Ur-fašizam - U.Eko

Poruka
51.038
Mislim da je moguće skicirati listu elemenata tipičnih za ono što nazivam ur-fašizmom ili vječnim fašizmom. Ovi elementi ne mogu sačinjavati sistem, mnogi od njih su međusobno kontradiktorni i tipični su za mnoge druge vrste despotizma ili fanatizma. No, dovoljan je jedan od njih da otvori prostor fašizmu koji će se oko njega zgrušati
Umberto Eko

Tipični elementi:


1. Kult tradicije
Prvi element ur-fašizma je kult tradicije. Tradicionalizam je, naravno, mnogo stariji od fašizma. Nije on tipičan samo za kontrarevolucionarnu katoličku misao nakon Francuske revolucije nego je rođen u kasnom helenističkom periodu kao reakcija na klasični grčki racionalizam. U Mediteranskom bazenu narodi različitih religija (od kojih je većinu prihvatio rimski Panteon) počeli su sanjati o otkrovenju odaslanom u praskozorje ljudske historije. Ovo otkrovenje, prema tradicionalističkoj mistici, dugo je bilo skriveno ispod vela zaboravljenih jezika: u egipatskim hijeroglifima, u keltskim runama, u savitcima malo poznatih religija Azije.

Ta nova kultura trebala bi biti sinkretička. Sinkretizam nije, kako to rječnik tvrdi, tek „kombinacija različitih oblika vjerovanja i praksi“, jer takva kombinacija mora tolerirati određene kontradikcije. Svaka izvorna poruka nosi bljesak mudrosti i kad se čini da svaka od njih govori drukčije i nespojive stvari to se samo čini jer svaka od njih aludira, alegorički, na jednu te istu iskonsku istinu.

Posljedica tome je da učenje ne donosi nikakvu korist. Istina je izrečena jednom za svagda a mi tek možemo interpretirati njenu zakukuljenu i neshvatljivu poruku.

Dovoljno je samo pogledati program bilo kojeg fašističkog pokreta kako bi se pronašli glavni fašistički mislioci. Nacistički gnosis hranjen je tradicionalističkim, sinkretističkim, okultnim elementima. Najuticajniji teoretičar savremene italijanske desnice, Julius Evola, spojio je Sveti Gral s Protokolima Sionskih mudraca, alhemiju sa svetim Rimskim i Njemačkim carstvom. Činjenica da je savremena italijanska desnica, s ciljem da pokaže svoju otvorenost, nedavno proširila svoj program uključivanjem radova i ideja De Maistrea, Guenona i Gramscija, čisti je dokaz sinkretizma.

Ako u američkim knjižarama istražujete police koje su označene kao „New Age“, naći ćete tamo čak i Svetog Augustina, koji, koliko ja znam, nije bio fašista. Ali, kombiniranje Svetog Augustina i Stonehengea – to je simptom ur-fašizma.

2. Odbacivanje modernizma

Tradicionalizam podrazumijeva odbacivanje modernizma. I fašisti i nacisti su obožavali tehnologiju dok su je tradicionalisti obično odbacivali kao negaciju tradicionalnih vrijednosti. Međutim, iako je nacizam bio ponosan na svoja industrijska dostignuća, njegova pohvala modernizmu bila je tek površina ideologije zasnovane na krvi i tlu (Blut und Boden). Odbacivanje modernog svijeta bilo je zamaskirano odbijanjem kapitalističkog načina života, ali je u biti podrazumijevalo odbacivanje Duha 1789. (i 1776., naravno). Prosvjetiteljstvo, odnosno Doba razuma, viđeno je kao početak moderne izopačenosti. U svojoj se suštini ur-fašizam može definirati kao iracionalizam.
Dovoljno je samo pogledati program bilo kojeg fašističkog pokreta kako bi se pronašli glavni fašistički mislioci. Nacistički gnosis hranjen je tradicionalističkim, sinkretističkim, okultnim elementima. Najuticajniji teoretičar savremene italijanske desnice, Julius Evola, spojio je Sveti Gral s Protokolima Sionskih mudraca, alhemiju sa svetim Rimskim i Njemačkim carstvom. Činjenica da je savremena italijanska desnica, s ciljem da pokaže svoju otvorenost, nedavno proširila svoj program uključivanjem radova i ideja De Maistrea, Guenona i Gramscija, čisti je dokaz sinkretizma.

Ako u američkim knjižarama istražujete police koje su označene kao „New Age“, naći ćete tamo čak i Svetog Augustina, koji, koliko ja znam, nije bio fašista. Ali, kombiniranje Svetog Augustina i Stonehengea – to je simptom ur-fašizma.

3. Iracionalizam
Iracionalizam, također, opstoji na kultu čina zarad čina samog. Čin lijep sam po sebi mora biti preduzet prije ili bez bilo kakvog razmišljanja. Mišljenje je oblik kastriranosti. Tako kultura postaje sumnjiva čim se poistovjeti sa kritičkim stavovima. Nepovjerenje prema intelektualnom svijetu uvijek je bio simptom ur-fašizma, od navodne Goeringove izjave „Kada čujem riječ kultura, latim se pištolja“, do učestalih izraza kakvi su „degenerirani intelektualci“, „štreberčine i pametnjakovići“, „jalovi snobovi“ ili „univerziteti su legla crvenih“. Zvanični fašistički intelektualci uglavnom su bili zaduženi za napade na modernu kulturu i liberalnu inteligenciju koja je, navodno, izdala tradicionalne vrijednosti.

4. Neslaganje kao izdaja

Nijedno sinkretističko vjerovanje ne može podnijeti analitički kritiku. Kritički duh izvodi razlike, a uviđanje razlike je znak modernizma. U modernoj kulturi naučna zajednica cijeni neslaganje kao način unaprjeđenja znanja. Za ur-fašizam neslaganje je izdaja.

5. Strah od razlike
Nadalje, neslaganje je znak raznolikosti. Ur-fašizam ojačava i pridobiva podršku time što iskorištava i raspiruje prirodni strah od razlike. Prvi znak jednog fašističkog ili predfašističkog pokreta upravo je strah od došljaka. Ur-fašizam je tako, po definiciji, rasistički.

6. Individualna ili socijalna frustracija

Fašizam potječe iz individualne ili socijalne frustracije. Zato je jedan od tipičnih elemenata povijesnog fašizma bio poziv frustriranoj srednjoj klasi, klasi koja je trpjela ekonomsku krizu ili patila od osjećaja političkog poniženja, uplašena pritiskom nižih socijalnih grupa. U naše vrijeme, kada su stari proleteri postali malograđanima (a lumpenproleteri uglavnom odstranjeni s političke scene), fašizam sutrašnjice svoju će publiku pronaći u ovoj novoj većini.

7. Opsesija zavjerom

Ljudima koji osjećaju da im je oduzet njihov društveni identitet ur-fašizam kao jedinu privilegiju dodjeljuje činjenicu da su rođeni u istoj zemlji. Ovo je korijen nacionalizma. Osim toga, jedini koji narodu mogu priuštiti njegov identitet jesu njegovi neprijatelji. Tako u korijenima ur-fašističke psihologije leži opsesija zavjerom, po mogućnosti međunarodnom. Pristaše se moraju osjećati opkoljenim. Najlakši način rješavanja problema zavjere jeste poziv na ksenofobiju. No, zavjera također mora dolaziti i iznutra: Jevreji su uglavnom najbolja meta jer donose tu prednost da su istovremeno i vani i unutra. U SAD-u ćemo najočitiju pojavu opsesije zavjerom pronaći u The New World Order Pata Robinsona, ali, kao što smo već vidjeli, ima i mnogo drugih.

8. Osjećaj poniženja zbog moći neprijatelja

Pristaše se moraju osjećati poniženima zbog očiglednog bogatstva i moći svojih neprijatelja. Dok sam bio dječak naučili su me da Engleze vidim kao narod pet dnevnih obroka. Oni su jeli češće nego li siromašni ali smjerni Italijani. Jevreji su bogati i jedni drugima pomažu kroz mrežu uzajamne podrške. Pristaše, međutim, moraju biti uvjereni da mogu savladati neprijatelje. Neprestanim mijenjanjem retoričkog fokusa neprijatelji su čas slabi čas jaki. Fašističke vlade osuđene su na ratne poraze jer su ustavno nesposobne tačno procijeniti snage neprijatelja.

9. Život je permanentno ratovanje
U ur-fašizmu nema borbe za život nego se, prije će biti, živi da bi se borilo. Otuda je pacifizam trgovina s neprijateljem. Pacifizam je loš jer život je permanentno ratovanje. Ovo, međutim, dovodi do kompleksa Armagedona. Ako neprijatelji moraju biti poraženi, onda mora postojati i posljednja bitka, nakon koje će pokret imati potpunu kontrolu nad svijetom. No, takvo „konačno rješenje“ podrazumijeva neki duži period mira, Zlatno doba, što se suprotstavlja principu permanentnog rata. Nijedan fašistički vođa nije uspio riješiti ovaj problem.

...
 
10. Prezir prema slabijem

Elitizam, koji je u osnovi aristokratski, tipičan je aspekt svake reakcionarne ideologije, a aristokratski i militaristički elitizam krvnički podrazumijevaju prezir prema slabijem. Ur-fašizam može zagovarati samo pučki elitizam. Svaki građanin pripada najboljem narodu na svijetu, članovi partije najbolji su među svim građanima, a svaki građanin može (ili bi morao) pristupiti partiji. Ali patriciji ne mogu postojati bez plebejaca. U stvari, Vođa, koji zna da mu moć nije demokratski data nego je silom uzeta, također zna i da je njegova snaga osnovana na slabosti masa, koje su toliko slabe da zaslužuju gospodara. Kako je grupa hijerarhijski organizirana (prema vojnom modelu) svaki od podređenih vođa prezire svoje potčinjene, a svaki od njih, nadalje, prezire one koji su njemu potčinjeni. Upravo to pojačava svijest o masovnom elitizmu.

11. Kult heroizma i herojska smrt

U takvoj perspektivi svakoga se obrazuje da postane heroj. U svakoj mitologiji heroj je iznimno biće, a ur-fašizam herojstvo postavlja kao normu. Ovaj kult heroizma tijesno je povezan s kultom smrti. Nije slučajno parola falangista bila Viva la Muerte (Živjela smrt!, op. prev.). U nefašističkim društvima široj javnosti govori se da je smrt neugodna ali da se s njom mora suočiti dostojanstveno a vjernicima je rečeno da je smrt bolan način dosezanja nadnaravne sreće. Nasuprot tome, ur-fašistički heroj žudi za herojskom smrću, koju se reklamira kao najbolju nagradu za herojski život. Ur-fašistički heroj nestrpljivo čeka smrt. U svojoj nestrpljivosti često druge ljude šalje u smrt.

12. Machizam

Kako su i permanentni rat i heroizam teške igre, ur-fašista svoju volju za moć prenosi na seksualni nivo. Ovo je izvor machizma, koji podrazumijeva i prezir prema ženama i osudu neuobičajenih seksualnih navika, od čednosti do homoseksualnosti. Kako je čak i seks teška igra, ur-fašistički heroj se tako igra oružjem, što je surogat falusnog prakticiranja.

13. Selektivni/kvalitativni populizam

Ur-fašizam je zasnovan na selektivnom populizmu, na jednom, takorekući, kvalitativnom populizmu. U demokratiji građani imaju individualna prava, ali građani u cjelini imaju politički utjecaj samo s količinskog aspekta jer pojedinac se mora povinovati odlukama većine. Za ur-fašizam individue kao individue nemaju prava, a Narod se poima kao kvalitet, kao monolitni entitet koji izražava Zajedničku Volju. Kako niti jedna velika količina ljudskih bića ne može imati zajedničku volju, Vođa se nadaje kao njihov tumač. Izgubivši moć demokratskog delegiranja, građani ne djeluju nego se od njih traži da igraju ulogu Naroda. Upravo zbog toga narod nije ništa drugo do teatralna izmišljotina. Kao dobar primjer kvalitativnog populizma ne moramo više uzimati Piazza Veneziju u Rimu ili Nurnberški stadion, jer nas u budućnosti čeka svojevrstan TV-populizam ili internetski populizam u kojem će emocionalna reakcija određene odabrane grupe biti predstavljena i prihvaćena kao glas Naroda.

Zbog svog kvalitativnog populizma ur-fašizam se mora usprotiviti „trulim“ parlamentarnim vlastima. Jedna od prvih Mussolinijevih rečenica u Italijanskom parlamentu glasila je: „Mogao bih ovo gluho i žalosno mjesto pretvoriti u kamp za moje manipule.“ (Manipule su vojne jedinice u rimskim legijama.) Smjesta je, ustvari, pronašao bolje mjesto za svoje manipule, ali je malo kasnije ipak uništio Parlament. Gdje god političar iskazuje sumnju u legitimnost parlamenta jer, tobože, više ne predstavlja glas Naroda, tu se može namirisati ur-fašizam.

14. Ur-fašizam govori novogovorom

Novogovor je izmislio Orwell u 1984, kao zvanični jezik Ingsoca, engleskog socijalizma. No, elementi ur-fašizma zajednički su različitim oblicima diktature. Svi nacistički ili fašistički udžbenici služili su se osiromašenim vokabularom i elementarnom sintaksom s ciljem da ograniče sredstva za kompleksno i kritičko razmišljanje. Moramo biti spremni prepoznati nove forme novogovora, čak i kad se pojavljuju u potpuno nevinom obliku talk showa.


Tekst jeste malo duži, ali potrudite se ... da opovrgnete Eka, ako možete. :zper:
...

...
 
Svako moze da podje od svoje definicije sta je "vecno" (u konkretnom slucaju "vecni fasizam") i da raspreda o tome.

Ako za pisca postoji vecni fasizam, pitam se, postoji li vecni zivot?

Cak ni "eks fasisticka nacija" kao sto je nemacka nije imala sve ove osobine (primer - sklonost ka modernizmu), tako da je ova definicija u najmanju ruku sasvim proizvoljna i irelevantna.

Na kraju, ima li nacije koja ne poseduje bar neki od tih elemenata - primer "osecaj ponizenja zbog nadmocnijeg neprijatelja", "sklonost ka tradiciji" i sl.?

Pa hajde da sada sve nacije progladimo za fasisticke.
 
Poslednja izmena:
i da.... Hitler je samo raspaljivo najnize porive u choveku,budio zver sto bi se reklo.....u sustini bi je oratorski genije koji je zna da dodrne dusu slusalaca....i da vozi u pravcu kom zeli da vodi.mada za njega mislim da je verovao u to sto pricha i da je bio sanjar koji je umislio da ce da stvori brave new world.....da je cezar,napoleon aleksandar i slichno....
 
Opisano je nase drustvo. Ne samo nase, SRB, nego svako moderno drustvo.
Ili ja suvise gledam iskosa?

Malo se pricalo i o ekonomiji u fasizmu :http://forum.krstarica.com/showthre...-na-ekonomiju-u-fašizmu-i-nacionalsocijalizmu

Eko se zadrzao na uticaju psihologije na mase, socioloski je opisao drustvo koje je vec doslo, ma kako ga nazivali.

Jer,
ako u jednoj drzavi (ili uniji) ljude ucinis slabim i nesposobnim da se pobune, postace nesposobni i da razmisljaju.
Tada im lako mozes nametnuti neke vrednosti ili oduzeti postojece.
Vreme za takvu promenu je jedna do dve generacije.

Kako ljude uciniti slabim? Kako im slomiti volju i kicmu? Nepravdom!
Promovisanjem suprotnih vrednosti od onih koje zdrav razum nalaze.
Neko ce se prilagoditi, neko ce se saviti, neko ce se slomiti. Ali u sledecoj generaciji svi ce biti tabula rasa.
Tada ce prihvatiti bilo kakav -izam, posveceno jeftino i potpuno. I branice ga zivotom kao autenticno svoj.
 
Poslednja izmena:
U svemu tome je alfa i omega primena sile čoveka nad čovekom...Nema veze kakve sile...
A to je staro koliko i ova rasa ljudska a vrsta majmunska...Nesumnjivo je i ljudski predak bio teški fašista
čim se zasnovalo kakvo takvo društvo s prvim hijerarhijama...Navodno prvim počecima uzgoja poljoprivrednih
kultura i prekida s nomadskim načinom življenja...
Što bih opovrgavao Eka? On razmatra elemente fašizma od starog zoosterizma do savremenih unija država...
Ambicije tehnokrata su uvek,u svakom društvu,povremeno zavladavale društvima,a nije nikakva tajna da se to
redovno izvrgne u fašističko iskazivanje moći!
Zaboravio je,možda,dodati licemernost fašista pri izjavama za medije i pravoj takmičarskoj pomami ko će u tome biti
uspešniji-banalniji,a iskreniji...:evil::(:hahaha:
 
neko je shvatio da je za čoveka najbolja Disciplina.

Mnogi ljudi bi uspeli i mali lep život, samo da su disciplinovani.

Ali nisu..Nešto im ne da, i oni to znaju.

Svaki sistem, ako pretenduj a bude uspešan, mora da ima Disciplinu.

Otuda primena sile (fascio) ima svoje opravdanje, ali reklo bi se samo na kraće vreme.

Japan, Kina, Nemačka isl - uspešna su društva zahvaljujući disciplini, koja se uči od malih nogu.

Zarad očuvanja uspešnog društva, neki su rezovi neophodni. Žrtve takođe.
 
neko je shvatio da je za čoveka najbolja Disciplina.

Mnogi ljudi bi uspeli i mali lep život, samo da su disciplinovani.

Ali nisu..Nešto im ne da, i oni to znaju.

Svaki sistem, ako pretenduj a bude uspešan, mora da ima Disciplinu.

Otuda primena sile (fascio) ima svoje opravdanje, ali reklo bi se samo na kraće vreme.

Japan, Kina, Nemačka isl - uspešna su društva zahvaljujući disciplini, koja se uči od malih nogu.

Zarad očuvanja uspešnog društva, neki su rezovi neophodni. Žrtve takođe.

To i Eko govori,ali i Čomski...
Ustupak ljudske slobode i kreativnosti sistemu radi ostvarivanja primarnih egzistencijalnih ciljeva...
E,kad se to prenese sa ličnog na društveni plan,sublimira se i formira kao fašisazija društva!
Zato i liči savremeno nemačko društvo na ponovo fašizovano zbog prilično ustupaka ličnih
sloboda i kreacija društvenoj disciplini u vidu doslovne implementacije društvenih normi kojima
se obezbeđuje visoka sigurnost kolektivne egzistencije...
Tu ,jednostavno,ne postoji "dobra mera" ustupaka-to je prosta,linearna relacija (jednačina)!
 
A pro po proste relacije disciplina-sloboda=0 u srpskim okvirima znači da smo,
ako se doslovno počnu sprovoditi reforme ekonomije i društva u celini,na pragu
fašizacije Srbije! ! !
Jasno da nije tema,ali otud i silan otpor reformama:ko nas barbare sad da disciplinuje
i uvede u Uniju fašizovanih,silom disciplinovanih društava? Neće to ići lako! I ne treba...:hahaha::mrgreen:
 
Poslednja izmena:
neko je shvatio da je za čoveka najbolja Disciplina.

Mnogi ljudi bi uspeli i mali lep život, samo da su disciplinovani.

Ali nisu..Nešto im ne da, i oni to znaju.

Svaki sistem, ako pretenduj a bude uspešan, mora da ima Disciplinu.

Otuda primena sile (fascio) ima svoje opravdanje, ali reklo bi se samo na kraće vreme.

Japan, Kina, Nemačka isl - uspešna su društva zahvaljujući disciplini, koja se uči od malih nogu.

Zarad očuvanja uspešnog društva, neki su rezovi neophodni. Žrtve takođe.

tako je....:ok:
 
italija je prepuna zastranjenih socijalista medju umetnicima pa nije ni cudo da jedan genije kao eko svojim prepoznatljivim stilom uradi isto ono sto je radio u fukoovom klatnu a sto u prevodu znachi lozhio chitaoce... fasizam u onoj osnovnoj crti je nacistiji drustveni poredak lisen bilo koje forme lazi...barem u pocetku. da bi drustvo imalo bilo kakvu formu progresa ono mora da je konceptualno ustrojeno na tom modelu. lako cemo posle kada drzava ekonomski i vojno ojaca napustiti osnovno utemelenje i izigravati bel epok gde sve odise cistotom i romanticarskim zanosom na povrsini. neka bilo ko od vas koji negirate zdrave principe fasizma ode u bilo koju drzavu zapadnog sveta, britaniju, francusku, holandiju... pa neka pocne da u takvim ustrojenim sistemima terati mak na konac sa svojim liberalnim politickim shvatanjima koje se pre svega odnose na ponizavnje etnosa svake pa i najbenignije domace kulture. to se nigde ne moze. svaka nova drzava koja se stvori sta prvo radi? prvo oformi svoju crkvu, napise svoj bukvar, slazhe svoju istoriju, izmisli svoju kulturu... jel arbanasi, kamenjeri, ustashe i mudze treba da nas uce kako se to radi? nas srbe, kojima falsifikuju istoriju na ocigled celog sveta....

na papiru drzava moze da bude zdrava i majka tereza socijale za svakoga bez obzira na boju koze ili versko opredelenje, ali u stvarnosti je situacija drugacija. zasto su u francuskoj najveci deo obojenih getoizirani? nama se spocitava nebriga za nesrbe pre svega za cigane koji danas imaju prava vise od svih, a francuzi pre mesec dana dali nalog i javno obznanili deportaciju na hiljade takvih jer ih nerviraju.... ko nije ziveo sa anglosakoncima ne zna koji je stepen licemerja spram obojenih koji se zvanicno zaista tretiraju manje vise ok kao i svi dosljaci, ali samo jedan korak predjite preko linije da izvrgnete ruglu imperiju oseticete sistem spram koga je onaj u berlinu bio malo dete.

sta je u stvari fasizam? jednom sam pisao na tu temu onako ljudski i od srca zato sto nam je svima u srbiji pun qurtaz vise debila i idiota, papucara i slugeranja na vlasti koji svakom generacijom sve vise srozavaju ono jedino sto kod nas vredi. fasizam je u biti, prvo ja i moj narod, pa onda svi ostali. u ekstremnijim varijantama ide jedino ja i moj narod i niko vise, a u najekstremnijim svi koji nisu sa mnom i mojim narodom nasi su neprijatelji. znaci fasizam moze da metastazira od zdravog pokreta ka necem totalno uvrnutom i neprimerenom u bilo kom istorijskom periodu. zasto se to desava to je sad druga prica.

ne mozemo u srbiji potencirati i finansirati sve kulture,sve kicheve, sva mentalna dna gluposti, a one izvorne nacionalne se gnusati. to nije liberalizam ko sto sorosh fondacija voli da sere, to je ubijanje naroda i drzave, jer narod i drzava bez svoje kulture i istorije su nula. neprepoznatljivi etnos prostora na koji dodje bilo koji stranac ostavlja ga ravnodusnim. zasto konacno bilo ko iz tzv razvijenog sveta ide u pohode drugim kulturama... ne ide radi sopinga vec radi obrazovanja, radi sopstvenog oplemenjivanja i radi upoznavanja neceg novog kroz posetu novom terenu. u srbiji je toga moglo dosta da se vidi i da se cuje, jer je samo beograd bio jedno vreme svetska metropola bas te i takve kulture i gde su svi gosti uzivali u nasim srpskim vrednostima. onda su dosli idiioti sa djindjicem i tadicem koji su sve to namerno shebali jer su im tako nemci i ameri rekll da mora. i dostojevski je pre sto godina pisao o tome, parafraziram, yebala vas ta evropa bez naroda. danas su srbija a beograd posebno, skalamerija bede gde nema vise ni 10 posto nacionalnih obelezja zbog kojih su ljudi iz belog sveta dolazili makar da ovde snimaju filmove.

danas je srbija blato i kal svega, na jednom mestu mozete videti ruinirano narodno pozoriste koje ne radi, na drugom nacionalnu biblioteku koja isto nije dugo radila pa da ne bi onog manijaka ne bi nikad ni proradila, na trecem muzej moderne koje isto nije radio.... niko zvanicno ne zna razloge a svi izmedju redova znaju. danas iz srbije salju u nemacku relikvije da bi ih nemci cuvali, oni nemci koji su pre 70 godina otimali sve sto je kulturoloski vredno po svetu... znaci da su fasisti ljudi koji cene druge kulture bez obzira sto prisvajaju njihovu vrednost tom otimacinom. oni nisu arnauti koji ce da ruse crkve pale tudja groblja i falsifikuju tudju istoriju....danas mi sami, ne mi, vec politicka elita srbije dekretima unistava osnovu na kojoj pociva ova drzava, onaj glavni stub duhovnosti sa pravoslavljem kao jedinom smernicom... to samo satanisti mogu da rade a satanisti nisu fasisti jer satanisti znaju kako se iznutra drzava razara preko unistavanja onog najosnovnijeg kohezionog tkiva sto jednu staru drzavu sa bogatom istorijom kao sto je srbija drzi na mestu, ma koliko mnogi od vas mislili da je to sve proslost i da su svi zaboravili. i albaniju i balkanske ratove....

eko... lako je eku, u italiji maltene svaka zgrada je istorijski spomenik, gde god se okrenete vidite istoriju, umetnost izbija i iz vazduha koji disete... pa sto italija nije urnisala svoju kulturu naustrp price koju eko razglaba i vesto je vodi sa argumentovanom ekvilibristikom jezika koji samo on poseduje? zato sto se ovo nama desava desavalo se isto ili slicno italiji posle wwII kada su im amerikanci svakih 6 meseci menjali vlade i postavljali koga su hteli... ali ko god je bio postavljen nije mu palo na pamet da pljune na vatikan, da pljune na mikelandjela...a u srbiji se takmiche i ko ce vise da pljune i ko ce vise da unisti i ko ce da skrnavi najsvetije i da pritom bestidno tretira ovaj napaceni narod kao debile. ja rekoh da je krajnji cilj spc, zato ******... samo zato i ni zbog cega vise. kada i ako im to podje za rukom, sudbina nas srba ce biti zapisana kao sudbina jermena pa ce praunuci pitati nase unuke a sto ste im to dopustili. i ja se pitam cesto sto i svakim danom mi je potpuno logicno kako je nastala crna ruka, kako ja nastao apis i sta se desava u drzavi gde je sve lazno i gde se potencira laz na svakom koraku te stavlja na pijedestal najvece istine sa onim ogavnim cinichnim smeskom od mongolioda koje da sretnete na ulici presli bi od uzasa na drugu stranu jer biste pomislili da su neuspeli fetusi.

italija je vecna zapamtite... kada padne rim, pasce ceo svet, cela planeta... jer to je mesto sa jednim od najsvetjih tla na planeti i armagedona ce ako ga bude tamo poceti svoj krvavi pir. ali ne zbog rima toliko vec ko sto rekoh zbog vatikana. ako padne spc srbija ce nestati.... dzaba vam onda izlozbe norveskih avangardista ili kalifornijskih repera, francuskih marokanaca ili britanskih sika... to ce biti naklamnjeno ko sise na pile a bice recidiv onoga da u srbiji nije bilo zdravog fasizma onda kada je trebalo da ga bude na svakom koraku pa zato imamo nesto sto kobajagi lici na vorhola o kome ce nas poducavati neka stanija ili karleusa kao novi ministri kulture i prosvete... smejte se vi, zorica brunclik je trebala da bude za vreme milosevica ministar kulture i malo je falilo. sta novom ministru radi mongoloid tijanica je najbolji primer kako politicki lobi manipulise sa nacionalnim ponosom i srozava ga svakim danom praveci svakog ko ima veze sa kulturom prvo zrtvom a nekad i krivcem.

mnogi mozda nece rec razumeti od napisanog jer im je nejasno kako to da kultura ima veze sa fasizmom ali najveci broj ljudi je operisan danas od razmisljanja... nisu oni krivi, ima ljudi koji su slabije psihicke konstitucije i tesko da svi mogu izdrzati mentalni teror nad ovim narodom koji se radi vise od pola veka. ako se pravi srpski rodoljubi kojih ima i sto je interesantno najvise medju mladima, ne udruze i ne formiraju front spram ovih izdajnika svega sto je srpsko, necemo se dozvati svesti i nasi potomci ce doziveti sudbinu koju su nam krvnici namenjivali znamo dobro kolko dugo i to samo u proslom veku. a eko kaze to je tripovanje.... salonski filozofi nikada ne mogu biti isto to na terenu gde krv lipti na tone.

i za kraj, krv nije voda. pojedinci se razlikuju, ali generalno postoje zle i bolesne nacije koje ne mogu bez prolivanja tudje krvi. sa takvima praviti paktove je najcistija forma suicida i utopija drzavne politike ako ih prave politicari. takve promovisati naustrp zdravo razumskog govora iz naroda, to je najcistija forma izdaje. a izdaja radja najcistiji fasizam koji po pravilu vrlo brzo metastazira u jos vece zlo. mozda im je to i cilj.... onima koji se igraju sa nama i nasim sudbinama.
 
Drustvo je, od svog nastanka do danas, potpuno shizofreno.
Svako drustvo zeli da razvija sebe i svoje institucije. Zeli da razvije i cvrstom i jakom ucini kutiju kojom je oivicena. Kavez u kome zive ljudi zasticeni od spolja.
Takodje zeli da ulaze u svest i slobodu gradjana; ali bas ta licna sloboda je najjaca snaga za rusenje pomenutog kaveza.
Zasto bi se iko, bez licne ambicije i bolesnog cilja, druzio sa shizofrenim drustvom?
Zasto bi neko ko pretenduje na zdrav razum ucestvovao u tudjoj shizofreniji?
Zato sto se i on oseca bolesno i ugrozeno.

Zakljucak je da ovakvo nakaradno shvatanje drzave kao kaveza i prinude cini njene stanovnike mentalno bolesnim.
Ne treba ucestvovati u sopstvenom unistavanju.
Drzava je neprijatelj.

Izvorno znacenje reci disciplina je promenjeno da bi se sakrili cilj i smisao: ako neko i pronadje naziv, nece ga razumeti.
Naucice sledecu generaciju da rec sloboda oznacava pripadnost skinhedsima. Pa ko zeli slobodu, neka stedi za martinke.

Ucenje, dame i gospodo. Ucenje, drugarice i drugovi. Ucenje, ali ne iz majnkampfa, nego ucenje od Platona. Prevazidjen? Ma nemoj! Moze li se istina prevazici?
 
Drugarice i drugovi,
zelim da podsetim:
rec disciplina u bukvalnom prevodu znaci ucenje.

Zato vas molim da izbegavate nepoznate strane reci, i u raspravi koristite domace.
Zahvaljujem.

disciplina znachi postovanje principa funkcionisanja....zahvaljujem....a ako ti se ne svidjaju rechi to je vec tvoj problem....chovek lepo napiso a ti kako oces.....

- - - - - - - - - -

Drustvo je, od svog nastanka do danas, potpuno shizofreno.
Svako drustvo zeli da razvija sebe i svoje institucije. Zeli da razvije i cvrstom i jakom ucini kutiju kojom je oivicena. Kavez u kome zive ljudi zasticeni od spolja.
Takodje zeli da ulaze u svest i slobodu gradjana; ali bas ta licna sloboda je najjaca snaga za rusenje pomenutog kaveza.
Zasto bi se iko, bez licne ambicije i bolesnog cilja, druzio sa shizofrenim drustvom?
Zasto bi neko ko pretenduje na zdrav razum ucestvovao u tudjoj shizofreniji?
Zato sto se i on oseca bolesno i ugrozeno.

Zakljucak je da ovakvo nakaradno shvatanje drzave kao kaveza i prinude cini njene stanovnike mentalno bolesnim.
Ne treba ucestvovati u sopstvenom unistavanju.
Drzava je neprijatelj.

Izvorno znacenje reci disciplina je promenjeno da bi se sakrili cilj i smisao: ako neko i pronadje naziv, nece ga razumeti.
Naucice sledecu generaciju da rec sloboda oznacava pripadnost skinhedsima. Pa ko zeli slobodu, neka stedi za martinke.

Ucenje, dame i gospodo. Ucenje, drugarice i drugovi. Ucenje, ali ne iz majnkampfa, nego ucenje od Platona. Prevazidjen? Ma nemoj! Moze li se istina prevazici?

koji je tvoj cilj?
 
Pocnes od pocetka.
Nazoves stvari pravim imenom.
A onda sve postane ocigledno.
I logicno, i razumno.
Tada svaki sledeci korak postaje jasan, razuman, logican, dobar.

Problem je sto to ne mogu videti svi ljudi odjednom. Oni koji ne vide ce braniti kavez i smatrati te napadacem.
Ne vide da ne napadas njih, ni drustvo, nego samo trule temelje. Drzava je izgradjena na trulim temeljima iznad septicke jame. Zato se svi plase urusavanja.
Temelje treba menjati jedan po jedan. A tu jamu vise ne smemo puniti.
Prvi temelj se zove: nazivanje stvari pravim imenom (neki bi rekli istina, ali je to toliko potrosena rec da joj se promenilo znacenje).
 
navedi mi praktican primer ..cak i i u plemenskim zajednicama ..postoje principi njihovog funkcionisanja......hijerahija je bila bice i ostace.....ako ti mastats o nekoj horizontali organizacije od toga leba nema i niukada ga nije ni bilo..kao sto i ti imas glavu..koja vodi telo..tako i zajednica ima svoju glavu koja to telo-zajednicu vodi....ako je glava bolesna svo je telo bolesno....a glave saveremnih drustava su odraz tog istog drustva....to se krece od temelja drustva od porodice...
 
Mojim drugarima i meni je svejedno koja i kakva je država...Sposobni i sigurni u sebe,
uvek ćemo isplivati kako treba ,steći koliko treba i više,dostići željene pozicije i više
i biti individualno jaki da nam ne treba zaleđina bilo čija i bilo koga,a najmanje neke
tvorevine tek osvešćene rase ljudske,a vrste majmunske ,nazvane državom...
Samo slabići i oni s malom pišom priželjkuju da su moćni u nekoj državetini...Sve sami
Napoleoni kojima mogu sendvič s glave...
(Čudi me Vučić,on bar visok...ali ko zna...:mrgreen:)...
Tako da ja kao provereni antifašista,anticionista i svakovrsni anti-fanti-ne mogu na
žalost da podržim lepe lične ambicije tih pekinezera ljudskih jer se kose s mojim
ličnim interesima,a i ribolovačkim navikama ohohoj! Što bi pokojni Stari rekel:
"Sve su to buzeranti moj Miro..." (Miro je Krleža,se razme...)
Daklem...Tajna je u tome ko će dalje s motikom,a ko bez nje...Pošto su u Srbiji
SVI DO JEDNOG gadljivi na tu grozomornu alatku-pravac u popove,političare,
savetnike,službenike javnih ku...preduzeća,lopove,prevarante,a ostali u jadne
skin hedse tj,nikad ostvarene fašiste...Oni bi da kose,a drugi vodu da nose...
i još vodonosce da kanđijaju ili bar zajebavaju...
Ej,znaš kad??? Ni tad! ! !:hahaha::mrgreen:
 
Poslednja izmena:
da bi društvo moglo da računa na sve ono što zamišljamo kao Zdravo društvo, treba da postoji presek.

Reset. Format C/:

i da se krene iz početka.

Ali se postavljaju pitanja:

- Ko je u stanju da uradi format C.?
- da li (kao što i Fojerbah pita) vaspitač mora da bude vaspitan tj "što On da bude vladar a ne ja?"
- koja su to nova pravila koja će oda sada pa na dalje i u buduče svi poštovati i uvažavati kao dobra za sve?



da li bi pristali da nam se nekim čudom predstavi novi sistem života, ali da se svakome od nas uradi brisanje memorije, znanja, emocija, svega..i da nam se usnimi neki novi "program", koji će eto, biti bolji za sve..?

i šta bi taj program morao da sadrži?
 
navedi mi praktican primer ..cak i i u plemenskim zajednicama ..postoje principi njihovog funkcionisanja......hijerahija je bila bice i ostace.....ako ti mastats o nekoj horizontali organizacije od toga leba nema i niukada ga nije ni bilo..kao sto i ti imas glavu..koja vodi telo..tako i zajednica ima svoju glavu koja to telo-zajednicu vodi....ako je glava bolesna svo je telo bolesno....a glave saveremnih drustava su odraz tog istog drustva....to se krece od temelja drustva od porodice...

Hoces da ti prstom, na karti sveta pokazem oivicenu drzavu o kojoj pricam?
Nisi dovoljno pazljivo citao napisano.
Preporucujem odlazak na reku, dva do tri puta nedeljno. Posmatraj je. Posle mesec dana imaces potrebu da joj nesto kazes.
Ili ces mozda cuti da ona tebi govori.
Da li si tada lud?
Ne, prijatelju, samo si napravio prvi korak ka slobodi. To je kaznjivo, zabranjeno i anatemisano.

Kada bi provodio pet dana nedeljno u kladionici, bio bi dobar clan drustva i uzoran gradanin.
 
Hoces da ti prstom, na karti sveta pokazem oivicenu drzavu o kojoj pricam?
Nisi ti pazljivo citao moje reci.
Preporucujem odlazak na reku, dva do tri puta nedeljno. Posle dovoljno vremena imaces potrebu da joj nesto kazes.
Ili ces mozda cuti da ona tebi govori.
Da li si tada lud?
Ne, prijatelju, samo si napravio prvi korak ka slobodi. To je kaznjivo, zabranjeno i anatemisano.

Kada bi provodio pet dana nedeljno u kladionici, bio bi dobar clan drustva i uzoran gradanin.

pa brate ja sam rodjen pored reke i zivim pored reke....beton ne volim...a prirodu volim i postujem.....ali to nema veze sa ovim o chemu mi pricamo..hijerahija mora da postoji a da bi bilo sta funkcionisalo.... to imas i u samoj prirodi....
 

Back
Top