- Poruka
- 1.406
Zivim u mestu gde je vecinsko Madjarsko stanovnistvo. Dosta dobro sam naucila Madjarski, mislim da je to pitanje kulture, pratim pomalo i Madjarske programe i vec odavno sam zapazila nesto sto mi jako smeta, kod nas u Srbiji, ne kod Madjara. Gledajuci TV, citajuci stampu, slusajuci razgovore obicnih ljudi u koje i sebe ubrajam, vidim da je kod nas maltene svaka druga rec stranog porekla, za razliku od Madjara. Znam da je Madjarski jezik recimo jedinstven ali mislim da je Srpski ipak najlepsi, bar meni i zao mi je da ga tako kvarimo. Lepo je uciti i govoriti strane jezike, sta vise i pozeljno, i govorimo i ucimo sto vise, ali mislim ako govorimo Srpski, da to treba da bude Srpski. Zasto se recimo mladi kod nas pozdravljaju sa haj a ne sa zdrvo? Mozda je primer banalan, ali razmislimo malo i o tome. Pa u Engleskom jeziku ne postoje reci kao recimo: izvoli, a nas jezik je tako lep, nemojmo ga zanemarivati. Ne mislim da je ispravno ono: govori Srpski da te ceo svet razume, ali mislim da je to poteklo od onih Srba koji Srpski jezik najvise koriste za psovke.