakultet (Beograd)? Nešto mislim da se baviš tehnikom, pa sam te zato to pitao. Razmišljam da za neku godinu odem i tamo nešto da učim, pa me zanima da li bih tamo tih par godina mogao da radim kao inženjer. Ne znam kako je s vizama, dozvolama, imam scg, slovenački, a mogu i italijanski pasoš da izvadim.
Njihovo cenjeno državljanstvo me ne interesuje (čuo sam da moraš da se odrekneš prethodnog), nego čisto dal' nekog tamo zanima diploma sa mašinca.
Nema veze sto se mesas, i treba, ocekujemo odgovore sa svih strana, samo je si li siguran da u USA nase tehnicke fakultete priznaju u celini, pod time podrazumevam da imas ekvivalent USA diplomu bez polaganja dodatnih ispita?simple_things:Ja se izvinjavam sto se mesam (pitanje nije bilo postavljeno meni),ali samo da ti kazem da se Beogradske diplome priznaju u Americi.......Dakle tvoj masinski fax je priznat .Jos ako si snalazljiv mozes daleko da doguras,bez zezanja.....
klika:Nema veze sto se mesas, i treba, ocekujemo odgovore sa svih strana, samo je si li siguran da u USA nase tehnicke fakultete priznaju u celini, pod time podrazumevam da imas ekvivalent USA diplomu bez polaganja dodatnih ispita?
Nisam bas siguran u to? Ne kazem da te mozda neki poslodavac nece zaposliti kao masinskog ili nekog drugog inzenjera......
Takodje, koliko znam, nije bas lako uci u te njihove organizacije i asocijacije i sindikate sa nasim diplomama.
mistic:Postavio bih jedno pitanje svima onima koji zive u USA,dali bilo ko ima bilo kakvu predstavu o tome kako stici u Ameriku kao zdravstveni radnik?Oni vec duze vreme unazad placu za zdravstvenim radnicima(konkretno medicinskim sestrama-tehnicarima)a ja nikako ne mogu da dodjem ni do kakve informacije kako je uopste moguce iz Srbije kao medicinar stici u USA!Ako iko ima bilo kakvu informaciju bio bih veoma zhvalan da me uputi@Unapred hvala
cekaj ,nisam te najbolje razumela.......JEste vi konkurisali za drzavljanstvo ?mirjanax:Molim da mi neko odgovori da li je bolje tj. sigurnije biti vencan kada predajes papire ili to nije toliko bitno, posto moj muz i ja nismo vencani, (imamo i decu itd.)...
Kakve su mi sanse sa visom grafickom skolom (VI stepen str.spreme), 6 godina rada u struci + 2 godine kulinarstva, engleski solidan, ponuda iz Kanade za posao ali koja nece proci kroz taj njihov centar U Kanadi i garancija od strane prijatelja (vlasnik nekog restorana)...
Imam negde okok 65 bodova (minimalno), mozda i koji bod vise nisam sigurna kako ce oni proceniti te neke ponude i garancije molim da mi neko odgovori, i u kojoj banci ja moram imati tih 10-15 000 $.Koja banka se preporucuje i sl. stvari...
Veliko hvala i srecno svima !!!