Upravljanje kućnim budžetom

naravno, objašnjeno ti je i zbog čega. rumunski sapun će se istrošiti za 3 dana, umesto nedelju koliko traje kvalitetniji...ovaj duže traje, stavi na papir cenu i potrošnju..to se zove ekonomičnost..da ti objasnim kroz sapun, pošto ne razumeš kroz pečenicu koliko se napravi sendviča i ko je tu u stvari uštedeo...plus što salamu neće ni da ti režu negde, a ako kupuješ u megamarketima, onda moraš celu, pa ako nemaš rezalicu npr. gorenje je super za hleb i suhomestante..baš moram da crtam??

ne trudi se, ono što sam ti ja napsao...gotovo svi korisnici su napisali isto....

Мислим, стварно не разумем. савет је: ако немаш пара - немој гладовати, а немој ни куповати јефинију храну - купуј скупу! :roll:
Сад још само неко да ми објасни како ћу се више најести до мање количине скупе хране него до веће количине јефтиније....па да сви кренемо да се ранимо са 10 грама кавијара и 50 грама рокфора...и да будемо сити и весели....

Malo sam čitala...pa da opet dodam nešto...:D

U ovo vreme krize, i slobodno mogu reći sve veće nemaštine,
nije stvar hoće li neko uštedeti, već hoće li uspeti da preživi do
sledeće plate, a da se ne pozajmljuje, da ne mora 5 zadnjih dana,
da jede hleb i krompir...da ne kažem džema i leba:lol:

Umetnost je danas preživeti, izgleda vraćaju nam se grozne 90-te,
na žalost:mrgreen:

Nije tačno da je ušteda ako se kupi 100 grama pečenice, pa ima
10 sendviča...ne zato što i jedno i drugo može da se reže tanko,
a razlika u ceni je drastična....ne mora se kupovati Merix umesto
Ariela...ali se može mašina uključiti umesto na 95, na 70 stepeni,
rezultat je isti, a na računu za struju se pokaže manja potrošnja.

Nije stvar u tome da se u velikim Megamarketima kupi svaka glupost
koja se vidi, već da se tamo ode sa spiskom i kupi samo ono što
ne neophodno....što će se zaista iskoristiti....eee.....sad tu je caka,
kako poraditi na svojoj samokontroli...naučiti sebe da je prošlo verme
kupovine "sve što oči vide"....bar za sada, dok traje kriza.....:think:
mada u principu...mislim da je to uvek pametno činiti.

Nisam pristalica kupovine majica na pijacama...ali zato na većim
sezonskim sniženjima ima jako lepe garderobe, koju smo pre tog
istog sniženja samo mogli željno da gledamo...eto uštede, kupimo
istu stvaru u pola cene...:super:....ko zna, ima, a, želi možda može da
uštedi...oni koji žive od dve recimo prosečne plate, moraju da vode
računa...ako misle da preguraju mesec.....:worth:

To je od prilike kao preskakanje prepona....ali na kraju uspeš da ih
preskočiš....tako i to, nije lako navikavati se na malo...ali kad moraš
onda ti jedino preostaje da počneš što pre:mrgreen:

Interesuje me kako vodite računa o porodičnim finansijama. Nekako pare uvek odu lako, a ne znamo gde smo ih potrošili. Da li zapisujete negde te kupovine redovno, npr u Excelu ili neki sličan program? Da li imate iskustva koja biste podelili sa ostalim forumašima? Najbolje prakse za kontrolu odliva novca :think:

Иначе, да одговорим на тему:
- Ја сам једна од ретких особа за које знам да УВЕК имају новаца! :zper:
Примања су ми просечна, просечан нам је и стандард...али никад не долазим у ситуацију да ми је ''густо''...не знам како. Нисам нарочито способна да створим новац (мада радим приватно и хонорарно кад год имам прилике), али сам способна да управљам њиме! ;)
Не водим никакве писмене евиденције, повремено бацим поглед на извод из банке, и то је то! Немам никакв кредит (нити сам га икад имала), дозвољени минус не користим, имам две кредитне картице које углавном не користим (једном само - кад сам купила машину за судове пре пар година)...
Живим скромно, нисам ни одрастала на птичијем млеку тако да ни децу тако не васпитавам.
Пролетос сам зарадила неку већу лову на лекторисању, али сам углавном купила девизе (нек се нађе), а деци први пут у животу купила фирмиране патике - скејтерке, иако их никада до сада нису тражиле! Једноставно - навикле су на наш стандард и немају потребу да се друштву приказују као нешто што нису, и то ми је јако драго. :)
И њихове потребе су скромне као моје, и ја мислим да такав човек лакше може бити срећан и задовољан! :)

Иначе, да одговорим на тему:
može.. ( :
- Ја сам једна од ретких особа за које знам да УВЕК имају новаца!

napisala harmony jednom kako, ja zapamtio... ono za ručak kod roditelja.. ;)
kolko puta nedeljno, to nisam zapamtio...pa računaj..
њихове потребе су скромне као моје, и ја мислим да такав човек лакше може бити срећан и задовољан
a ne ko onaj munja šo ždere pečenicu!!!
( ;

napisala harmony jednom kako, ja zapamtio... ono za ručak kod roditelja..
kolko puta nedeljno, to nisam zapamtio...pa računaj..

Нисам схватила на шта мислиш...
Да, недељом често (мада не баш увек) одемо код баке и деде на ручак...ако на то циљаш....:confused:

Мислиш да то битно утиче на чињеницу да увек имам новаца? :confused:

nisam uopšte ciljao..?? ali kad neko kaže da od prosečne plate može da uštedi, to nisu realna primanja i to je fakat...drugo, jedno je štedeti od mesečne zarade sa prosečnim srpskom platom..niko ne reče koliko to uštedi, a dvaput sam ponovio pitanje...onaj ko štedi, zna u paru da izračuna...
zato sam pominjao realno-nominalno u kešu -prihode kroz platu, mesečnu zaradu neke porodice..jer to i zarada-nemaju veze jedno sa drugim.....primer sa sirom od 100e naspam nečega što košta 2.500 din per kg je zaista neuporediv..ti navodiš na socijalnu vodenicu, kao da je iko ovde govorio o luksuznoj potrošnji...neko ko se bori za suvo preživljavanje, gde jede meso 1 u 15 dana i ovi ljudi koji imaju za adsl, stvarno nije za porediti, pa ti to neće ni poći ;)

inače, i ja se pridružujem čestitkama :kpozdrav:

Ја не умем да штедим на кућним потребштинама.:confused:

Што се хране тиче, не штедим, јер сматрам да мора да се једе здраво.
Али купујем по мало...више пута ми се десило да ми се нпр. прашка шунка услинави и онда је , наравно, бацим- дакле, по 100-200 грама од онога што волимо да једемо (суви врат, кулен, прашка..).

Купим ја и златиборски пршут, али јако ретко, јер купимо полутку па дамо комшији из Далмације да нам осуши пршут, тако да се има домаћи.(додуше не златиборски, али још је бољи:mrgreen: )
Поврће и воће купујемо по мало и од сељака, не по продавницама.
Воће чак ни не купујемо, поклони ми сестра. Сестра је др у пракси и пошто ради у једној амбуланти на рубу града, сељаци је редовно засипају воћем.:lol: Не дао јој Бог да одбије- увреде се као да си их опсовао.:)

Редовно кувам, колачи домаћи, али избацили смо обичај да их стално правимо. Мора линија да се држи.

Мој драган има ту сумануту потребу да се бар једном недељно једе у ресторану.
Мис'им лепо је то и баш му 'фала што 'оће да ме изводи, али почела сам то да блокирам.:neutral:Па нисмо од јуче заједно.:p

Али, зато штедим на гардероби. Тотално сам престала да купујем марке. Обавезно мора да буде добар материјал, конфоран за ношење, али марка више јок!
Уместо 3-4 хиљаде, сад купим мајицу за 800-900 до 1500 и боле ме уши.
Ципеле исто, имам их зилион, и баш зато што их имам толико могу себи да купим неке које и нису најбољег квалитета, јер нисам принуђена да носим исте сваки дан.
Одлука за ципеле је пала након купљених чизми од 170 евра које су пукле након три месеца ношења. Тад сам сконтал да не вреди бацати лову на скупе крпе у земљи Србији- нема ултра квалитета.

И да, увек имам кинту у штеку. Још од студентских дана. Не волим да сам без пара. Осећам се као гола.

nisam uopšte ciljao..?? ali kad neko kaže da od prosečne plate može da uštedi, to nisu realna primanja i to je fakat...drugo, jedno je štedeti od mesečne zarade sa prosečnim srpskim prihodima..niko ne reče koliko to uštedi, a dvaput sam ponovio pitanje...onaj ko štedi, zna u paru da izračuna...
zato sam pominjao realno-nominalno u kešu -prihode kroz platu, mesečnu zaradu neke porodice..jer to i zarada-nemaju veze jedno sa drugim.....primer sa sirom od 100e naspam nečega što košta 2.500 din per kg je zaista neuporediv..ti navodiš na socijalnu vodenicu, kao da je iko ovde govorio o luksuznoj potrošnji...neko ko se bori za suvo preživljavanje, gde jede meso 1 u 15 dana i ovi ljudi koji imaju za adsl, stvarno nije za porediti, pa ti to neće ni poći ;)

inače, i ja se pridružujem čestitkama :kpozdrav:

Јој, ни сад ми није јасно шта говориш..:rumenko:..ако се уопште мени обраћаш....:confused:

У посту о себи нисам говорила о штедњи него о начину на који ја живим. Моје уштеде су мале: за летовање, за неки комад намештаја или неку адаптацију стана повремено... Ја немам неке не знам какве уштеђевине....само никад нисам без кинте! :D

А не разумем ни онај део о сиру и нечему што кошта 2500 килограм... (не знам на шта мислиш?) По нечијим финансијским могућностима печеница ЈЕСТЕ луксуз! :(
Не знам како ти то није јасно! :confused:

tema:
Mi na kraju uspemo da uradimo sve sto smo planirali ali mislim da smo skromni.
Ipak, desava se da kada nam iskrsne nesto neplanirano da to bas osetimo jer su nam zalihe male :roll:

Novine ne kupujemo (tu je net :)), niko ne pusi, ne pije, nema ljubitelja sokova (jedemo sveze voce), pijemo cesmusu, odevamo se sasvim obicno, nemamo skupe hobije.

Medjutim, nama je do pre par nedelja najveca pojedinacna stavka u budzetu bio benzin! Po tom pitanju smo (bili :sad2:) prilicno razmazeni, a kako zivimo na periferiji (Cerak), to je bio veliki iznos. Morali smo da skresemo tu stavku jer su nam se u medjuvremenu pojavile nove finansijske obaveze.

Kupujem jeftinije (ne najjeftinije) deterzente,paste za zube,salvete, maramice isl.,uopste ne kupujem razne osvezivace vazduha ili omeksivace za ves (nisu ni zdravi), a sto se tice hrane vodim racuna pre svega o kvalitetu i onome sto smatram zdravim. Za dete uvek ima dovoljno svega, a za nas uglavnom, ali ne i uvek. Sklona sam da bacam ono sto ostane od nekog obroka umesto da stavim u frizider za drugu priliku.
To bi trebalo korigovati, mada... Ne mogu da kupujem na akcijama i u mega marketima jer mi se ne isplati ni da placam benzin, niti se to iskoristi - veci deo ili propadne ili kupim ono sto mi ne treba.

Sto se tice sijalica imamo stedljive, ali nam je svetlo ukljuceno i u prostorijama u kojima nismo. Pokusavala sam da ves masinu ukljucujem nocu, ali sam odustala jer ne mogu da dezuram pored nje, a ne bih ni da je ostavljam brz nadzora jer je bilo vise poplava po komsiluku od masine koja je iznenada pocela da curi (valjda nisu koristili kalgon :mrgreen: )

Bojlere nemamo (imamo toplu vodu :zaljubljena: ) tako da srecom ne moram da razmisljam o njihovoj potrosnji. Nemam masinu za posudje, tako da nemam taj izdatak za struju. Greju nas odlicno tako da ne ukljucujemo nikakvo dodatno grejanje.

Na kozmetici ne stedim jer u tome bas uzivam, a i da ne navucem neku alergiju :rumenka: Ipak ne preterujem sa kolicinom. Kupujem samo ono sto mi treba i to su proverene stvari tako da nema bacanja.

Mm srecom nema bas nikakve prohteve.

Dete nema nikakve specijalne prohteve, ali ipak insistiramo na tome da mu budu dostupni svi sadrzaji koje smatramo prikladnim za njegov uzrast. To kosta ali vredi :)

Za razliku od mm koji je malo opusteniji, ja bas vodim racuna da ne potrosim mnogo za mobilni. Dete finansira kredit za mob od svog dzeparca, tako da je i on motivisan da vodi racuna ;)

Taksi koristim samo kad je kraaaajnje neophodno.

Letovanja placamo na rate...

Restorani su svedeni na konkretne povode, ranije smo isli mnogo cesce... )

Poslednja izmena:
Ja sam uvek znala sa parama.
Moj dragi tako i tako.;)
On je komforan nekad zaradi puno,nekad manje takav mu je umetnicki posao.
Ja imam ''stalnu''platu,u smislu da neka nekih vecih oscilacija-kada bas zagusti dopingujem se drzanjem casova.
Kupujemo u megamarketima i to po spisku.
Idemo on i ja,posto ako krenu deca zavrsimo u duznickom ropstvu.:mrgreen:
Ne volim razbacivanje.
Ne mora da se kupuje najbolje,ali ni ne mora da se zivi pod astetski.
Peremo se bonuxom,koristimo obicne sapune,ok samponi za kosu su uglavnom Garnier ili Glis kur.
Trudim se da nemam puno stvari-ali da mi budu ok i kvalitetne.
Nesto i sasijem kod krojaca jer volim da kreiram;)
Dete ne mora da nosi dukseve od 5 hiljada,bitno mi je da ima kvalitetnu obucu i toplu jaknu-e sad nekada moram izaci u susret njenim zeljama jer je zensko.
Ucim je da nije sve sto je skupo i na glasu uvek lepo.
Malom kupujemo jeftinije stvari jer sve brzo preraste,a posto je jako miran unisti veoma lako:lol:
Gasim svetla,tv i slicno kada nije neohodno.
U sustini pazim,ali se ne opterecujem,jer znam kada smem da trosim,kada ne.
Uvek sam znala.
Za razliku od seke koja je zaista bogata,ali ne pazi:D
Benzin finansiram ja-jer se najcesce vozim-mada sam to smanjila dosta-bolje mi je prosetam,ako vec ne zurim.

Poslednja izmena:
Nikada mi nece biti jasno kako funkcionisu odvojeni budzeti u porodici :neutral:

Nismo odvojeni ,naprotiv;)
Nikada se kod nas ne postavljaju stvari tipa ''tvoje'' ili ''moje''.
Ali moj suprug radi takav posao,da ne mora da ide na taj posao svaki dan,a i kada ide,preblizu mu je:D
On je od onih tipova koji koriste kola samo ako se ne ide negde dalje,ili treba deca da se voze negde,u ostalim slucajevima verovali ili ne-covek ide peske:D
Ja sam ta koja radi dalje,i ide na posao kolima.
Ako idem kod ddrugarice ustedecu vreme i odvezcu se.
Tako dolazimo do zakljucka da kada mi ponestane goriva ,odem do pupme i kupim ga;)
Jer sam cesto u autu.
On retko-bas retko.

Nikada mi nece biti jasno kako funkcionisu odvojeni budzeti u porodici :neutral:

Mi smo baš juče o budžetu pričali...
Kod nas svako ima svoju platu...
Ako kome šta zatreba, uvek može uzeti od drugog...
Mm plaća račune(od ovog meseca sve;)), gorivo, popravke, megu, nabavke, servise kola, putovanja...
Ja od moje plate životarim i nešto uštekam... (mala je)...

Za sada je ok...:D

Јој, ни сад ми није јасно шта говориш..:rumenko:..ако се уопште мени обраћаш....:confused:

У посту о себи нисам говорила о штедњи него о начину на који ја живим. Моје уштеде су мале: за летовање, за неки комад намештаја или неку адаптацију стана повремено... Ја немам неке не знам какве уштеђевине....само никад нисам без кинте! :D

А не разумем ни онај део о сиру и нечему што кошта 2500 килограм... (не знам на шта мислиш?) По нечијим финансијским могућностима печеница ЈЕСТЕ луксуз! :(
Не знам како ти то није јасно! :confused:

pa malo je složenije u odnosu na govor 14to godišnjaka, možda je u tome problem, ja bih rekao da se o tome radi... kao i način tvog ubeđivanja i igranja Mišje perspektive, dok se sagovornik ne onesvesti......ako ne umeš iz 5 postova da ukapiraš da većina ljudi ne žive od plate i da realna primanja prevazilaze mesečne plate, nego da realno obuhvata .i deo primanja van toga...ako 5 puta nedeljno neko drugi spremi ručak, o svom trošku, to mu dođe poklon od darodavca, kolika je to ušteda nedeljno , ako neko renta stan, renta njivu, do besvesti troši kartice ..i tako dalje.... to ljudi ne pominju ili su "zaboravili"..tu možemo da ubrojimo i one koji rade dodatne poslove..ali to nije njihova stalna, mesećma p.l.a.t.a. i ta primanja nisu uvek izvesna...
na temi se govori o štednji...teško, rekoh i možemo da govorimo o štednji, pa sam pomeno cifru..dvoje i realnih 1.000€, da se živi pristojno, ne besno....deo o siru i sapunu i cenama i poređenjima nemam nameru da objašnjavam 6x..cena pakovanja feta sira od 180 dinara nije luksuz..zna se šta ulazi u potorošačku korpu.. po nečijem finansijskom stanju i alpska salama spada u luksuznu potrošnju!! nemoj vređati one koji ni to ne mogu sebi da priušte...pola miliona ljudi danas u srbiji gladuje i jedva može da sebi obezbedi jedan obrok dnevno..... a ti od jedne plate izdržvavaš nekoliko ljudi bez ičije pomoći i ikakvih dodatnih primanja i pomoći sa strane..pomoć je i kad baka i deka čuvaju decu...to je realna i moralna i značajna materijalna podrška..sve se to računa i kao pomoć i kao rasterećenje k. budžeta.........
i peti put...koliko mesečno, oni koji štede, uštede na račun restrikcije struje, tople vode i ostalog po kući..cifra??

Poslednja izmena:
Ovo oko sijalica...činjenica je da u apsolutnom iznosu to i nisu neke pare, ali evo, okvirni obračun:
Neka ih ima 10 u stanu, od 75W i neka gore npr. 4 sata dnevno
75x10x4hx30dana = 90 kWh mesečno

Ako se zamene onim štedljivim sijalicama (ako se dobro sećam, ovu od 75W menja ona od 15W):
15x10x4x30dana = 18 kWh mesečno
Malo li je?

Mada, ponavljam, kad se to prevede u pare, ušteda je 360 din na računu za struju (kWh je oko 5din, jel' da?). Opet, kakvo vreme ide, 300 din ovde, 300 din tamo...

каква ти је ово рачуница, ко још користи 10 жаруља истовремено?
а за ове нове, штедљиве кажу да не треба да се стално пале-гасе.

каква ти је ово рачуница, ко још користи 10 жаруља истовремено?
а за ове нове, штедљиве кажу да не треба да се стално пале-гасе.

Računica je pojednostavljena do imbecilnosti, čisto da se stekne predstava o razlici u potrošnji, a 10 sijalica je uzeto iz posta koji sam citirala, forumašica je pomenula 8-12 sijalica u prosečnom stanu...sad neko ima više, neko manje, nekome gore sve istovremeno, nekome samo jedna....paz' da ne računam sad sve varijante, uključujući i vek trajanja, u sitna crevca, koga zanima nek' se sračuna sam :mrgreen:

Štedljivima ništa neće faliti da se stalno pale-gase, ali kod njih je gvint to što imaju vreme razgorevanja, treba im npr. minut da dostignu pun intenzitet svetlosti. To vreme se doduše razlikuje od snage do snage, od proizvođača do proizvođača i imam utisak da se smanjuje kako izlaze novi modeli. Ali, recimo da zbog toga još uvek nisu npr. za kupatila ili špajzeve, gde se čovek generalno kratko zadržava.

pa sad ću da merim koliko ostajem u wc-u..ako sam ostao danas 5 minuta, sutra, da bih nivelisao rasipništvo, moram da sedim u mraku... :hahaha: svaki domaćin koji štedi zna u sitna crevca koliko ga šta košta i kad je sijalica "samu sebe otplatila"...a ovo imam ja..jer sam skroman, nisam rasipan, al imam 50. 000 dinara i od toga ranim decu, redovni sam platiša svih obaveza prema državi, čak i da su mu komunalije sa telefonima 2.000 dinara mesečno..to je ekonomski neizvodljivo i to ne postoji..

pa sad ću da merim koliko ostajem u wc-u..ako sam ostao danas 5 minuta, sutra, da bih nivelisao rasipništvo, moram da sedim u mraku... :hahaha: svaki domaćin koji štedi zna u sitna crevca koliko ga šta košta i kad je sijalica "samu sebe otplatila"...a ovo imam ja..jer sam skroman, nisam rasipan, al imam 50. 000 dinara i od toga ranim decu, redovni sam platiša svih obaveza prema drđavi, i da su mu komunalije sa telefonima 2.000 dinara mesečno..to je ekonomski neizvodljivo i to ne postoji..

зашто да не, треба водити рачуна где и како оптимално, да не кажем најоптималније, користити клозет. убеђен сам да неки из мог мајближег радног окружења намерно врше велику нужду само на послу, да не би смрдели по свом тоалету, а о уштеди тоалет папира и сапуна да не причам.

forumska ekipa svakako nije prosečna i reprezentativna
čak i zvanični statistički podatci nisu relevantni
prosečna Srpska plata je otprilike 32 000 RSD neto
procene su da se u sivoj zoni obavlja bar 30% prometa + doznake od rođaka iz inostranstva
pojam "normalnog i neophodnog" je veoma rastegljiv

зашто да не, треба водити рачуна где и како оптимално, да не кажем најоптималније, користити клозет. убеђен сам да неки из мог мајближег радног окружења намерно врше велику нужду само на послу, да не би смрдели по свом тоалету, а о уштеди тоалет папира и сапуна да не причам.

bokte, mile, kako si promućuran.....istina živa, a meni to uopšte nije ni na kraj pameti palo...e, a čaše iz kafića, peškiri iz hotela, šećer isto ne kupuju, nego sakupljaju promo -kesice... a ja pošten - moja Crvenkapa troslojna je mojim rukama zarađena... haha.. ( :

Back