Univerzalni lični dohodak

Meliot

Ističe se
Poruka
2.027
Šta mislite da li treba uvesti obavezna primanja za svakog građanina koja bi se zvala na primer univerzalni lični dohodak?

Usled sve većeg razvoja modernih tehnologija, informatičke revolucije i robotizacije dolazi do smanjenja broja radnih mesta koje obavlja čovek. Da li je humano da država ostavi svog građanina bez ikakvih primanja, u uslovima kad on teško može naći posao? Ja mislim da nije humano.

U jednom članku sam pročitao da je čak i Milton Fridman predlagao uvođenje ovakve vrste dohotka, čak ga je i tako nazvao.

Hajde da prodiskutujemo, da li mislite da treba? Ja mislim da treba da se prvi ovako javno izjasnim.

UltraVioletna

Iskusan
Moderator
Poruka
5.535
Čitala sam da je taj eksperiment bio realizovan,mislim neki gradić na Islandu,svi su imali zagarantovan mesečni prihod za osnovne potrebe,mogli su da ne rade,a mogli su i da rade za dodatni prihod. Posle godinu dana se pokazalo da je drastično opala volja stanovnika da rade i privređuju,a učestala je i depresija. Tako da...rad čini čoveka 🙂

Meliot

Ističe se
Poruka
2.027
Čitala sam da je taj eksperiment bio realizovan,mislim neki gradić na Islandu,svi su imali zagarantovan mesečni prihod za osnovne potrebe,mogli su da ne rade,a mogli su i da rade za dodatni prihod. Posle godinu dana se pokazalo da je drastično opala volja stanovnika da rade i privređuju,a učestala je i depresija. Tako da...rad čini čoveka 🙂
Jeste, ali bi ta primanja bila dovoljna da pokriju samo deo mesečnih troškova, tako da se ne izgubi volja za radom. Ja prvi da mi neko da dovoljno para za mesec dana ne bih radio. Na primer polovina mesečne potrošačke korpe po osobi. Ako želiš i ako ti treba više ti se usavršavaš i tražiš posao.

forlorn

Poznat
Poruka
7.516
Tako se samo dobiva još veći broj parazita u društvu. Lično sam protiv bilo kakvih socijalnih davanja onima koji mogu da privređuju. A i taj novac treba odnekle stvoriti, odakle ako deo populacije sedi kući i čeka, tako što više oporezujemo one koji rade, dok se i oni ne zapitaju 'hej jesam li ja budala što crnčim kad mogu da ležim za malo manje para?'

Poslednja izmena:

Meliot

Ističe se
Poruka
2.027
Tako se samo dobiva još veći broj parazita u društvu. Lično sam protiv bilo kakvih socijalnih davanja onima koji mogu da privređuju. A i taj novac treba odnekle stvoriti, odakle ako deo populacije sedi kući i čeka, tako što više oporezujemo one koji rade, dok se i oni ne zapitaju 'hej jesam li ja što crnčim kad mogu da ležim za malo manje para?'
Neko je rekao da su najveći protivnici ovakve ideje oni koji su na državnim jaslama. Sad se to možda ne odnosi na tebe, ali sam sigurno više puta čuo tako nešto.

Gdanjsk

Obećava
Banovan
Poruka
100
Šta mislite da li treba uvesti obavezna primanja za svakog građanina koja bi se zvala na primer univerzalni lični dohodak?

Usled sve većeg razvoja modernih tehnologija, informatičke revolucije i robotizacije dolazi do smanjenja broja radnih mesta koje obavlja čovek. Da li je humano da država ostavi svog građanina bez ikakvih primanja, u uslovima kad on teško može naći posao? Ja mislim da nije humano.

U jednom članku sam pročitao da je čak i Milton Fridman predlagao uvođenje ovakve vrste dohotka, čak ga je i tako nazvao.

Hajde da prodiskutujemo, da li mislite da treba? Ja mislim da treba da se prvi ovako javno izjasnim.
Pa što se nisi izjasnio.

Dakle postavlja se pitanje ko je zaradio taj dohodak koji se Prosi u ULD.

A odgovor je, neki drugi čovek ga je zaradio

forlorn

Poznat
Poruka
7.516
Neko je rekao da su najveći protivnici ovakve ideje oni koji su na državnim jaslama. Sad se to možda ne odnosi na tebe, ali sam sigurno više puta čuo tako nešto.
Neko je rekao da su najveći pobornici ove ideje lelemudi koji ne bi da rade. Sad se to možda ne odnosi na tebe, ali sam sigurno više puta čuo tako nešto.

---

Lažem, nisam čuo, sad sam smislio :)

Meliot

Ističe se
Poruka
2.027
Neko je rekao da su najveći pobornici ove ideje lelemudi koji ne bi da rade. Sad se to možda ne odnosi na tebe, ali sam sigurno više puta čuo tako nešto.

---

Lažem, nisam čuo, sad sam smislio :)
Ako misliš da sam ja zbog sebe i svog ćara potegao ovu temu grdno se varaš. Ja mislim da sam se iz bez toga obezbedio do kraja života, i to da ne radim ništa nego da se ovako prepucavam sa takvima kao što si ti do kraja života. :)

Ovo je zbog mnogih ljudi koji žive u strahu da ne budu otpušteni, trpe razna šikaniranja zbog toga, zbog onih koji nemaju skoro nikakva primanja i žive kao nadničari, i zbog mnogih drugih, da ne krenem da nabrajam odužiće se.

Gdanjsk

Obećava
Banovan
Poruka
100
Ako misliš da sam ja zbog sebe i svog ćara potegao ovu temu grdno se varaš. Ja mislim da sam se iz bez toga obezbedio do kraja života, i to da ne radim ništa nego da se ovako prepucavam sa takvima kao što si ti do kraja života. :)

Ovo je zbog mnogih ljudi koji žive u strahu da ne budu otpušteni, trpe razna šikaniranja zbog toga, zbog onih koji nemaju skoro nikakva primanja i žive kao nadničari, i zbog mnogih drugih, da ne krenem da nabrajam odužiće se.
I treba da žive u strahu da ne budu otpušteni

Samo tako će obaviti radne zadatke

Meliot

Ističe se
Poruka
2.027
Država nema ništa, može samo da otme od građana
Ma nemoj, da niste vi možda veći od države?
Da ne planirate možda neku srpsku buržoarsku revoluciju možda ko u Francuskoj što je bila?

P.S. Bogatsvo neke osobe ne zavisi samo od siromaštva drugih, već naravno i od preduzimljivosti i entuzijazma iste. Kompleksno je da o tome sada razgovaramo odužilo bi se.

Gdanjsk

Obećava
Banovan
Poruka
100
Ma nemoj, da niste vi možda veći od države?
Da ne planirate možda neku srpsku buržoarsku revoluciju možda ko u Francuskoj što je bila?

P.S. Bogatsvo neke osobe ne zavisi samo od siromaštva drugih, već naravno i od preduzimljivosti i entuzijazma iste. Kompleksno je da o tome sada razgovaramo odužilo bi se.
Samo te informišem da Država ne poseduje ništa, osim što ukrade od nedužnih prolaznika.

Zato svako tvoje nastojanje da preko države izdejstvuješ džeparac, jeste jednako drumskoj pljačci

bmaxa

Buduća legenda
Poruka
41.758