Teško je kada se ima malo para ali je još teže kada pozajmiš pa ne možeš da vratiš.Evo kako ja raspolažem sa svojim novcem.Svakog 14 u mesecu primim platu sve podignem sa računa i prvo rasporedim pare za račune i kredite, ono što ostane a to je malo podelim na dva dela.Prvi deo trošim do tridesetog u mesecu , a drugu polovinu do sledeće plate.

E sad kako bi znala koliko smem da potrošim napravim dnevnu potrošnju , a to radim tako što pare za petnest dana podelim na petnaest i dobijem dnevnu potrošnju

gde ja ode ...da li me neko razume, nema veze idemo dalje

Nisam uzela dozvoljene minuse u banci i kreditne kartice jer su one samo navlakuše koje kasnije moraš troduplo da platiš.Trošim koliko primim a verujte da to nije mnogo.Kako sam sama sa decom moram da vodim strogo računa o parama.Ja ne pozamljujem jer ne mogu da vratim.Znači uzdam se use i svoje kljuse.

Овако смо радили дуго времена док ми се плата није знатно повећала. Изузетно ефектно.
Zlatno pravilo: nikad gladna u supermarket!

Са овим се потпуно слажем!
Кредит никад нисмо узели, кредитне картице не користимо, дозвољени минус не користимо тј. не користимо никакав вид задуживања на који се плаћа камата.
Радим само ја а жена чува децу. Плата је нередовна. Дешава се често да плата касни и више од 2 месеца. Често смо у ситуацији да узимамо бескаматне позајмице од родбине и то само онолико колико можемо касније да вратимо када плата најзад легне на рачун.
Не купујемо новине, алкохол, цигарете, шминку.
Купујемо воће, поврће, свеже месо, млечне производе онолико колико нам треба без рестрикција.
Месне прерађевине углавном мање купујемо.
Све што нам треба купујемо у Темпу поготово ако је на акцији.
Мале продавнице избегавамо у широком луку.
Купујемо скупу обућу јер је далеко трајнија и исплативије је. На пример моја жена нам је у Словенији купила пре неких 9 година патике (Планика) и иако их врло често носимо неоштећене су и изгледају исто као кад су биле нове. Исто важи и за ципеле.
Гардеробу не купујемо често али гледамо да од сваке плате купимо по нешто.
Што се тиче штедљивих сијалица имамо их само на местима где се највише користи светло и ту најчешће ради непрекидно током вечери и јутра. Врло су трајне.
ТВ немамо и не желимо да га имамо, имамо ТВ картицу на рачунару али и то мало користимо пустимо ујутро деци цртане филмове или евентуално погледамо вести и то је то. Интернет нам је извор информација. Немамо кабловску телевизију.
АДСЛ сам наместио да га делимо са још двоје комшија и то изађе 450 динара месечно. Сви га мало користимо и са брзином нема проблема. Жена се чује преко интернета са онима за које бисмо морали да плаћамо међународне позиве.
Ауто немамо али планирамо ускоро да купимо једну половну Опел Астру караван (уз помоћ донација родбине око 50%).
Клима уређај немамо.
Јефтинију тарифу за струју немамо, укинули су нам. Па нам је свеједно када кувамо, перемо, пегламо,...
Има још много тога што бих могао да напишем али ме мрзи да толико куцкам.