Unix skript

• Začetnik teme Začetnik teme Unix_eh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
U

Unix_eh

Gost
Moze li mi neko pomoci ?

Evo o cemu se radi: Postoji jedan log fajl na Unix-u i u njega se zapisuje svakih 4-5 sekundi. Medjutim, taj fajl preti da popuni potpuno particiju.

Moja namera je bila da napisem mali skript, koji ce prebaciti taj fajl na drugu particiju a istovremeno tu kreirati soft link ka premestenom fajlu.

Ja sam vec nesto napisao, ali bih da proverim...

Kako bi po vama izgledali tih par redova ?

da bi takav zahvat uradio, moras da obezbedis da ni jedan proces koji pise u log fajl ne radi. Tj da nema otvoren fajl-deskriptor nad datim fajlom. Jer ako budes uradio move i simbolicki link, to ce vaziti samo za nove procese koji otvarajau taj fajl nakon datog zahvata.

Teoriski fajl se brise sa diska tek kada mu broj linkova na njega(inode) padne na nulu. Svako otvaranje fajla povecava broj linkova za jedan, a zatvaranje smanjuje broj linkova za 1. E sada cisto da uzmemo neki primer da to demonstriramo. Uzmi neki fajl po par kb npr i pocni da ga gledas sa less u jednom terminalu. Zatim u drugom terminalu pogledaj sa df koliko imas praznih slobodnih blokova. pa u drugom terminalu obrisi dati fajl i ponovo proveri broj slobodnih blokova i videces da se nije promenilo stanje, zatim u prvom terminalu mozes da i dalje gledas dati fajl bez ikakvih problema i kada izadjes is programa(close sistemski poziv je smanjio broj linkova za jedan, tj broj linkova je pao na nulu i fajl je obrisan) tada u nekom od terminala pogledas slobodno mesto na disku i videces da se promenilo. Ista stvar bi se desila i sa tvojim log fajlom da napravis move i link

prvo, hvala na odgovoru.

prvo pitanje: kako da vidim koji proces pise u taj fajl ?

drugo pitanje, moze li ona nesto ovako ?

kill proces
skript
start proces

tj, to sve da bude skript...

Back