Upravljanje kućnim budžetom

Drugo su uštede na računima. Na sijalicama se sigurno ne može previše uštedeti jer su mali potrošači, osim ako ih nema u ogromnim količinama, a u prosečnom stanu ih ima oko 8-12 komada. Veliki potrošači su bojler, mašina za sudove i veš, rerna, ringle, grejna i rashladna tela. Ako se koristi gas za šporet odmah se smanjuje trošak za struju(ako dosta kuvaš). Ako koristiš jeftinu struju iza ponoći i slični maltretmani. Telefon isto može da se smanji, ako se povede računa i ako se prati trošak na godišnjem nivou.

Ovo oko sijalica...činjenica je da u apsolutnom iznosu to i nisu neke pare, ali evo, okvirni obračun:
Neka ih ima 10 u stanu, od 75W i neka gore npr. 4 sata dnevno
75x10x4hx30dana = 90 kWh mesečno

Ako se zamene onim štedljivim sijalicama (ako se dobro sećam, ovu od 75W menja ona od 15W):
15x10x4x30dana = 18 kWh mesečno
Malo li je?

Mada, ponavljam, kad se to prevede u pare, ušteda je 360 din na računu za struju (kWh je oko 5din, jel' da?). Opet, kakvo vreme ide, 300 din ovde, 300 din tamo...

..kupujem ono shto moram i ne gledam na cenu, ali biram gde kupujem..
..svake dve nedelje idemo u "veliki shoping" u megamarkete,
a nedeljno u manji, tipa maksi i slichno..u maloj prodavnici ispred kuce kupujemo
samo hleb i mleko, osim u stvarno retkim hitnim situacijama..

..mashinu za vesh i sudove i bojlere ukljuchujem posle ponoci,
sve sijalice u kuci su nam shtedljive (samo u dnevnoj sobi ih ima 11 :roll: )
gasim osvetljenje i aparate koji nisu potrebni nikome, osim kompa koji radi 24/7.. :)

..placamo rachune redovno, pa dobijamo popuste koji uz to idu..
..plus je shto ne placamo kiriju (to su one dve godine zrtvovanja :( )
a minus shto imamo dvoje shkolaraca koji u shkolu za razne rate i uplate
kao i za uzinu odnesu svako oko 100e mesechno.. :sad2:

..vodili smo evidenciju svih troshkova par meseci u smislu da vidimo na shta odlazi
kolika kolichina para i zakljuchili sledece:
- rachuni (porez, struja, voda, komunalije, telefoni i inernet) nam odnesu oko 30% prihoda,
hrana oko 20%, kucna hemija i tekuci shkolski pribor josh oko 10%, benzin takodje oko 10%,
rata za auto oko 5%, a ostatak ode na garderobu i povremene izlaske, shto nas, shto dece..
..za "vece" investicije ( :roll: ) tipa mashine za sudove ili klima-uredjaja,
ili uzimamo potroshachke kredite ili shtedimo nekoliko meseci..
..letovanja uvek idu na master.. :roll:

..sve u svemu - prostiremo se prema guberu, pa nam rashodi ne prevazilaze prihode.. :(

Interesuje me kako vodite računa o porodičnim finansijama. Nekako pare uvek odu lako, a ne znamo gde smo ih potrošili. Da li zapisujete negde te kupovine redovno, npr u Excelu ili neki sličan program? Da li imate iskustva koja biste podelili sa ostalim forumašima? Najbolje prakse za kontrolu odliva novca :think:

Купујеш јефтиније ствари.
Не купиш аријел него бонукс, не купиш суви врат и печеницу него неку саламу, не купиш риплеј фармерке него пазарске, не купиш предивну кошуљу за 6000 него купиш неку сличну за 1500, не идеш таксијем него бусом....
Просто! ....Ако можеш да поднесеш! ;)

Ovo oko sijalica...činjenica je da u apsolutnom iznosu to i nisu neke pare, ali evo, okvirni obračun:
Neka ih ima 10 u stanu, od 75W i neka gore npr. 4 sata dnevno
75x10x4hx30dana = 90 kWh mesečno

Ako se zamene onim štedljivim sijalicama (ako se dobro sećam, ovu od 75W menja ona od 15W):
15x10x4x30dana = 18 kWh mesečno
Malo li je?

Mada, ponavljam, kad se to prevede u pare, ušteda je 360 din na računu za struju (kWh je oko 5din, jel' da?). Opet, kakvo vreme ide, 300 din ovde, 300 din tamo...

Витонова штедљива сијалица која је коштала 300 и нешто динара - цркла ми је после непуна два месеца...:confused::confused::confused:

Купујеш јефтиније ствари.
Не купиш аријел него бонукс, не купиш суви врат и печеницу него неку саламу, не купиш риплеј фармерке него пазарске, не купиш предивну кошуљу за 6000 него купиш неку сличну за 1500, не идеш таксијем него бусом....
Просто! ....Ако можеш да поднесеш! ;)

..sve ok osim salame.. :)
..od 100g pechenice ili krashkog vrata napravi se deset sendvicha, od 100g parizera tri ili chetiri.. ;)

ja bih bas volela da budem stedljivija.... ali mislim da se sa tim treba roditi. meni jednostavno to ne ide, a probala sam, nije da nisam. pare jednostavno odu... na hrani nikad ne stedim, apsolutno... ne gledam gde kupujem ni namirnice, ni garderobu, to je uvek gde naletim i gde mi se svidi... sto se tice struje, ja nemam pojma da li ovde i postoji ta jeftina, ali sam umerena. nema potrebe da mi sva svetla budu popaljena. masinu za ves ukljucujem rano ujutro, za susenje samo zimi, a za sudje retko je i koristim, jer nas dvoje je i ne napunimo za nedelju dana, jedino kad imamo goste...

ja sam od onih koji vole da misle da stede na duzi rok - garderobu se trudim da ne kupujem nekvalitetnu, volim da kupim skuplje pa da tu dodajem komade
dobro, nisam od onih koji manijakalno prate trendove, vise volim klasiku, pa se sve to uklopi
na hrani ne stedim
a bogami ni na kucnoj hemiji
u megamarkete nemam kad da idem, nikad ne kupujem na veliko jer se to na kraju baci, kupujem zalihe za max. 2 dana i trudim se da imam plan obroka pa onda to iskoristim najbolje sto umem
racuni za struju mi nikada nisu bili previsoki, pa ne pazim na masinu za ves i sl...to i nije neka usteda
porez me ubija doslovno a to ne mogu da ustedim ... pa stoga volim da odem u restoran na rucak, veceru, na kafu
ako nemam para - ne idem nigde
ako imam - idem
prihodi mi nisu uvek isti, nekad imamo dosta za sve a nekada se krpimo i ponosna sam sto nismo besni ni u besparici ni u blagostanju
nikada necu biti umetnik upravljanja kucnim budzetom sramota me da kazem - ali mene umara svo to popisivanje i sl...ionako ne znam unapred cime raspolazem

Мирабел, а на чему онда штедиш? Или не штедиш уопште...нисам баш схватила....
Ако не штедиш, ккако онда изгледа тај период кад се ''крпите''?

uh...nikada ne kupujem jeftine cipele jer se one brzo raspadnu
ako nema para, necu kupiti jos jedne nego cu ove prve moci da nosim, mada nerado, jos koji mesec ili godinu
necu kupiti 40 litara ulja na akciji jer ce se pola baciti
necu kupiti 7 majica po 300 din koje ce se raspasti posle 3 pranja - kupicu jednu koja ce trajati duze
generalno nikada ne kupujem gomile - samo za dva dana i to funkcionise tako da se ne baca vec se sve iskoristi
kazem da i nisam neki umetinik...ali definitivno mislim da se uvek vise isplati kupovati skuplje i manje

..sve ok osim salame.. :)
..od 100g pechenice ili krashkog vrata napravi se deset sendvicha, od 100g parizera tri ili chetiri.. ;)

tačno, baš ilustrativno....recimo da je ovo primer uštede..cena -kvalitet - kvantitet...

a što se tiče megamarketa koji se ovde pominju i kupovine na veliko...to je za velike porodice...uglavnom kad odemo, kupim 100 stvari koje nam uopšte ne trebaju..razlika u ceni kad preračunate gorivo i šta ste sve pojeli baš tog dana, a niste morali uopšte ni da kupite + troškovi goriva, plus što to smara... uopšte nije ekonomičnije
u metrou se npr. prodaje meso čiji je rok trajanja 2 dana ili ističe sutra...i šta, pojedete svih 10kg mesa u toku dana...
troškovi struje ko ima cg....i sve kad preračunate, koliko možete da uštedite realno 50€??
prevelika je to cena da gladujete, žmirkate u mraku ili se ne kupate...ili se kupate buđavim rumunskim sapunom....
može da uštedi onaj ko ima 1.000 € platu ..sfe ispod-nema šanse da se uštedi..a da se živi onako...normalno, ne besno

Poslednja izmena:
uh...nikada ne kupujem jeftine cipele jer se one brzo raspadnu
ako nema para, necu kupiti jos jedne nego cu ove prve moci da nosim, mada nerado, jos koji mesec ili godinu
necu kupiti 40 litara ulja na akciji jer ce se pola baciti
necu kupiti 7 majica po 300 din koje ce se raspasti posle 3 pranja - kupicu jednu koja ce trajati duze
generalno nikada ne kupujem gomile - samo za dva dana i to funkcionise tako da se ne baca vec se sve iskoristi
kazem da i nisam neki umetinik...ali definitivno mislim da se uvek vise isplati kupovati skuplje i manje

Ма ок, али како изгледа ''кад се крпите''? Ако не штедиш ни на храни, ни на одећи - на чему штедиш? А, реално, не можеш цело лето носити само једну мајицу...

prevelika je to cena da gladujete, žmirkate u mraku ili se ne kupate...ili se kupate buđavim rumunskim sapunom....
može da uštedi onaj ko ima 1.000 € platu ..sfe ispod-nema šanse da se uštedi..
Добро, и шта онда ти препоручујеш онима који НЕМАЈУ пара? Ако немају хлеба - да једу колаче?

nije tema: moonja preporučuje...jer ne znam realna primanja ljudi, plate i realni prihodi ljudi u srbiji su dve različite stvari, a svi pored realnog i plate imaju i revolving kartice. između ostalog. tema je upravljanje kućnim budžetom..
i mislim da sam veoma realan u obračunu...

Ма ок, али како изгледа ''кад се крпите''? Ако не штедиш ни на храни, ни на одећи - на чему штедиш? А, реално, не можеш цело лето носити само једну мајицу...

ne mogu...ali imam 5 od prosle godine i 5 od pretprosle koje su jos uvek u odlicnom stanju
ako ne mogu da si priustim 10 novih - ne mogu i onda nije nikakav problem
u finansijskoj krizi - prvi ce otpasti restorani, taxi, picenca, neka mala zadovoljstva, malo cemo se krpiti sa racunima, pa cemo jedno vreme placati samo ono sto se iskljucuje, uglavnom - isto sto svi rade

nije tema: moonja preporučuje...jer ne znam realna primanja ljudi, plate i realni prihodi ljudi u srbiji su dve različite stvari, a svi pored realnog i plate imaju i revolving kartice. između ostalog. tema je upravljanje kućnim budžetom..

Чекај, кажеш ''превелика је цена да гладујете и да се купате румунским сапуном''...
Мислиш ли да би ико гладовао да не мора, и да би се ико купао румунским сапуном да не мора? Да људи на тај начин штеде за нови мерцедес, или тако живе зато што не могу другачије?

...Сит гладном не верује...:roll:

jesi, ja se potpuno slazem sa tobom
ja u megamarketu kupim ono sto ni u snu ne bih kupila u radnji u komsiluku

hellen, ovde pričamo šta možemo da uštedimo..nisi dobro pročitala..ne kažem gladujte..umesto tvog parizera treba jesti za istu cenu pečenicu, ne kolače umesto hleba......moje pitanje je koliko na tim stvarima vodeći računa o potrošnji velikog, malog bojera, sijalica i ostalog..možete da uštedite ...ja gađam 50 €... usput, poskupele su komunalije i mislim, struja...uporedite računa..barem za komunalije znam sigurno u bg..ne poskupi samo kad vas novine obaveste.... ;)

jesi, ja se potpuno slazem sa tobom
ja u megamarketu kupim ono sto ni u snu ne bih kupila u radnji u komsiluku
eto, hvala mirabel ;)

Ja prvo poplaćam sve račune, onda u svaku kupovinu imam i spisak, vrlo dobro analiziram da li je nešto potrebno da se kupi, pa tek onda kupim, kupujem samo ono što znam da će da se pojede, gasim i ja svetlo i tv, ali ne uvek, mašinu uključujem samo vikendom, sve kupovine malo veće planiramo zajednički, ne kupujem nikad velike količine jer mi to stoji, a ja ne potrošim pa posle bacam, zato i voće i povrće kupujem koliko će da se potroši. na mobilni izdvajamo samo koliko moramo.
I vodim evidenciju gde sam i koliko i za šta potrošila, tako da znam svakog meseca kakve izdatke smo imali...

hellen, ovde pričamo šta možemo da uštedimo..nisi dobro pročitala..ne kažem gladujte..umesto tvog parizera treba jesti za istu cenu pečenicu, ne kolače umesto hleba......

Значи, уколико имам четворочлану породицу - нећу купити 200 грама саламе него 50 грама печенице... Само треба још да објасним укућанима да треба сви да се наједу од тих 50 грама...:sad2:

naravno, objašnjeno ti je i zbog čega. rumunski sapun će se istrošiti za 3 dana, umesto nedelju koliko traje kvalitetniji...ovaj duže traje, stavi na papir cenu i potrošnju..to se zove ekonomičnost..da ti objasnim kroz sapun, pošto ne razumeš kroz pečenicu koliko se napravi sendviča i ko je tu u stvari uštedeo...plus što salamu neće ni da ti režu negde, a ako kupuješ u megamarketima, onda moraš celu, pa ako nemaš rezalicu npr. gorenje je super za hleb i suhomestante..baš moram da crtam??

ne trudi se, ono što sam ti ja napsao...gotovo svi korisnici su napisali isto....

Back