Quantcast

Uputstva za instalaciju Linux operativnih sistema!

falco

Ističe se
Poruka
2.007
instalacija ubuntu 8.10

U ovom uputstvu cu objasniti kako se instalira ubuntu, jer je po meni najlaski za pocetnike. Hteo bih da napomenem da razlika izmedju ubutnu-a i ostalih linux distribucija skoro i da nema jer koriste istu osnovu (kernel) i desktop okruzenje (gnome ili kde).


Zadnja stabilna verzija ubuntu-a je 8.10. Postoji i verzija 9.04 i ona je zvanicno izasla 2009.04.21 (ovako sam napisao iz razloga sto sam hteo da vam pokazem sta znace te brojke u nazivu i da bi vam predstavio cinjenicu da na svakih 6 meseci izlazi nova verzija sistema).

Ubuntu mozete da preuzmete sa sledeceg linka:
http://www.ubuntu.com/getubuntu/download

ili ako ne mozete da skinete sa interneta mozete da narucite besplatne diskove na adresi:
https://shipit.ubuntu.com/

Instalaciju koju ste skinuli je u .ISO formatu tako da je potrebno da narezete disk pomocu nekog programa koji podrzava rezanje .ISO fajlova (mozete da koristite nero ili uputstvo na temi: http://forum.krstarica.com/threads/283884).


Pre nego sto pocnete sa instalacijom ubutnu-a morate da namestite u BIOS-u da vam po startovanju racunara sistem prvo proveri da li se neki disk za instalacijom opeartivnog sistema nalazi u CD rom-u.(podesavanje u BIOS-u sam objasnio na temi: http://forum.krstarica.com/threads/283884).

Postoje dve mogucnosti istalacije Ubuntu-a. Preko live CD-a I preko alternativnog CD-a. Razlika je u tome sto vam live cd pruza mogucnost da probate ubuntu bez bilo kakvih posledica po vas sistem I ako se odlucite mozete posle da instalirate OS.

Da bi ste mogli da instalirate ubuntu 8.10, vas racunar mora da imam minimum sledecu konfiguraciju:


300 MHz x86 procesor
384 MB sistemske memorije (RAM)
4 GB prostora na čvrstom disku (HDD-u, za punu instalaciju i Swap particiju)
Grafičku karticu sposobnu da prikaže 640x480 rezoluciju
CD-ROM uredjaj ili mrežnu karticu

dok je preporučljivo da imate:

700 MHz x86 processor
384 MB sistemske memorije (RAM)
8 GB prostora na HDD-u
Grafičku karticu sposobnu da prikaže 1024x768 rezoluciju
Zvučnu karticu
Mrežnu ili internet konekcijuPocetak instalacijePo ucitavanju sadrzaja CD-a otvara se prozor u kome korisnik treba da izabere jezik instalacije.

Instubu000.jpgPo odabiru jezika pojavljuje se sledeci meni:

Instubu001.jpgtu je potrebno da izaberete “Try ubuntu without any change to your computer”.


Po odabiru ove opcije prvo se pojavljuje

Instubu003.jpg


sto predstavlja ucitavanje probnog ubuntu-a sa cd-a I na kraju pojavljuje se I sam sistem

Instubu004.jpg


Ovako izgleda ubuntu i pomocu ove LIVE verzije mozete da pogledate i da testirate. Hteo bih samo da napomenem da ovo nije potpuno funkcionalni sistem jer se podize sa diska. Funkcionise samo oko 60% sistema. U slucaju ako se predomislite I ne zelite da instalirate ubuntu, dovoljno je samo da kliknete na crveno dugme u desnom gornjem uglu gde pise “user” I da odaberete restart racunara.

Da bi ste instalirali ubutnu kliknite 2x na ikonicu install.

Otvara se prozor u kome mozete da izabere jezik na kome ce da bude ceo opeartivni sistem. Ja sam izabrao Engleski jer sam navikao da radim sve na engleskom.

Instubu005.jpg


U sledecem koraku se bira vasa lokacija

Instubu006.jpg


Lokaciju odabirate ili klikom na mapi ili jednostavnim odabirom sa padajuceg menija.

Odabir mape tastature je sledeći korak instalacije. Podrazumevani izbor je USA i ako na tastaturi nemate RS karaktere (š,đ,č,ć...) možete slobodno nastaviti sa podrazumevanim izborom. Ukoliko imate tastauru sa srpskim latiničnim karakterima, u levoj koloni odaberite Serbia a u desnoj Serbia - latin, i kliknite na Forward.

napomena: mapa tastature se može izmeniti i u Ubuntu-u instaliranom na HDD.

Instubu007.jpg


Sada dolazi onaj najtezi deo :) (samo se salim :P)

Sad je potrebno odrediti na koji nacin ce se instalirati na hard disk. Postoje 3 mogucnosti:

1)ako zelite da sacuvate postojeci sistem (npr. Zelite da imate I windows I ubuntu) izaberite prvu opciju: "Guided - resize the partition and use the freed space". Ova opcija ce se pojaviti samo ako imate jos jedan sistem instaliran na racunaru. Hteo bih da napomenem da ce posle windows boot loader da bude zamenjen sa ubuntu GRUB-om.

2)Ako zelite da izbrisete postojeci operativni sistem, ili ako je hard disk prazan onda izaberite opciju "Guided - use entire disk."

3)Manual je treca mogucnost I preporucljivo je da je ne koriste pocetnici.


UPOZORENJE: SVI PODACI NA SELEKTOVANOJ PARTICIJI ILI HARD DISKU CE BITI OBRISANI

ubuntu810installation-large_007.jpg


Sledeci korak je da unesete podatke kao sto je vase ime, ime koje cete koristiti za log in, vasu sifru, kako ce se zvati racunar I na kraju postoji opcija da se sistem sam ucitava tako da nece biti potrebno da stalno unosite sifru.

Instubu020.jpgUbuntu sa sobom donosi i asistenta migracije koji vam omogućuje da uvezete svoja dokumenta i podešavanja iz postojećeg operativnog sistema (XP ili neki drugi GNU/Linux). Ako ne zelite da kopirate podatke sa drugog OS, kliknite na forward

Instubu021.jpgZadnji korak instalacije donosi pregled svih unetih izmena. Sve promene koje ste uneli biće zapisane na HDD tek kad kliknete na dugme Install (osim preraspodele prostora na HDD-u koja je već zapisana).

Instubu022.jpg


Ukoliko imate jos neku particiju ili HDD I ako zelite da se automatski ucitava I ova particija ili HDD kliknite na dugme “Advanced” I u prozoru koji se pojavi izaberite zeljenje particije.

ubuntu810installation-large_010.jpg


kada zavrsite da odabirom kliknite na ok I u prethodnom prozoru kliknite na install. Time ste poslali signal racunaru da pocne sa instalacijom sistema.

Instubu023.jpg


Kada se zavrsi instalalcija sistema, pojavice se prozor u kome vas obavestava da je potrebno da se restartuje racunar.

Instubu024.jpg


Ubuntu nastavlja sa gašenjem računara do tačke kada će zatražiti da izvadite instalacioni medij iz računara i da pritisnete tipku Enter za nastavak reseta.

Instubu025.jpg


Nakon izvršenog reseta računara učitava se program GRUB, koji nudi izbor operativnog sistema za podizanje. U sledećih 10 sekundi treba strelicama na tastaturi "na gore" ili "na dole" postaviti selekciju na željeni operativni sistem i pritisnuti tipku Enter, ukoliko se to ne učini GRUB će jednostavno podići prvi operativni sistem sa liste t.j. Ubuntu 8.10.
Ovde se vidi da je prvi na listi Ubuntu 8.10, drugi je Ubuntu 8.10 recovery mode t.j. mod koji se koristi u slučaju pada sistema, treći je Memtest t.j. program za testiranje memorije i četvrti je postojeći operativni sistem. Ukoliko želite da podignete vaš stari sistem dovoljno je tikom "strelica na dole" postaviti selekciju na njega i pritisnuti tipku Enter.

Instubu026.jpg


Po podizanju ubuntu-a pojavljuje se log in prozor I na kraju vas desktop.

ubuntu810installation-large_015.jpg
 
Poslednja izmena:

falco

Ističe se
Poruka
2.007
Instalacija Fedore 10

Fedora 10 je poznata jos i kao Cambridge i pojavila se na trzistu 25.11.2008. godine.

Da bi ste instalirali Fedoru 10 potrebna vam je odgovarajuca instalacija (i386 ili amd64) koja se reze na DVD. Instalaciju moze da skinete sa adrese:

http://fedoraproject.org/get-fedora

Kada skinete instalaciju, narezite je na prazan DVD po uputstvu sa teme: http://forum.krstarica.com/threads/283884(potrebno je na ovaj nacin da se reze zbog toga sto je to .ISO fajl i da bi disk bio butabilan).

Pocetak instalacije:

Ubacite DVD u citac i restartuje racunar. Ako ste pre toga podesili da vam se sistem podize sa diska, trebalo bi da vam se pojavi sledeci prozor (ako niste podesili, mozete to da uradite kao sto je opisano ovde http://forum.krstarica.com/threads/283884 ). Taj "program" koji vam se prikazao je GRUB i omogucuje vam da instalirate sistem, oporavite sistem, proverite memoriju i na kraju da izadjete iz instalacije.

fedora10installguide-large_001.jpg


odaberite opciju install or upgrade an existing system

Sledece sto se pojavljuje predstavlja detekciju komponenti vaseg racunara.

Kada se zavrsi ucitavanje diska i detekcija komponenti vaseg racunara pojavljuje vam se mogucnost da izvrsite testiranje diska. Ovde slobodno izaberite opciju "Skip".

Posle toga pojavljuje vam se Anakonda (tako se zove Fedorin instalacioni program :))

fedora10installguide-large_004.jpg


idite na "Next"

U sledecem prozoru izaberite jezik koji ce te da koristite tokom instalacije

fedora10installguide-large_005.jpg


posle toga, u narednom prozoru izaberite vasu tastaturu (ovde birate jezicku konfiguraciju vase tastature)

fedora10installguide-large_006.jpg


zatim unesite naziv koji ce da predstavlja vas racunar

fedora10installguide-large_007.jpg


izaberite vasu lokaciju

fedora10installguide-large_008.jpg


unesite sifru buduceg administratora. Ova sifra je potrebna kako bi ste sprecili upad na vas racunar i bezpravno instaliranje programa

fedora10installguide-large_009.jpg


U sledecem koraku se vrsi odabir particije gde zelite da instalirate novi sistem. Ako imate prazan hard disk samo pritisnite "Next". Obavezno proverite da li je namestena opcija "Remove all partitions on selected drives and create default layout" .U slucaju ako zelite da neku particiju podelite (nemate mogucnost da ispraznite tu particiju a ima dosta slobodnog mesta) onda odaberite opciju "Use free space on the selected drives and create default layout". Potrebno je da na toj particiji imate minimum 10 GB praznog prostora od koga ce se napraviti nova particija.

fedora10installguide-large_010.jpg


Da bi ste bili sigurni od upada na vas racunar mozete da izvrsite enkripciju particije (nije obavezno. Ako ne zelite da vrsite enkripciju u prethodnom koraku odstiklirajte opciju za enkripciju). Enkripcija predstavlja sifrovanje sadrzaja vase particije tako da ce svi vasi podaci na njoj biti sigurni.

fedora10installguide-large_011.jpg


Pojavljuje vam se prozor u kome je potrebno da pritisnete "Write changes to disk".

fedora10installguide-large_012.jpg


posle toga dolazi do formiranja te nove particije

fedora10installguide-large_013.jpg


U sledecem prozoru odaberite opcije kao sa slike. U prvom polju prozora ste izabrali da ce se vas racunar koristiti za kucnu ili kancelarisjku upotrebu (postoje jos opcije da vas PC bude server i da se koristi za pravljenje software-a). A u drugom delu prozora ste izabrali sta ce se koristiti prilikom instalacije. kada pritisnete Enter, krece instalacija sistema.

fedora10installguide-large_015.jpg


pocela je instalacija sistema

fedora10installguide-large_016.jpg


fedora10installguide-large_017.jpg


kada se pojavi naredni prozor znaci da ste uspesno instalirali sistem i da je potrebno restartovanje racunara. Kliknite na dugme "Reboot".

fedora10installguide-large_018.jpg
.

Izvadite disk i prilikom ponovnog podizanja sistema, podizace se sistem sa vaseg hard diska

fedora10installguide-large_019.jpg[


ako ste uneli da se vrsi enkripcija particije pojavljuje se sledeci prozor:

fedora10installguide-large_020.jpg


unesite vasu sifru i pritisnite enter na tastaturi.

Sistem nastavlja da se podize i pojavjuje se Wizard koji ce vam pomoci oko daljeg podesavanja.

fedora10installguide-large_021.jpg


dalje vam se pojavljuje ugovor

fedora10installguide-large_022.jpg


U narednom prozoru unesite vase trazene podatke

fedora10installguide-large_023.jpg


podesite vreme i datum

fedora10installguide-large_024.jpg


U sledecem prozoru stiklirajte opciju "do not send profile" i idite na "Finish".

Posle toga pojavljuje se prijavna strana

fedora10installguide-large_025.jpg


I na kraju pojavljuje se vas novi desktop

fedora10installguide-large_026.jpg
 
Poslednja izmena:

automatic

Obećava
Poruka
79
Evo ja cu da dodam uputstvo za Mandrivu made by Ja :D

Da ne ponavljamo sve pocecemo odavde :
Ako imate instaliran windows uradite bekap podataka, proveru hard diska i defragment kako bi se smanjila mogucnost gresaka i problema.

Nakon rezanja restartovati racunar i u biosu podesiti first boot device i sl. bude cd/dvd.

1. Ako je sve proslo ok, docekace vas ovakav screen:

Sacekajte 10 sec ili pritisnite Enter.

2.Sistem ce poceti sa ucitavanjem i onda vam postaviti par pitanja- jezik,prihvatanje licence, vremesku zonu, tastaturu, i sl.


3.Sada je Linux sistem podignut u live rezimu i mozete slobodno isprobati programe, mogucnosti, da li sav hardver radi,...

(slika je smanjena na 800x600)

4. Pocetak instalacije. Kliknite (2 put ;)) na ikonicu Live install, pa zatim next.


5.E sad dolazimo do mesta gde ima najvise problema, nejasnoca i pitanja.

Predlazem da ostavite izbor broj 1, kliknite next.

6.Sada ce vas pitati sa koje particije zelite da uzmete slobodan prostor i napravite linux particije. Konkretno u ovoj test instalaciji ja sam izabrao D: jer ima dosta slobodnog mesta.


7.Sada ce vam izaci upozorenje da cete pomerati particije, i sta da uradite da bi ih izbegli. (bekap podataka, provera hard diska, defragment), ako ste sigurni da je sve ok, kliknite next.


8. Sada ce vas pitati koliko prostora zelite da odvojite za nove particije, tj koliko da zadrzite na vec postojecoj.


9.Recimo da odvojimo oko 5 GB za linux,pa kliknite next. Resize ume da potraje. Setup ce automatski osloboditi 5GB prostora i automatski napraviti potrebne particije.(root tj /, swap i home).


12.Sada ce vas informisati da kada sledeci put pokrenete gnjindows :hahaha: da ce on proveriti sta se desilo sa particijama.Kliknite Ok.


10.Sledi pitanje o modulima. Da li da sistem izbaci sve sto je nepotrebno, npr drajvere za dial-up modeme, sta ce vam ako uopste nemate dial-up modem i sl, u tom slucaju kliknite next, ako zelite da zadrzite sve kliknite skip.


11.Pocinje instalacija koja traje 15-30 min.


12.Na kraju instalacija bootloadera. Ako imate 1 hard disk ostavite sve po defaultu. Ako imate vise njih moracete malo da procitate dokumentaciju.


13.Sledece je pitanje koji sistem da se startuje po automatizmu. Naravno sada je postavljeno da kad startujete racunar pokrece odmah Linux, mozete to izmeniti tako sto obelezite windows, pa kliknete modify i cekirate Default opciju.

(slika je smanjena na 800x600)

14. Kraj instalacije. Kliknite na Finish, restartujte (izvadite live cd) i eto ga.


15. Sada kada imate instaliranu Mandrivu, pitace vas za drzavu u kojoj ste.


16. Ako internet odmah radi tj podesen je, pokrenuce se update tj dodavanje repozitorijuma.


17.Sad je na redu kreiranje korisnika (unesite ime, login i password) i postavljanje administratorske sifre, ona se unosi svaki put kada podesavate sistemske stvari itd. Morate kreirati bar 1 korisnika sa svojom sifrom, koja nesme biti ista kao administratorska (root).

18. Na kraju ce vas pitati da li zelite da se pridruzite mandriva zajednici, poslati podatke o svom racunaru itd. Ako zelite popunite i klikcite next, ako nezelite samo klikcite "decline".Nadam se da ce ovo uputstvo pomoci da predjete na Linux i osetite ukus slobode,brzeg rada racunara, zaboravite na viruse,itd. :super:

Update: Za Linux OS dovoljna je 1 particija (root), ali za pravilan rad i napredne mogucnosti potrebe su 3 particije:
Root (oznaka je /) - Ovde ce biti instaliran sistem i svi programi. Dovoljna velicina je oko 10 GB, ext3 filesistem.
Swap - Ovu particiju ce sistem koristiti kao virtuelni ram. Velicina do 1GB, linux swap filesistem
Home - Ovde ce biti korisnikova dokumenta, slike, ... (Slicno kao My Documents u windows-u), podesavanja programa, ... Ova particija je narocito bitna jer ako predjete na noviju verziju distribucije podesavanja ce ostati. Velicina sto veca, ext3 filesistem.

Particije mozete kreirati po volji izborom opcije "custom disk partitioning" ali bih to preporucio samo veoma iskusnim osobama jer je mogucnost zabune velika, mnogo toga moze poci naopako a greske je skoro nemoguce ispraviti bez gubitaka podataka.
 

automatic

Obećava
Poruka
79
Jos jedna zanimljiva ocija da se Linux vrlo lako moze staviti na vas flash drive koristeci postojeci Live CD, ili iz windowsa.

Mandriva
Skinuti http://ftp.free.fr/mirrors/ftp.mand...official/iso/2009.1/mandriva-seed-windows.zip, raspakovati zip i pokrenuti mandriva-seed.exe.


Izabrati iso fajl klikom na dugme browse, obeleziti flash koji zelite na target device, i pokrenuti klikom na create Live usb.

Iz linuxa Live usb se moze napraviti na vise nacina, istim alatom mandriva-seed.sh (mora se pokrenuti kao root) http://ftp.free.fr/mirrors/ftp.mandriva.com/MandrivaLinux/official/iso/2009.1/mandriva-seed.sh ili recimo direkno preko terminala koriscenjem dd komande (uraditi unmount,otvoriti root terminal,i uneti komandu: dd if=mdvfilename.iso of=/dev/sdX ,zameniti mdvfilename.iso odgovarajucom putanjom do iso fajla i zameniti sdX odgovarajucom oznakom flash-diska, najcesce je sdb). :ok:

Ubuntu
Iz windowsa recimo moze preko UNetbootin http://unetbootin.sourceforge.net/ ili pokrenuti Ubuntu i izabrati System -> Administration -> Usb Startup Disk Creator


Fedora
Skinuti https://fedorahosted.org/releases/l/i/liveusb-creator/liveusb-creator-3.6.5.zip, raspakovati zip i pokrenuti liveusb-creator.exe.


Iz Fedore mozete isti alatom (instalirati ga preko Add/Remove software ili komandom u terminalu : yum install liveusb-creator)
 
Poslednja izmena:

falco

Ističe se
Poruka
2.007
Instalacija ubuntu 8.10 (Intrepid Ibex) u okviru windows-a​

Postoji mogucnost da instalirate ubuntu 8.10 (moze tako da se instalira i ubuntu 9.04) u okviru vaseg windowsa XP ili Viste, pravo sa vaseg hard diska ili Cd-a i bez potrebe za particionisanjem istog. Wubi je sada integrisan u ubutnu 8.10 i instalacija ubuntu-a u okviru windowsa je maksimalno pojednostavljena.

Za razliku od regularne instalacije nije potrebno da podesite u BIOS-u da se prvo podize sistem sa diska, vec je dovoljno da kasnije u okviru windowsa pokrenete instalaciju sa CD-a ili sa hard diska.

(Instalaciju skinite, narezite ili narucite kao sto sam vec objasnio u prvom postu)

Kada narezete na cd ili kada ste skinuli instalaciju na vas hdd, Instalaciju mozete da pokrenete tako sto ce te kliknuti 2x na install ikonicu.

Pojavljuje vam se sledeci prozor

ubuntu-wubi-1.png


Postoje 3 opcije:

"Demo and full installation" - kada izaberete ovu opciju i restartujete racunar ova instalacija se ponasa kao live cd. To znaci da mozete da testirate ubuntu bez instaliranja i mozete da potpuno instalirate ubuntu na nacin koji je opisan u prvom postu.

"Install inside Windows" - omogucuje da instalirate ubutnu u okviru windows-a bez rekonfiguracije vaseg hard diska. Jedini problem moze da vam predstavlja to sto opcije "suspended" i "hibernation" su iskljucene i sto je sistem za nijansu sporiji od sistema koji je na regularan nacin instaliran (prvi post). NA OVAJ NACIN INSTALIRAN UBUNTU ZAVISI OD WINDOWSA I AKO PONOVO INSTALIRATE WINDOWS, UBUNTU VAM NECE RADITI. Ako zelite da obrisete ubuntu sa vaseg racunara, dovoljno je da odete u Control Panel/Add and Remove i obrisete kao obican program. Postoji i u ubuntu fascikli i "ubuntu unistall" program za brisanje sistema.

wubi-uninstall_small.png


"Learn more" - sadrzi objasnjenje sta je ubuntu kao i besplatne programe koje mozede da instalirate i koristite u okviru Windowsa.


Izaberite drugu opciju (tj. "Install inside Windows")

Pojavljuje vam se sledeci prozor:

13TC-ubuntu-wubi.png


ovde mozete da izaberete

- na kojoj particiji ce te instalirati ubuntu

- velicina prostora koji ce da zauzme ubuntu (preporucujem 15 GB da bi sistem mogao brzo da radi i da bi ste mogli da instalirate i pratece programe)

- desktop okruzenje mozete da koristitite gnome (tj. ubuntu okruzenje), KDE (kubuntu), xubuntu ili mythubuntu. Preporucujem da izaberete neku od prve dve opcije.

- jezik vaseg sistema

- ime buduceg korisnike kao i njegovu sifru

kada ste sve ovo podesili idite na dugme Install i time pocinje instalacija

Install_20Ubuntu_Wubi_05large-1.pngKada se ubuntu instalira racunar ce se restartovati (mozda ce biti potrebno da ga sami restartujete). Sada ce vam se pojaviti windows boot manager (koji ima istu funkciju kao i GRUB) na kome mozete da izaberete koji sistem ce te koristiti.

install-ubuntu-windows-1.jpg


To bi bilo sve :)

P.S: malo je sareno jer sam koristio tudje slike, ali to nije uticalo na proces instalacije :).
 
Poslednja izmena:

drzare

Aktivan član
Poruka
1.475
свака част на труду ...
Обзиром да сам за прву инсталацију linux-a одабрао cp6linux због могућности да све радим на српском и да је то протекло без икаквих проблема, могу рећи да је инсталција linux једноставнија него инсталација појединих програма на XP-u..
Сад већ користим Kubuntu 9.04 са KDE4.3 :)
 

dujkenujkeme

Ističe se
Poruka
2.358
Poslednja izmena:

falco

Ističe se
Poruka
2.007
http://www.ubuntu-rs.org/wiki/Instalacija_Ubuntu-a_8.10

za instalaciju ubuntu slike su sa UBUNTU-RS wikija :)
(u stvari je direktno linkovano meni ne smeta al proverite ipak
da li je u redu ili da mora izvor da se postavi pri postavljanju članka)

wikin.png

imate i dodatnu dokumentaciju , ljudi su se trudili bar zaslužuju da se pomene
http://www.ubuntu-rs.org/wiki/Glavna_strana

anyway bambi za trud što je ukomponovano u istoj temi i za druge distribucije ;) :klap: :klap:

Koristio sam slike sa www.ubuntu-rs.org i wwww.softpedia.com jer da sam morao sam da ih napravim, ne verujem da bih imao vremena. A i ne verujem da bi se neko ljutio sto sam iskoristio slike, sobzirom da sam ih koristio da bih prosirio ubuntu zajednicu a ne za svoju korist. :)
 

Night Prowler

Domaćin
Poruka
3.052
Pokušavam da instaliram Ubuntu 9.04, pored već postojećeg Windows XP-a.. dakle želim "Dual Boot"...
Pri instalaciji ubuntua, tačnije u 4/7 koraku mi se ne pojavljuje opcija: "Install them side by side, choosing between them at each startup", Zašto mi se ne pojavljuje ta opcija?

Imam 2 HDD-a:
1. Maxtor 40 GB, podeljen na 2 particije (po 20GB), na C: particiji mi je instaliran WinXP... ja bih ubuntu 9.04 takođe smestio na istu (C:) particiju....
2. je WD 80GB- koji je pretpostavljam ne bitan u ovoj priči...
 

automatic

Obećava
Poruka
79
Pokušavam da instaliram Ubuntu 9.04, pored već postojećeg Windows XP-a.. dakle želim "Dual Boot"...
Pri instalaciji ubuntua, tačnije u 4/7 koraku mi se ne pojavljuje opcija: "Install them side by side, choosing between them at each startup", Zašto mi se ne pojavljuje ta opcija?

Imam 2 HDD-a:
1. Maxtor 40 GB, podeljen na 2 particije (po 20GB), na C: particiji mi je instaliran WinXP... ja bih ubuntu 9.04 takođe smestio na istu (C:) particiju....
2. je WD 80GB- koji je pretpostavljam ne bitan u ovoj priči...

Side by side znači oba sistema na računaru a ne fizički na istoj particiji. Jedini način da instaliraš ubuntu na "C" je preko wubi tj opcija "Install inside windows"
 

Night Prowler

Domaćin
Poruka
3.052
OK. oslobodio sam celu D: particiju, ima oko 19 GB slobodnog prosora...
pokrećem instalaciju (ubuntu 9.04) i 4. korak igleda ovako:
http://i212.photobucket.com/albums/cc11/Jelles/UBUNTU4a-7.jpg

dakle, ne postoji opcija "Install them side by side, choosing between them at each startup"
onda kliknem na opciju: "Specify partitions manually"
i dobijam:
http://i212.photobucket.com/albums/cc11/Jelles/UBUNTU4b-7.jpg

hoću na sda5 particiju da instaliram ubuntu, kako to da izvedem? da li idem na "Edit Patrition" ?
 

YT1RDI

Primećen član
Poruka
512
Можда негде има дискусија али нисам успео да нађем због катастрофалне конекције.
Линпус лајт. Тврде да се систем диже за 6 секунди а још му треба 1 за излазак на интернет.:eek:. Добро, нек лажу 50% па је супер. Знам да је комерцијална верзија али сам уз рачунар добио и рикавери ДВД за Лимпус па претпостављам да су ту и кључеви (сигурно је био инсталиран). Елем, како да убијем иксП и инсталирам поменути?:sad2: Рачунар нема хдд него ссд.:worth:
 

Rody Paypper

Obećava
Poruka
61
prva.jpg


Ovo je sadrzaj foldera koji sam skinuo sa torenta 700MB, nakon instalacije Ubuntua za koju je trebalo povezivanje na net i pokretanja (sve funkcionise savrseno) Na disku C pojavio mi se
folder tezine 3,62GB sa sledecim sadrzajem

druga.jpg


Molim nek mi neko objasni gde se nalazi taj iso file koji treba da narezem na disk, ili je to zapravo ovaj sadrzaj sa druge slike.
 

falco

Ističe se
Poruka
2.007
Ovo je sadrzaj foldera koji sam skinuo sa torenta 700MB, nakon instalacije Ubuntua za koju je trebalo povezivanje na net i pokretanja (sve funkcionise savrseno) Na disku C pojavio mi se
folder tezine 3,62GB sa sledecim sadrzajem
Molim nek mi neko objasni gde se nalazi taj iso file koji treba da narezem na disk, ili je to zapravo ovaj sadrzaj sa druge slike.

Ta arhiva (izgleda kao rar ili zip fajl) je .iso fajl i on se reze na disk (u ovom slucaju na dvd). Vodi racuna prilikom rezanja jer mora da se reze kao .iso fajl a ne kao obican disk.
 

falco

Ističe se
Poruka
2.007
Можда негде има дискусија али нисам успео да нађем због катастрофалне конекције.
Линпус лајт. Тврде да се систем диже за 6 секунди а још му треба 1 за излазак на интернет.:eek:. Добро, нек лажу 50% па је супер. Знам да је комерцијална верзија али сам уз рачунар добио и рикавери ДВД за Лимпус па претпостављам да су ту и кључеви (сигурно је био инсталиран). Елем, како да убијем иксП и инсталирам поменути?:sad2: Рачунар нема хдд него ссд.:worth:

pa verovatno isto ubijas kao i kad imas hdd... Formatiras memoriju i onda pokrenes instalaciju sa diska ili sa usb memorije
 

starolecanin

Primećen član
Poruka
852
Ljudi imam mali problemcic...
Imam 2 particije, a jednoj XP na drugoj svasta, znaci tu slazem stvari, muzika, programi itd. E sada, citajuci po netu i probajuci, napravio sam na dva mesta "unallocated" prostor, i to jedna od 50Gb (tu bih stavio ubuntu) i druga od 2.5Gb (tu bih onaj "swap"), i postavim ja da je ova veca "ext3" a manja "swap", i kada kliknem na "forward" pojavi mi se ovo na ekranu
"No root file system is defined.
Please correct this from the partitioning menu"

Sta da radim da mogu instalirati ubuntu 9.04?
Hvala svima unapred na pomoci. Probao bih ja stosta ali skupo sam probao to "probanje" prosli put pa mi se sada ne zeza vise, da postavim i ubuntu na koji planiram da predjem i da sam miran.
Edit: uf ala ga sroci :) to mi se desi kada u toku instalacije dodjem do dela kada me pita gde instalirati, pa kada uzmem poslednju opciju, da sam izaberem particije...
 
Poslednja izmena:

starolecanin

Primećen član
Poruka
852
Pokusacu da ti objasnim:
1 particija) u polje: Use as izaberes iz padajućeg menija: ''ext3'' (tu se instalira Linux)
u polje: Mount point upiši: /
2 particija) u polje: Use as izaberi iz padajućeg menija SWAP (to ti je ona particija od 2.5GB i to je dodatna RAM memorija)

Uspesno obavljano, hvala puno!!!
Edit: e sada imam novi problemcic: kada startujem XP stalno mi izbaci "Found new hardware", kaze da ima problem da ga instalira, kliknem na "Finish" i ono se opet pojavi i tako u beskonacno :( i naravno ne vidim particiju na kojoj sam instalirao Ubintu. Ima li leka?
 
Poslednja izmena:

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.