Univerzum može biti hologram, što znači da bi čitava naša stvarnost mogla biti iluzija

Sensei

Master
Moderator
Poruka
70.454
Kako teorijska fizika ulazi dublje u fundamentalnu prirodu stvarnosti, ostaje nam da se uhvatimo u koštac sa pitanjima koja nam ona ostavlja. Na primer, neki fizičari tvrde da je naš univerzum samo iluzija, proizvod kvantnih mahinacija koje se dešavaju u okruženju niže dimenzije — drugim rečima, hologram.

Ali da li ovi najnoviji teorijski uvidi nude otkrića same stvarnosti ili samo služe kao matematički alati koji nam pomažu da rešimo teške probleme? Kada su u pitanju najsavremenije fizičke teorije, šta je proizvod naše mašte, a šta univerzuma?

1711839508729.png
 
Crne rupe mogu biti dokaz

Nevolje su počele sa onim dosadnim baucima iz kosmosa, crnim rupama. Na površini (a pažljivi čitaoci će kasnije biti nagrađeni spoznajom da je ovo igra reči), crne rupe su jednostavne; stvari upadaju i nikada ne izlaze. Sve informacije o tim stvarima se zaključavaju iza horizonta događaja, da se više nikada ne vide.

Ali 1970-ih, slavni astrofizičar Stiven Hoking shvatio je da crne rupe nisu sasvim crne. Malo su sive i malo propuštaju, emituju malu količinu radijacije, što uzrokuje da crne rupe polako, ali neizbežno, isparavaju iz potpunog postojanja.

Međutim, to zračenje sa sobom ne nosi nikakvu informaciju, što dovodi do gadnog paradoksa: informacije ulaze, ali ne izlaze, a onda crna rupa nestaje. Pa šta se desilo sa svim informacijama?

1711839645674.png
 
U ovom kontekstu, informacija je lista svih svojstava svih čestica koje su pale u crnu rupu — drugim rečima, sve što je potrebno da se rekonstruišu originalni objekti koji su upali. Umesto toga, ono što izlazi iz crne rupe, zbog Hokingovog zračenja, samo je gomila nasumičnih čestica. Ne možete reći šta je palo na osnovu zračenja koje izlazi.

Glavni trag je došao u decenijama koje su usledile nakon Hokingovog izuzetnog otkrića. Jedan od načina da se izmeri količina informacija je putem entropije, termodinamičkog koncepta koji je labavo povezan sa količinom poremećaja u sistemu. Crne rupe imaju iznenađujuće svojstvo: njihova entropija je proporcionalna njihovoj površini, a ne zapremini. Drugim rečima, količina informacija u crnoj rupi povezana je sa njenom dvodimenzionalnom površinom, a ne sa njenom trodimenzionalnom zapreminom.
 
Čovek nije u stanju da sa svojim čulima pa čak i naukom pojmi pravu sliku svemira.
Naravno. Covek ima 5 cula i mozak. Sa tim aparatom spoznaje stvarnost koliko moze. Sto bi rekli filozofi, stvarnost mozemo podeliti na domen poznatog, nepoznatog i nespoznajnog. Nepoznato je nesto sto sa tim aparatom mozemo spoznati. Medjutim, koliko postoji dimenzija stvarnost za koje mi uopste nemamo aparat spoznaje? 2, 1000, beskonacno..? To je domen nespoznajnog. Ne mozemo spoznati. Za bica na dnu mora koja nemaju culo vida, plava boja je u domenu nespoznajnog.
 

Back
Top