Upaljači

Sensei

Master
Moderator
Poruka
84.350
Imate li upaljač koji nije jednokratni?

Kao recimo, Zippo?

0.jpg

Zippo

1733790631725.png

Ime „Zippo“ kreirao je osnivač Džordž G. Blejzdel. Svideo mu se zvuk reči „zipper“ (rajsferšlus) pa je formirao varijacije te reči dok se nije odlučio na „Zippo“, za koji je smatrao da ima „moderni“ zvuk.

Novi džepni upaljač se prodavao za 1,95 dolara po komadu ($43 u današnjim parama) i bio je podržan od strane gospodina Blejzdela, sada čuvene, bezuslovne doživotne garancije – „Radi ili ćemo besplatno popraviti.™“ Prijava za originalni Zippo patent je podneta 17. maja 1934. i patent broj 2032695 odobren je 3. marta 1936. godine.

Drugi svetski rat je imao dubok uticaj na Zipo. Po ulasku Amerike u rat 1941. godine, Zippo je prekinuo proizvodnju upaljača za potrošačka tržišta i svu proizvodnju posvetio vojsci SAD. Ova inicijativa je dovela do proizvodnje Zippo upaljača u čeličnom kućištu sa crnim završnim slojem. Činjenica da su milioni američkog vojnog osoblja nosili upaljač u bitku bila je značajan katalizator u uspostavljanju Zippa kao američke ikone širom sveta. Snabdevanje vojnog tržišta rezultiralo je punom proizvodnjom za fabriku i omogućilo Zippu da postane finansijski jak i učinilo ga održivom kompanijom.

1733790843954.png

Tokom 1960-ih, posetioci koncerata počeli su da dižu Zippo plamen kao pozdrav omiljenim izvođačima, gest koji je kasnije nazvan „Zippo trenutak“.

Нисам се баш сасвим шалио... Мрзи ме да вадим ту кутију из ормара, а једва нађох на нету, дакле, ево:
upaljac.jpg

Овакви упаљачи раде тако што се фитиљ гурне да извири горе из металног шупљег цилиндра кроз који пролази, точкићем се креше кремен који пали тај фитиљ и он лијепо тиња (не гори пламеном) што је сјајно кад је вјетровито, наиме, вјетар само разгори тај жар, не може га угасити никако. Гаси се тако што се фитиљ увуче у метални цилиндар и одозго поклопи прстом... Нема више кисика и жар се угаси. Дакле, ОВО је архаично! ;)

П.С.
Модерне варијанте оваквих упаљача имају метално поклопчић којим се гаси жар умјесто прстом, али то већ није то. :lol:

Poslednja izmena:
Imate li upaljač koji nije jednokratni?

Kao recimo, Zippo?

Pogledajte prilog 1655086
imam vise komada raznih i ne koristim, sve dobio na poklon,
samo BIC godinama, nije mi zao da ga izgubim, radi od pocetka do kraja veka po sistemu EVERKRES cak i mokar, cak i kad se opere u masini. Obicno imam po dva sa sobom tako da i ako mi neko mazne jedan ili dam nekom imam drugi, Kupujem ih u naletima po jedno 5-6-7 manje i vece i tako vec godinama.

Back