Упокојио се митрополит црногорско-приморски Амфилохије Радовић

Amfilohije u teškom stanju!
AUTOR: Alo.rs DATUM I VREME: 29.10.2020. 22:55 - 29.10.2020. 23:03


0 Komentara

Mitropolit nije bio priključen na respirator, a od 6. oktobra se vladika nalazi na bolničkom lečenju zbog virusa korona.

Amfilohije Radović
Amfilohije Radović, Foto: Twitter/Printscreen
Javljeno je da jemitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović preminuo večeras. Ipak, kako nezvanično saznajemo, on je ipak živ, ponovo je intubiran i nalazi se u jako teškom stanju.
 
Meni je bogougodnog stvorenja žao, liči mi na mog dedu, onako teži olovni-saturnovski tip,spuštene crne veđe, misliš da je uvek u modu da presudi ''ni po babu, ni po stričevima''!
Srodila sam se sa tim licem, takvim očima... baš sam mislila da će živeti još dugo!
Daće mu Bog mesto, ugledajmo se, pomolimo se...
 
Уочи празника Светог Петра Цетињског, упокојио се и његов наследник на трону Митрополита црногорско-приморског - Високопреосвећени Митрополит Амфилохије.
123135359_4736169479758276_6529556673219036500_o.jpg

Вечна му слава и хвала.
 
Njegovo preosveštenstvo mitropolit Amfilohije veoma je zaslužan za objavljivanje vrlo značajnoj korpusa istoriografskih dela. U vreme nestašice novca i sve manje interesovanja za ulaganje u društvene nauke, zahvaljujući nikom drugom do Amfilogiju Mitropolija i Manastir Ostrog poslužili su kao izdavači i u nekom trenutku skoro kao i neformalni finansijeri istoriografije u Beogradu. Pokojni Amfilohije je autor velikog broja tekstova, a poseduje i doktorsku disertaciju o Grigoriju Palami (i to na grčkom jeziku).

Podsetimo se da ni Gesta regum Sclavorum, delo koje najsavremenije obradilo tzv. Letopis Popa Dukljanina, zahvaljujući vrednom radu i trudu Tibora Živkovića, ne bi ugledalo svetlo.
 
Арно Гујон, хуманитарац:

– Са великим болом сам примио вест да се Митрополит Амфилохије јутрос упокојио. Делим тугу са свима вама, посебно са Србима из Црне Горе којима је био духовни отац. Од данас Његош више није сам, Црна Гора је добила још једног чувара! – написао је на свом Фејсбук налогу Арно Гујон.
 
Историчар Милош Ковић посветио је неколико ријечи (овдје) упокојеном митрополити Амфилохију;
Милош Ковић: Митрополит Амфилохије посејао семе слободе у свим српским земљама

By Стање ствари on 1. новембра 2020.

Митрополит Амфилохије није био од овога свијета а његове ријечи сада се најјаче чују, рекао професор Милош Ковић
mitr-pokim.jpg

Митрополит Амфилохије (Извор: Покрет за одбрану КиМ)

„Велика је бол и туга данас али утјеха је да знамо да одлази неко ко је дао пуну мјеру доброте и пожртвованости за све нас казао“- је историчар проф. др Милош Ковић који је дошао да испрати блаженопочившег Митрополита Амфилохија у наручје Господње.

„Радујем се што сам га лично познавао и много научио од њега и што могу својим потомцима да говорим о њему. Тек ће вријеме показати колико је велики био наш Митрополит Амфилохије.

Бићемо поносни. Моћи ћемо нашим потомцима да кажемо: ”Разговарао сам са њим. Изгледао је тако и тако… његове очи су биле такве…његове руке… његов глас је звучао тако. Он је присутан у нашем јавном животу скоро пола вијека а тек ће вријеме показати његову величину“ – каже проф. др Милош Ковић.
kovic-amfilohije.jpg

Милош Ковић и митрополит Амфилохије 2019. године (Фото: Снимак екрана/Хелмкаст)

Професор Ковић додаје да је Митрополит Амфилохије, посебно пред крај свог овоземаљског живота посијао сјеме слободе које ће проклијати у свим српским земљама а нарочито на Газиместану, у Грачаници, Ораховцу и на цијелом Косову и Метохији.

„Био је један од наших највећих архијереја у свом времену а можда и у историји Српске Православне Цркве јер се у једној личности спојио духовник, писац и теолог, обновитељ. Митрополит Амфилохије није био од овога свијета а његове ријечи сада се најјаче чују“ – каже професор Милош Ковић
"Био је један од наших највећих архијереја у свом времену а можда и у историји Српске Православне Цркве јер се у једној личности спојио духовник, писац и теолог, обновитељ. Митрополит Амфилохије није био од овога свијета а његове ријечи сада се најјаче чују" каже професор Милош.
 
Бог да му душу прости! Надам се да његови напори неће бити заустављени његовом смрћу да ће се борба наставити у том правцу!
Да заживе његове речи; " Неће ме се Црногорци тако лако отарасити"
 

Back
Top