Unutrašnji i spoljašnji autoritet

Jasna

Legenda
Moderator
Poruka
71.936
Odrasli smo slušajući razne autoritete. Šta je za nas dobro, šta nije,
kako treba, kako ne treba. Pa onda i u odraslom dobu imamo opet
brojne autoritete koji nam se obraćaju što uživo, što kroz medije.
Potop saveta, često i oprečnih. A gde smo tu mi? Kako u toj buci
čuti svoj unutrašnji glas ili naći svoj osećaj?
Čak i kada je taj osećaj snažan i jasan, u stanju smo da mu ne
poverujemo jer imamo naviku da neko drugi zna bolje.

Kada ste u nedoumici, da li guglate spolja ili iznutra?

86bogomoljka

Legenda
Poruka
50.932
Изнутра. Иако волим да чујем разне ставове, чак и оне који су ми далеки. Ако су аргументи добри, преиспитаћу своје.
Сујетни људи не могу чути ништа другачије од сопственог уверења и туђе одмах третирају као напад на своје, па се бране, постају агресивни и не умеју да дискутују. А незрели и лабилни имају идоле за којима се поведу.

a bre Milun

Buduća legenda
Poruka
27.346
Изнутра. Иако волим да чујем разне ставове, чак и оне који су ми далеки. Ако су аргументи добри, преиспитаћу своје.
Сујетни људи не могу чути ништа другачије од сопственог уверења и туђе одмах третирају као напад на своје, па се бране, постају агресивни и не умеју да дискутују. А незрели и лабилни имају идоле за којима се поведу.
zay.ebano.................ako si autoritet oma te etiketiraju da si gadan covek a ako priznajes druge autoritete ondak si labilan, nestabilan, nezreo.............................
Ko ono kad te u skolu mrze i ponizavaju jer si dobar ucenik a cene i postuju jer si narkoman, 3 puta ponavljao, tabadzija...........

Jasna

Legenda
Moderator
Poruka
71.936
Da baš tako. Volim da čujem druge. Meni je to mozgalica, kao da rešavam
sudoku. :lol: Kako drugi ljudi razmišljaju? Kako su do toga došli?
Volim da naiđem na potvrdu. Prija mi. Ali nije presudna u mojim odlukama.

Jasna

Legenda
Moderator
Poruka
71.936
zay.ebano.................ako si autoritet oma te etiketiraju da si gadan covek a ako priznajes druge autoritete ondak si labilan, nestabilan, nezreo.............................
Ko ono kad te u skolu mrze i ponizavaju jer si dobar ucenik a cene i postuju jer si narkoman, 3 puta ponavljao, tabadzija...........
Nije tu poenta da se drugim ljudima nametneš kao autoritet, nego da
sam sebi budeš autoritet. Da veruješ sebi, makar ceo svet išao u drugom
pravcu.

moonja..

Buduća legenda
Poruka
31.423
Nije tu poenta da se drugim ljudima nametneš kao autoritet, nego da
sam sebi budeš autoritet. Da veruješ sebi, makar ceo svet išao u drugom
pravcu.
Tako nekako.
Kad sam se zaposlio, bio sam disciplinovan i dobijem ti ja packu od koleginice da ne trpim autoritete. Bez pitanja sam etiketiran. Ona nije bila neko ko je iznad mene. Zapravo, ta reč, u smislu naredbodavca koji misli da će u posilnima, da nađe neki džak za udaranje, kod mene nikad nije palio. I to se vidi na kilometar, al to bode oči takvima..Bilo mi je smešno. Iz razloga što umnogome jedva čekam da nešto naučim od onih koje sam smatrao autoritetom kad sam bio mlad i zelen.