Upala mišića, laktična acidoza ili upala međurebarne hrskavice?

• Začetnik teme Začetnik teme COBAK
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

COBAK

Domaćin
Banovan
Poruka
3.896
Razmišljao sam da li da ovu temu postavim na pdf Zdravlje ili Sport, ali pretpostavljam da je ovde, ipak, pametnije.

Pre nekih nedelju dana probudio sam se sa jakim bolovima u predelu donjih rebara… više na levoj, ali, u suštini, na obe strane.

Nema bola na dodir; samo na pokret (uključujući i kijanje i kašljanje, u početku i duboko disanje).

U krevetu mi je već prešlo u naviku da se odignem kad se okrećem na drugu stranu.

Redovno vežbam možda nekih par godina unazad.

U poslednjih godinu dana vežbam 6 dana u nedelji.

Vežbe koje radim najviše angažuju mišiće trupa, a mnoge od njih zasnivaju se na oslanjanju šaka na pod i prebacivanju težišta tela oslanjanjem boka (rebara) na nadlakticu, i podizanju nogu uvis.

Dan pre nego što su bolovi počeli, osetio sam nekakvo pečenje duž rebara s leve strane… kao da mi se nešto vrelo prosulo niz bok, ali sam imao utisak da je samo neka iritacija kože, pa sam izignorisao.

I kad su bolovi počeli, mislio sam da je samo uobičajena upala mišića, pa sam nastavio da vežbam još par dana, posle čega sam osetio da se bolovi pojačavaju i uvideo da moram da odmorim.

Sad već 3-4 dana odmaram (jednom sam probao samo par vežbi da proverim da sve funkcioniše onako ,,mehanički’’i bilo je ok, ali boli).

Definitivno manje boli posle odmora, ali i dalje osećam napetost u trbušnim mišićima (neposredno ispod rebara, ispod grudne kosti, bočno, levo i desno), donja rebra (bočno) me samo štrecnu katkad.

E, sad… sve to ne bih ozbiljno shvatio da ne pijem metformin (glukofaž) i da nisam pročitao da je jedna od mogućih komplikacija laktoacidoza, a jedan od njenih simptoma – bol u mišićima…

Znam, glupo je da postavljati ovakva pitanja na forumima, ali, s obzirom na loša iskustva sa našim zdravstvom, imam utisak da je ovo ponekad možda i bolje rešenje.

Treba li samo da nastavim da odmaram i koliko (ne bih ni da se olenjim) ili bi trebalo da se ozbiljno zabrinem?

Kako se razlikuju tri gore navedena stanja: laktoacidoza, upala međurebarne hrskavice i obična upala mišića?

da nije grudna diskus hernija, ako ej ukljesten neki nerv. ona hoce da da taj bol u medjurebarnom prostoru. snimi prvo kicmu, pa ako nije gledaj ostalo.

Ijao, znači postoji i gora mogućnost…

Da li je to posledica fizičke aktivnosti ili je ,,samoniklo’’?

Kakva je mogućnost da se radi o upali mišića i koliko takva upala može najduže da traje?

(da bih znao da se definitivno ne radi o upali, ako se nastavi preko tog roka)

da nije grudna diskus hernija, ako ej ukljesten neki nerv. ona hoce da da taj bol u medjurebarnom prostoru. snimi prvo kicmu, pa ako nije gledaj ostalo.
Slazem se. Pazi i ako se ustanovi da je to, terapija je sledeca. Odmaraj 7 dana. Posle toga ponovo kreni sa trenizima.
Jedino ako nisi bas nesto ozbiljno sjebao (pogresno radio vezbe), e pa onda si zavrsio karijeru :think:

Slazem se. Pazi i ako se ustanovi da je to, terapija je sledeca. Odmaraj 7 dana. Posle toga ponovo kreni sa trenizima.
Jedino ako nisi bas nesto ozbiljno sjebao (pogresno radio vezbe), e pa onda si zavrsio karijeru :think:

Hvala na savetu, tako nesto sam i planirao.

Nadam se da nije ozbiljno, posto sam pre par dana probao po par tih vezbi i, mada jeste bilo malo nelagodno, ipak, nista drasticno.

Cekam jos malo, pa javljam... ako prezivim :lol:

hmm,to mi nikad nije palo na pamet,mene već par godina sa obe strane na kraju donjih rebara malo probada,kad se probudim osjećam bol nekih sat vremena i onda prođe...moguće da je to...baš sam se pita šta je,nisam ni išao kod doktora nikad...

Ijao, znači postoji i gora mogućnost…

Da li je to posledica fizičke aktivnosti ili je ,,samoniklo’’?

Kakva je mogućnost da se radi o upali mišića i koliko takva upala može najduže da traje?

(da bih znao da se definitivno ne radi o upali, ako se nastavi preko tog roka)

nisam ja lekar, ali znam da disk moze da da takve simptome taj bol iza grudne kosti, bol pri kasljanju i kijanju. i nije samoniklo, nego ako si nesto radio pogresno pa je disk izasao izmedju presljenova. ili od zamora materijala, preopterecenja. najbolje snimi da otpises tu mogucnost, trazi rendgen u domu zdravlja, pa ako se na redgenu pokaze da su prostori izmedju prsljenova spusteni, moras da uradis magnetnu rezonancu. ako nije to onda vidi ovo ostalo sto si pisao. nije to naivno, ta grudna diskus hernija, zato ti i kazem da prvo to vidis.

Back