United Media snima seriju o Aleksandru Karađorđeviću

Poruka
21.521
Kompanija United Media potpisala je ekskluzivni ugovor o ekranizaciji romana “Aleksandar od Jugoslavije” autora Vuka Draškovića.

Vuk-Draskovic-i-Zdravko-Šotra-final-678x382.png


Gledaoci će televizijsku seriju o kralju Aleksandru Karađorđeviću, za koju će scenario i režiju potpisati Zdravko Šotra, imati prilike da gledaju na televiziji NOVA S.

“Vrlo smo uzbuđeni zbog ovog projekta i prilike da zajedno stvorimo seriju koja će gledaocima približiti lik Aleksandra Karađorđevića, narodu poznatog kao kralja ujedinitelja. Vuk Drašković nas u svom romanu na jedan impresivan način upoznaje sa njegovim likom, razmišljanjima o državi, uređenju, građanima i njihovoj ulozi”, kaže izvršna direktorka United Media kompanije Aleksandra Subotić dodajući da se posledice sprovođenja njegovih ideja odražavaju i danas na naše živote.

“Sa druge strane, ime Zdravka Šotre je u domaćoj kinematografiji sinonim za kvalitet i izuzetno mi je drago što je pristao da radi scenario i režira ovu prvu seriju o kralju Aleksandru Karađorđeviću”, ističe Aleksandra Subotić.

Zdravko Šotra naglašava da je ovaj odlični roman Vuka Draškovića inspirativan za filmsku adaptaciju.

“Aleksandar je sa 24 godine vrhovni komandant srpske vojske u pobedonosnim Balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu u kojem je zadivio svet sjajnim pobedama. Njemu je sudbina namenila veoma složenu istorijsku ulogu – da ostvari davnašnje težnje južnih Slovena, da ih ujedini u novu državu Jugoslaviju. To se kosilo sa interesima mnogih, ne samo u zemlji. Oko Musolinija se okupljaju svi koji Aleksandru rade o glavi. U Marselju, 1934. godine, dok desetine hiljada Francuza frenetično dočekuje slavnog ratnog saveznika, ubica iz bugarskog VMRO ispaljuje smrtonosne hice. Aleksandar gine kao prva žrtva fašizma u Evropi”, kaže Šotra.

Proslavljeni reditelj podseća na činjenicu da danas na jednom pariskom trgu stoji spomenik Aleksandru Karađorđeviću, a da on u Beogradu nema ni ulicu sa svojim imenom. “Ovaj projekat želi da ispravi bar deo te nepravde”, dodaje Šotra.

United Media se pozicionirala kao lider u produkciji domaćih, originalnih visokobudžetnih serija.

Ranije ove godine potpisan je ugovor o ekranizaciji dela Dobrice Ćosića „Vreme smrti“ i „Vreme zla“ i rad na ovim projektima je u toku. Od septembra će na kanalu NOVA S početi da se emituje nova serija „Ujka-novi horizonti“ Srđe Anđelića a mesec dana kasnije biće premijera druge sezone „Senki nad Balkanom“ Dragana Bjelogrlića.

U produkciji United Media snima se i četvrta sezone hit serije „Ubice mog oca“ ali i nova sezona „Žigosanih u reketu“.

Televiziju NOVA S gledaoci mogu pratiti preko SBB mreže, Total TV-a, Beogrida, D3i ali i EON platforme.

https://www.danas.rs/kultura/united-media-snima-seriju-o-aleksandru-karadjordjevicu/

Lepa ideja, pozdravljam.
 
Eto jedne stvarno lepe vesti.
Knjiga je izuzetno dobro napisana pa se nadam da će takva biti i serija.
Moramo već jednom da, kao narod, počnemo sa objektivnim sagledavanjem sopstvene istorije i ličnosti koje su je obeležile, to ni nam u mnogome pomoglo za bolju budućnost.
Inače smo teško intoksinirani lažima i kojekakvim mitovima koje jedni koriste kako bi vladali a oni sa manje pameti gutaju kao pogrešan lek za razne frustracije zbog kojeg mogu da nekoga i ubiju a i da sami umru.
 
Нисам гледао Santa Maria јер неки људи које знам попљуваше из неког разлога...Рањени орао ми је био мало њањав, али добар је Шотра.

Мислим да овде има потенцијала да буде нешто, мада бих био срећнији да су слободније узели генерално више основа за сценарио, место Драшковићеве књиге (нпр. Краљ Александар I Карађорђевић у рату и миру од Милорада Павловића Крпе).
 
Нисам гледао Santa Maria јер неки људи које знам попљуваше из неког разлога...Рањени орао ми је био мало њањав, али добар је Шотра.

Мислим да овде има потенцијала да буде нешто, мада бих био срећнији да су слободније узели генерално више основа за сценарио, место Драшковићеве књиге (нпр. Краљ Александар I Карађорђевић у рату и миру од Милорада Павловића Крпе).

Mozda su se polakomili zbog filma Noz koji je sjajan, a takodje radjen po knjizi Vuka Draskovica. Ovaj projekat je znacajan iz vise razloga, izmedju ostalog i da na neki nacin rehabilituje kralja Aleksandra koji je danas, po meni nepravedno zigosan od strane veceg dela naroda.

A sto se tice Sotre, da, istina je da Santa Maria i nije bas najsrecnije uradjena, ali bi bilo glupo da ga sad odmah u startu osudjujemo i lupamo cvrge, sacekajmo da vidimo u kom smeru se krecu stvari. Evo na primer ova najava da bi Maric mogao biti taj je ohrabrujuca. I ako mlad, vec se istakao u glavnim ulogama nekih solidnih dramskih serija, pa videcemo...
 

Back
Top