Upravljanje kućnim budžetom

Sjajna tema.Nažalost, zaista ne umem sa novcem.Često kupujem ono što mi se svidi, posebno za decu.Tu sam lake ruke.MM pada često u nesvest kad mu kažem koliko sam platila neke, recimo, dečije cipelice.Uvek prokomentariše kako on sebi dva para kupi za 1 njihove. Pa nisam ja kriva što je dečija garderoba tako skupa. Uglavnom, kad vidim da sam baš, baš preterala, ja pojačam priliv kućnog budžeta.Radim ko crnac i onda se opet troši. Užas jedan.Stidim se.Evo obećavam da ću sledeća 2 meseca da vodim evidenciju troškova.Mada, sećam se da kad nam se rodilo prvo dete, da sam pisala troškove.kada sam videla da nam troškovi su duplo veći nego prihodi, rešila sam da batalim matematiku. Obećavam štedeću

Poslednja izmena:
Ma ne moraš ti da batališ ništa što te čini sretnom, ako možeš to sebi da priuštiš,
reče da kad potrošiš....više radiš, pa opet trošiš...eeee........to je ono što mnogi od
nas nemaju mogućnost da dodatno rade...ne zato što neće, već jednostavno što za
te takve poslove, uglavnom se izbore ljudi koji imaju nekog da ih malko pogura,
preporuči...šta god...:think:

Reč je o tome da ti preživiš sa onim što imaš, a po meni ako se živi od jedne plate,
ne da moraš da vodiš računa, već i pored svog vođenja računa, gašenja svetla, štednje
na sve strane...ne može da se preživi....ili se preživljava sa teškom mukom
na žalost.....:sad2::sad2::sad2:

Nije Afrodita samo to.Nego ljudi neće da rade.Kad im se ponudi neki posao, razmišljaju do besvesti pa nazad.Sećam se i dok sam studirala da mi zaista ništa nije bilo teško.Držala sam časove matematike, preko leta sam radila preko Omladinske.Odemo moja drugarica i ja do Omladinske, predamo dkumenta, ja dobijem posao posle 20 minuta, ona ide još 20 dana i kao šatro ga čeka.Nije joj odgovaralo da radi kao kafe kuvarica, spremačica-govorim o poslovima koji se nude sezonski omladincima.Ne znam da li je očekivala mesto generalnog ili nešto slično.Sa nekih 20-tak godina, dok je bio letnji raspust i spremanje ispita za septembar, ustajala sam u 4.00 da bih sa jednog kraja grada stigla u jedan restoran nedaleko od Avale.Sve bih spremila po restoranu, uglancala, onda pripremila papire za plaćanje, sredla knjige itd.Restoran se otvarao u 09.00.Ja se ponovo vratim posle posla kući, spremim klopicu sebi i mladjem bratu, a da imala sam i gošću celo leto. Onda idem da učim, uveče izlasci.I tako u krug.Od tih para-a baš su bile lepe parice, obnovila sam garderobu u inostranstvu. I sada je slična situacija. Ljudima je lakše da kukaju, nego da nešto rade.

Dobro ima toga....poštujem, ali znam da ja lično nisam takva, i ja sam leti radila,
spajala lepo i korisno...pa letnje raspuste provodila radeći na moru, tada su bila
ona radnička odmarališta...smeštaj, klopa, plus plata.....:super:...a, nisam
morala...sve je to stvar vaspitanja...:think:...opet ima puno roditelja koji sam
čula da kažu...neka ja ću umesto njih neka uživaju..a posle kukaju....:mrgreen:

.....radim i sad..i tražim još nešto pride....moja deca isto traže,ali ozbiljno,
nema izvlačenja..samo sada u ova luda vremena to teško ide...i nema više
omladinskih zadruga...pa da ti garantuju platu...već sad sve drže privatnici...eto
recimo devojčica iz komšiluka radila....mesec dana...i gazda joj ništa nije
platio...nema para:eek:...šta da mu radiš..kome da se žališ..dok isteraš
pravdu.....ima da pošašaviš:worth:

Pre nego sto se moj muz zaposlio, mi smo ziveli od moje plate i zajednickog privatnog biznisa. Videvsi da se moze tako, mi smo se pred njegovu prvu platu (koja je bila velika za uslove u Srbiji) dogovorili da ni ne pipamo njegove plate sa racuna jer sasvim solidno zivimo i bez njih. Nismo sastavili ni mesec dana tako i vec nam je novac sa sve njegovom platom bio knap knap, a jos se i nismo nesto specijalno rasipali. :confused:

Interesuje me kako vodite računa o porodičnim finansijama. Nekako pare uvek odu lako, a ne znamo gde smo ih potrošili. Da li zapisujete negde te kupovine redovno, npr u Excelu ili neki sličan program? Da li imate iskustva koja biste podelili sa ostalim forumašima? Najbolje prakse za kontrolu odliva novca :think:

Eh vi stariji imate bas puno briga....a ja konkretno dobro rasporedjujem novac,kad moji odu u Nemacku ako mi ostave 500 evra za dve nedelje a ja potrosim za pet dana moj problem ali sva sreca te lepo rasporedjujem pare.....ali jedva da ostane sta.....:hahaha:

Probajte http://www.budzet.rs/

Računi, prihodi i rashodi
Svi Vaši računi, prihodi i rashodi na jednom mestu. Unos, izmena, pretraga, pregled stanja.

Budžeti
Kontrolišiti svoje rashode uz pomoć budžeta.

Podsetnici
Podesite vreme kad da Vas podsetimo i nećete zaboraviti plaćanje svojih računa ili drugih obaveza.

Komentari
Za sve prihode, rashode i budžete unesite odgovarajuće komentare.

Filter podataka
Filtriranje unetih podataka po datumu i računima.

Etikete
Sa etiketama pratite sve: struju, telefon, internet, auto, hranu, sve je na Vama.

Statistika
Pogledajte presek stanja Vaših računa, pregled rashoda po kategorijama ili etiketama.

Pristup preko mobilnog telefona
Pristup svim Vašim računima, prihodima, rashodima, podetnicima ili budžetima preko mobilnog telefona.

Zaštita Vaših podataka
Svi vaši podaci su zaštićeni 128 bit-nom enkripcijom i jedinstvenim ključem za svakog korisnika.

Interesuje me kako vodite računa o porodičnim finansijama. Nekako pare uvek odu lako, a ne znamo gde smo ih potrošili. Da li zapisujete negde te kupovine redovno, npr u Excelu ili neki sličan program? Da li imate iskustva koja biste podelili sa ostalim forumašima? Najbolje prakse za kontrolu odliva novca :think:

ako si knap...moraš imati finansijski plan
ja otprilike u glavi znam kolko smije ići za šta...ne robujem svakoj kupovini ali ako negdje prećizim, onda malo zategnem...

inače, danas se može doktorirati na tome...ima dosta materijala za to "sam svoj majstor":confused:

Teško je kada se ima malo para ali je još teže kada pozajmiš pa ne možeš da vratiš.Evo kako ja raspolažem sa svojim novcem.Svakog 14 u mesecu primim platu sve podignem sa računa i prvo rasporedim pare za račune i kredite, ono što ostane a to je malo podelim na dva dela.Prvi deo trošim do tridesetog u mesecu , a drugu polovinu do sledeće plate.:think:
E sad kako bi znala koliko smem da potrošim napravim dnevnu potrošnju , a to radim tako što pare za petnest dana podelim na petnaest i dobijem dnevnu potrošnju:hahaha:gde ja ode ...da li me neko razume, nema veze idemo dalje:think:Nisam uzela dozvoljene minuse u banci i kreditne kartice jer su one samo navlakuše koje kasnije moraš troduplo da platiš.Trošim koliko primim a verujte da to nije mnogo.Kako sam sama sa decom moram da vodim strogo računa o parama.Ja ne pozamljujem jer ne mogu da vratim.Znači uzdam se use i svoje kljuse.:hvala::manikir:

Teško je kada se ima malo para ali je još teže kada pozajmiš pa ne možeš da vratiš.Evo kako ja raspolažem sa svojim novcem.Svakog 14 u mesecu primim platu sve podignem sa računa i prvo rasporedim pare za račune i kredite, ono što ostane a to je malo podelim na dva dela.Prvi deo trošim do tridesetog u mesecu , a drugu polovinu do sledeće plate.:think:
E sad kako bi znala koliko smem da potrošim napravim dnevnu potrošnju , a to radim tako što pare za petnest dana podelim na petnaest i dobijem dnevnu potrošnju:hahaha:gde ja ode ...da li me neko razume, nema veze idemo dalje:think:Nisam uzela dozvoljene minuse u banci i kreditne kartice jer su one samo navlakuše koje kasnije moraš troduplo da platiš.Trošim koliko primim a verujte da to nije mnogo.Kako sam sama sa decom moram da vodim strogo računa o parama.Ja ne pozamljujem jer ne mogu da vratim.Znači uzdam se use i svoje kljuse.:hvala::manikir:

Radiš super, svaka čast.:klap:

:ok: Овако смо радили дуго времена док ми се плата није знатно повећала. Изузетно ефектно.
Zlatno pravilo: nikad gladna u supermarket! :rtfm:
:ok: Са овим се потпуно слажем!

Кредит никад нисмо узели, кредитне картице не користимо, дозвољени минус не користимо тј. не користимо никакав вид задуживања на који се плаћа камата.
Радим само ја а жена чува децу. Плата је нередовна. Дешава се често да плата касни и више од 2 месеца. Често смо у ситуацији да узимамо бескаматне позајмице од родбине и то само онолико колико можемо касније да вратимо када плата најзад легне на рачун.
Не купујемо новине, алкохол, цигарете, шминку.
Купујемо воће, поврће, свеже месо, млечне производе онолико колико нам треба без рестрикција.
Месне прерађевине углавном мање купујемо.
Све што нам треба купујемо у Темпу поготово ако је на акцији.
Мале продавнице избегавамо у широком луку.
Купујемо скупу обућу јер је далеко трајнија и исплативије је. На пример моја жена нам је у Словенији купила пре неких 9 година патике (Планика) и иако их врло често носимо неоштећене су и изгледају исто као кад су биле нове. Исто важи и за ципеле.
Гардеробу не купујемо често али гледамо да од сваке плате купимо по нешто.
Што се тиче штедљивих сијалица имамо их само на местима где се највише користи светло и ту најчешће ради непрекидно током вечери и јутра. Врло су трајне.
ТВ немамо и не желимо да га имамо, имамо ТВ картицу на рачунару али и то мало користимо пустимо ујутро деци цртане филмове или евентуално погледамо вести и то је то. Интернет нам је извор информација. Немамо кабловску телевизију.
АДСЛ сам наместио да га делимо са још двоје комшија и то изађе 450 динара месечно. Сви га мало користимо и са брзином нема проблема. Жена се чује преко интернета са онима за које бисмо морали да плаћамо међународне позиве.
Ауто немамо али планирамо ускоро да купимо једну половну Опел Астру караван (уз помоћ донација родбине око 50%).
Клима уређај немамо.
Јефтинију тарифу за струју немамо, укинули су нам. Па нам је свеједно када кувамо, перемо, пегламо,...
Има још много тога што бих могао да напишем али ме мрзи да толико куцкам.

Back